Ο γιατρός απαντά Προτεινόμενο

Αλλεργικά νοσήματα. Πόσο συχνά είναι;

Την περίοδο της Άνοιξης σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού(περίπου~30%) ταλαιπωρείται από συμπτώματα όπως βήχα,καταρροή ή ρινική συμφόρηση,κνησμό, πταρμούς,επιπεφυκίτιδα,δερματίτιδα κ.α.

10411331_534274716716988_5559212482608925961_nΤης ιατρού-Πνευμονολόγου Ασημίνας Ζανιά

Τα αλλεργικά νοσήματα είναι τα συχνότερα χρόνια νοσήματα στην καθημερινή κλινική πράξη. Αλλεργία καλείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά(δημιουργώντας αντισώματα) απέναντι σε διάφορες περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα (γύρη,ακάρεα,μύκητες,τρίχωμα ζώων ξηροί καρποί κ.α).

Τα πιο συνήθη αλλεργικά νοσήματα είναι τα εξής:

allergies_juniorsclub.gr1.Αλλεργικό Άσθμα.

Οφείλεται κυρίως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Παρατηρείται συνήθως κληρονομική προδιάθεση, με αποτέλεσμα μέλη της ίδιας οικογένειας να αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα.Το παιδικό άσθμα είναι κατά κύριο λόγο αλλεργικό άσθμα. Εμφανίζεται σε 1 στα 10 παιδιά.Τα κυριότερα συμπτώματα είναι βήχας,δύσπνοια, αίσθημα βάρος στο στήθος,συριγμός

allergies-juniorsclub2.Αλλεργική Ρινίτιδα.

Αποτελεί συμπτωματική πάθηση της ρινός, λόγω αλλεργικής αντίδρασης (παραγωγή IgE αντισωμάτων και επακόλουθη φλεγμονή) μετά από έκθεση του επιθηλίου της μύτης σε αλλεργιογόνα.Η καταρροή,η ρινική συμφόρηση και οι πταρμοί αποτελούν την πιο συνήθη συμπτωματολογία.Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδος είναι πολύ σημαντική και τούτο,γιατί έχει διαπιστωθεί ότι το 30% των πασχόντων θα εμφανίσει μελλοντικά αλλεργικό άσθμα.

allergia-anoixi.juniorsclub.23.Αλλεργική επιπεφυκίτις.

Είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές οφθαλμικής αλλεργίας, που προσβάλλει ενήλικες και παιδιά με εκτιμώμενη επίπτωση στον πληθυσμό 15-20%. Ασθενείς με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, συνήθως, διαμαρτύρονται για κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Η συμμετοχή των οφθαλμών μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν συμπτώματα και από τη μύτη και από τον φάρυγγα.Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν εποχιακή κατανομή(δηλ.να εμφανίζονται μόνο την άνοιξη) ή να παρουσιάζονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.Στην πρώτη περίπτωση γίνεται λόγος για εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα,ενώ στη δεύτερη για χρόνια.

allergy.juniorsclub4.Αλλεργική Δερματίτις.

Στις δερματικές αλλεργίες εντάσσονται νοσήματα που εκδηλώνονται με συμπτώματα από το δέρμα και αναφορικά είναι:
α)Η Κνίδωση.Αποτελεί αλλεργική πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό (φαγούρα) και ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα που λέγεται πομφός (κοινώς, πετάλα ή καντήλα).Ο όρος κνίδωση προέρχεται από τη λέξη κνίδη, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τσουκνίδα. Επειδή ακριβώς όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με το φυτό της τσουκνίδας, εμφανίζει φαγούρα και πομφούς στο σημείο επαφής, η πάθηση ονομάστηκε κνίδωση.

β)Η Ατοπική Δερματίτιδα (ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα).Είναι μια χρόνιακνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.Πρωτοεμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής (συνηθέστερα μέχρι την ηλικία των έξι μηνών) με έντονη ξηροδερμία(κατά τόπους ή συχνότερα σε όλο το σώμα) και χαρακτηριστικό εξάνθημα.

γ)Η Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής,όπως υποδηλώνει το όνομά της είναι μια φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με μια συγκεκριμένη ουσία. Υπάρχουν δύο τύποι: η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που προκαλείται από ερεθιστικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η χλωρίνη που βλάπτει το δέρμα ακόμα και μη ευαίσθητων ατόμων, και η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που συμβαίνει όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με ουσίες για τις οποίες έχει αναπτύξει ευαισθησία χρονίως. Αυτό συμβαίνει κυρίως με κάποια καλλυντικά, με το νικέλιο σε κάποια κοσμήματα,με ορισμένα φυτά κ.α.

Τα αλλεργικά νοσήματα,λοιπόν,αποτελούν συχνότατο αίτιο επισκέψεως ενός ασθενούς στον ιατρό του.Η γρήγορη και έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών αποκλείει επιπλοκές των αλλεργιών που πολλές φορές είναι δύσκολα θεραπεύσιμες (π.χ αλλεργικό σοκ).Γίνεται αντιληπτό ότι,η γνώση και η ενημέρωση γι’αυτά τα νοσήματα έχει τεράστια σημασία για τον πληθυσμό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο