Επιστημονικά Νέα

Αμαζόνιος: Βρέθηκε πόλη 2.500 ετών

Μια τεράστια αρχαία πόλη που βρέθηκε στον Αμαζόνιο, κρυμμένη για χιλιάδες χρόνια από την πλούσια βλάστηση, αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ιστορία των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.

Τα σπίτια και οι πλατείες στην περιοχή Ουπάνο στο ανατολικό Εκουαδόρ συνδέονταν μεταξύ τους με ένα εκπληκτικό δίκτυο δρόμων και καναλιών.

Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε πλούσια τοπικά εδάφη, αλλά μπορεί επίσης να ευθύνεται και για την καταστροφή της κοινωνίας.

Ενώ γνωρίζαμε για πόλεις στα ορεινά της Νότιας Αμερικής, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού, πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι ζούσαν μόνο νομαδικά ή σε μικροσκοπικούς οικισμούς στον Αμαζόνιο.

«Αυτή είναι παλαιότερη από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία που γνωρίζουμε στον Αμαζόνιο. Έχουμε μια ευρωκεντρική άποψη για τον πολιτισμό, αλλά αυτό δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την ιδέα μας για το τι είναι πολιτισμός και τι πολιτισμός», λέει ο καθηγητής Στεφάν Ροστέν, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται μικρές ομάδες, που ζούσαν γυμνοί σε καλύβες και καθάριζαν τη γη – αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες», λέει ο συνσυγγραφέας Αντουάν Ντορισόν.

Η πόλη χτίστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί για έως και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζούσαν εκεί κάθε φορά, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι σίγουρα 10.000 αν όχι 100.000.

Οι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της έρευνας συνδύασαν ανασκαφές με τη μελέτη με τη βοήθεια αισθητήρων λέιζερ μιας περιοχής 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ήταν σε θέση να εντοπίσουν την κρυμμένη πόλη κάτω από την πυκνή βλάστηση και τα δέντρα.

Η τεχνολογία αυτή που φέρει την ονομασία LiDAR τους επέτρεψε να εντοπίσουν 6.000 ορθογώνιες πλατφόρμες 20 μέτρων επί 10 και δύο με τρία μέτρα σε ύψος.

Ήταν οργανωμένες σε ομάδες από τρία έως έξι γύρω από μια πλατεία όπου υπήρχε μια κεντρική πλατφόρμα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επρόκειτο για σπίτια, αλλά κάποια χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες. Ένα συγκρότητμα στο Κιλαμόπες είχε μια πλατφόρμα 140 μέτρων με 40 μέτρα.

ΠΗΓΗ: Antoine Dorison, Stéphen Rostain via AP

Η ανακάλυψη που έχει προκαλέσει δέος στους επιστήμονε ήταν ότι υπήρχε και ένα δίκτυο δρόμων και μονοπατιών που συνέδεαν πολλές από τις πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένης ενός δρόμο που εκτείνεται για 25 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές βρήκαν για πρώτη φορά στοιχεία για μια πόλη τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η έρευνα είναι ολοκληρωμένη, μετά από 25 χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποκαλύπτει μια μεγάλη, πολύπλοκη κοινωνία που φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις γνωστές κοινωνίες των Μάγια στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

«Φανταστείτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλο πολιτισμό όπως οι Μάγια, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, χρήση γης, κεραμική», λέει ο Ζοσέ Ιριάρτε, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή.

Ορισμένα από τα ευρήματα είναι «μοναδικά» για τη Νότια Αμερική, εξηγεί, επισημαίνοντας τις οκταγωνικές και ορθογώνιες πλατφόρμες που είναι τοποθετημένες μαζί.

Το επόμενο στοίχημα για τους ερευνητές είναι να βρουν τι βρίσκεται κάτω από περιοχή 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα.

Πηγή

https://www.juniorsclub.gr/o-kingk-kongk-ezise-stin-kina-oi-epistimones-lene-oti-xeroyn-giati-kai-pote-exafanistike/

https://www.juniorsclub.gr/oi-kalyteres-kai-oi-cheiroteres-synitheies-gia-tin-orasi-mas/

Μετάβαση στο περιεχόμενο