Βιβλίο Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Αν θέλεις να κάνεις έξυπνα παιδιά, διάβασε τους παραμύθια!

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

Τα παιδιά επιστρέφουν στα βιβλία! Ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, κατά την πανδημία, οδήγησε τους γονείς να αγοράσουν περισσότερα βιβλία αλλά και τους έφηβους να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για λογοτεχνικά, αστυνομικά και μυθιστορήματα. 

Σε μια εποχή όπου το διάβασμα ενός βιβλίου γίνεται μέσω κινητού ή τάμπλετ, η επαφή με την έντυπη μορφή του, φαίνεται να κερδίζει παιδιά και εφήβους!

Μεγάλωσα με πολλά βιβλία καθώς στο σπίτι μας, πάντα κυριαρχούσαν και η μητέρα μου, μας είχε από μικρά σε επαφή με παραμύθια και αργότερα με παιδική λογοτεχνία.

Τα βιβλία είναι σαν τα ταξίδια, κάθε ένα σε οδηγεί σε διαφορετικό προορισμό! Τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους κόσμους, πολιτισμούς και ανθρώπους! Γίνονται πιο έξυπνα και σίγουρα αποκτούν γνώσεις! Αν αγαπάς ένα παιδί, δώρισε του ένα “εισιτήριο” για να ταξιδέψει μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου!

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Συνέντευξη με την Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγος – Υγειονομικός Αξιωματικός ΕΛ.Α.Σ – Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Η Ιωάννα Τσάκωνα, με την ιδιότητα της ψυχολόγου και της συγγραφέως παιδικών παραμυθιών, δημιούργησε 3 παραμύθια όπου βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, καθως και σημαντικές έννοιες όπως είναι η φιλία, η καλοσύνη, η προσφορά κ.α.

j.c.: Πως μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία;

Ι.Τ.: Πρώτα διαβάζουμε εμείς βιβλία και έπειτα διαβάζουμε στα παιδιά μας, από πολύ, πολύ μικρή ηλικία. Αργότερα, όταν το παιδί μας μάθει να διαβάζει μόνο του, πηγαίνουμε σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες. Παρακολουθούμε παρουσιάσεις βιβλίων παρέα, κι επιτρέπουμε στα παιδιά να διαλέγουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει. Να έχουμε ΠΑΝΤΑ στο μυαλό μας ότι τα σημαντικότερα πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά μας είμαστε εμείς οι γονείς, είμαστε ο καθρέφτης τους!

j.c.:Με ποια κριτήρια επιλέγουμε ένα βιβλίο για το παιδί ;

Ο κάθε γονιός είναι καλό να ενημερώνεται από σωστά sites, blogs για βιβλιόφιλους, να διαβάζει κριτικές και όπως προανέφερα, να διαβάζει ο ίδιος πρώτα το βιβλίο. Οι επιλογές μας με απλά λόγια να είναι σωστά ενημερωμένες! Επίσης, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ας τα αφήσουμε να διαβάζουν αυτά που πραγματικά θέλουν. Η ουσία είναι να αγαπήσουν το διάβασμα.

j.c.:Ποια είναι η αξία του παραμυθιού;

Η αξία του παραμυθιού έγκειται στο ότι είναι εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και διέγερσης της φαντασίας, εξαιρετικό εργαλείο δημιουργικότητας και διαχείρισης των συναισθημάτων στα παιδιά και φυσικά εργαλείο ενίσχυσης των γλωσσικών και γνωστικών ικανοτήτων (όπως της συγκέντρωσης).

Το πιο σημαντικό, βέβαια, που μαθαίνουν, είναι ότι τα πράγματα δεν έρχονται πάντα εύκολα, πως οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής μας και εμείς οφείλουμε να βρίσκουμε τρόπους να τις ξεπεράσουμε. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η φράση που αποδίδεται στον Αϊνστάιν: «Αν θέλεις να κάνεις έξυπνα παιδιά, διάβασε τους παραμύθια. Αν θέλεις να κάνεις ακόμα πιο έξυπνα παιδιά, διάβασέ τους ακόμα περισσότερα παραμύθια».

j.c.:Υπάρχουν παραμύθια για όλες τις ηλικίες;

Τα καλά παιδικά βιβλία δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά! Τα παραμύθια απευθύνονται σε όλους μας ανεξαιρέτως καθώς όλοι μας κουβαλάμε εκτός από τον ενήλικο εαυτό μας και το εσωτερικό παιδί μας, το οποίο θέλει και αυτό με τη σειρά του κανάκεμα και φροντίδα!

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Η αγαπημένη μας Ιωάννα Τσάκωνα παρουσίασε 2 από τα έργα της σε μικρούς μαθητές της Πάτρας!

Η Ιωάννα Τσάκωνα μας συστήνει το δεύτερο παιδικό βιβλίο της “Η μάγισσα Ντόντο και η παράξενη συνταγή”

Παρουσίαση παιδικών βιβλίων από την Ιωάννα Τσάκωνα στο Morfosi ΚΔΑΠ – Ναυπάκτου

Μετάβαση στο περιεχόμενο