Θέματα υγείας

Αντιμετώπισε το λουμπάγκο με 7 τρόπους!

Ας υποθέσουμε ότι είχατε πάει να παίξετε basket και σε μια απότομη κίνηση, η μέση σας «κλείδωσε» και αισθανθήκατε έντονο πόνο. Ακόμα και τα πόδια σας δε μπορούσαν να λειτουργήσουν καλά…

Μην αγχώνεστε. Απλά πάθατε λουμπάγκο ή αλλιώς οσφυαλγία, η οποία κάποια στιγμή θα επηρεάσει 7 στους 10 ανθρώπους.
Με αυτό τον τρόπο πληρώνουμε ως ανθρώπινο είδος την δυνατότητά μας να μπορούμε να στεκόμαστε στα δύο μας πόδια, καθώς η όρθια στάση που έχουμε καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Οι αδύνατοι μύες στην πλάτη και στο στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στην πλάτη και ως εκ τούτου συνίσταται η μέτρια άσκηση.
H oσφυαλγία ορίζεται από ήπιο έως σοβαρό πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του κάτω μέρους της πλάτης.
Τα αίτια πολλά…
 Μπορεί να οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο, λόγω κακής στάσης ή απότομης κίνησης, σήκωμα μεγάλου βάρους αλλά και σε σοβαρότερα αίτια που έχουν να κάνουν με τη νεύρα, τη σπονδυλική στήλη, τους συνδέσμους και τους αρθρικούς θυλάκους.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της οσφυαλγίας ;
 Πόνος σε όλο το κάτω μέρος της πλάτης που μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στους γλουτούς, το πίσω μέρος του μηρού ή στην βουβωνική χώρα.
  • Περιορισμός στην κίνηση της σπονδυλικής στήλης, ειδικά η κάμψη προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
  • Σπασμοί των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη.
  • Με τον έντονο πόνο και τις συσπάσεις, η πλάτη μπορεί να έχει κλίση προς τη μία πλευρά και έτσι προκαλείται αλλαγή στη στάση του σώματος.
  • Ο πόνος μερικές φορές, συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος ή μουδιάσματος στην πλάτη ή στους γλουτούς ή στο πόδι, το οποίο μπορεί να περάσει κάτω δεξιά στο πόδι. Αυτό ονομάζεται ισχιαλγία.
  • Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δεν είστε σε θέση να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας ή τις κινήσεις του εντέρου ή αν η περιοχή χαμηλά στην πλάτη ή στα πόδια μουδιάζει και αισθάνεστε αδυναμία, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους πόνους στην πλάτη ;
  • Ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι σε θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, κατά προτίμηση ανάσκελα και τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.
  • Τα ζεστά επιθέματα, το ζεστό μπάνιο στη μπανιέρα, η ξεκούραση, τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα (από το στόμα ή ενδομυϊκά) είναι οι πρώτες βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, εφόσον συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
  • Η κρίση οξείας οσφυαλγίας συνήθως παρέρχεται μετά 4-5 ημέρες βαθμιαία. Τότε σταδιακά θα πρέπει να αρχίσετε να έχετε κάποιου είδους ελαφριάς δραστηριότητα.
  • Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και μια ζώνη στήριξης της μέσης.
  • Στη συνέχεια, ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους θα συμβάλουν στην μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και θα μειώσουν τόσο την ένταση, όσο και την συχνότητα των επεισοδίων οσφυαλγίας.
  • Αποφύγετε τις κάμψεις, τις χαμηλές καρέκλες και τα βάρη.
  • Εάν η οσφυαλγία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ραχιαίων και κοιλιακών ωφελούν ιδιαίτερα, είναι όμως απαραίτητο να προσέχετε γενικότερα τη στάση του σώματός σας για να μην επιβαρύνετε επιπλέον τη μέση σας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο