Τι είναι η εφηβική κατάθλιψη;
Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι σκληρά κάποιες φορές και είναι απολύτως φυσικό να νιώθεις θλιμμένος ή ευέξαπτος που και που. Αλλά αν αυτά τα αισθήματα δε φύγουν σταδιακά ή γίνονται τόσο έντονα που σε καταβάλουν, μπορεί να υποφέρεις από κατάθλιψη.
Είναι μια σοβαρή διαταραχή διάθεσης που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι, νιώθεις και λειτουργείς στην καθημερινότητά σου δημιουργώντας προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινωνική σου ζωή.
Οι ορμονικές αλλά και κοινωνικές αλλαγές καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία, συμβάλλουν σε αυτό. Δεν είσαι μόνος και τέτοια αισθήματα δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Μπορείς να κάνεις πολλά για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα και να νοιώσεις πιο θετικός, με ενέργεια και ελπίδα ξανά.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Σημάδια και συμπτώματα της εφηβικής κατάθλιψης
Για κάποιους έφηβους, η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από αισθήματα ψυχρότητας και απόγνωσης. Για άλλους, είναι ένας ατελείωτος θυμός και αναταραχής ή ένα αίσθημα «κενού».
Υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα που μπορεί να νιώθεις:
- Κοιμάσαι πολύ ή λίγο
- Στρέφεσαι (μάταια) σε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες για να αλλάξει η διάθεσή σου
- Έχεις συχνούς και ανεξήγητους πονοκεφάλους ή άλλους φυσικούς πόνους
- Κλαις συχνά
- Αντιδράς έντονα στην κριτική
- Έχασες ή έβαλες κιλά χωρίς να το έχεις επιλέξει
- Δεν χαίρεσαι με τις δραστηριότητες που αγαπάς
- Έχεις δυσκολία συγκέντρωσης ή μνήμης και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στους βαθμούς σου.
- Αισθάνεσαι αβοήθητος
- Έχεις αυτοκτονικές σκέψεις
Αν είναι έτσι, μίλα αμέσως σε κάποιον! Υπάρχει πάντα λύση ακόμα και αν δεν την βλέπεις τώρα.
Γιατί αισθάνομαι έτσι;
Η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Η εφηβεία μπορεί να γίνει μια περίοδος αναβρασμού και αβεβαιότητας και ίσως νοιώθουμε πίεση. Έτσι, μπορεί να υπάρχει από μια ορμονική δυσλειτουργία μέχρι προβλήματα στο σχολείο ή στο σπίτι ή ερωτήματα για το ποιος είσαι και που ταιριάζει.
Μπορεί να υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια ή να έχεις βιώσει παιδικό τραύμα, όπως η απώλεια γονέα ή σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάθλιψη:
- Χρόνια ασθένεια ή αναπηρία
- Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
- Ακαδημαϊκά ή οικογενειακά προβλήματα
- Το bullying (μίλα στους δικούς σου ή γονιό φίλου, σε φίλο, σε δάσκαλο, σε προπονητή…. δεν είναι κάτι που πρέπει να ανεχτείς!)
- Τραύμα από βία ή κακοποίηση
- Πρόσφατες κρίσεις όπως διαζύγιο γονέων ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου
- Αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας σε μη αποδεκτό περιβάλλον
- Μοναξιά και έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών
Βήματα για να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη
- Μίλα σε έναν ενήλικο που εμπιστεύεσαι
Μίλα στους γονείς σου αλλά αν δυσκολεύεσαι για κάποιους λόγους, μίλα σε κάποιον συγγενή, δάσκαλο κτλ). Αν θεωρρείς ότι δεν έχεις κανέναν για να μιλήσεις υπάρχουν ειδικοί ή γραμμές βοήθειας που μπορείς να απευθυνθείς. Το να ζητήσεις βοήθεια είναι το πιο γενναίο πράγμα που μπορείς να κάνεις και το πρώτο βήμα για να νοιώσεις καλύτερα.
Έχει σημασία να αποδεχθείς και να μοιραστείς τα αισθήματα σου. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανοιχτείς και να μιλήσεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τα ίδια συναισθήματα και δε σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή «ελαττωματικός».
- Μην απομονώνεσαι – είναι χειρότερα
Μπορεί να νιώθεις ότι δε θέλεις να δεις κανέναν ή να κάνεις κάτι και το να σηκωθείς από το κρεβάτι φαντάζει δύσκολο. Προσπάθησε να πιέσεις τον εαυτό σου να παραμείνεις κοινωνικός. Βγες στον κόσμο, δες κόσμο.
Συνάντησε φίλους που σε κάνουν να νιώθεις καλά, ειδικά αυτούς που είναι δραστήριοι, θετικοί και με κατανόηση. Απέφυγε παρέες που έχουν σχέση με κακές συνήθειες, που μπορεί να σε μπλέξουν ή σε κρίνουν και σου προκαλούν ανασφάλεια.
Ασχολήσου με εξωσχολικές δραστηριότητες που σου αρέσουν ή σου άρεσαν. Άθλημα, τέχνη, χορό ή μουσικό όργανο. Μπορεί να δυσανασχετείς στην αρχή αλλά θα σου έρθει ή διάθεση και ο ενθουσιασμός με τον καιρό…
Γίνε εθελοντής. Βοήθησε άλλους και κάνε τη διαφορά. Απίθανο συναίσθημα!
Μείωσε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περνάς χρόνο μόνος σου και συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους για μια πραγματικότητα πολλές φορές υπερβολική και ψεύτικη (όλοι θέλουν να δείχνουν καλά στις φωτογραφίες και να παρουσιάζουν μια πλούσια σε δραστηριότητες ζωή. Ακόμα και αν βρίσκεις φίλους εκεί, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη συνάντηση, μια αγκαλιά μπορεί να κάνει τη διαφορά.
- Απέκτησε υγιεινές συνήθειες
Πράγματα όπως το σωστό φαγητό, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι κάνουν την διαφορά.
Με το τρέξιμο αναπτύσσονται ενδορφίνες που μας κάνουν να νοιώθουμε καλύτερα. Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως τα φάρμακα και η θεραπεία για την κατάθλιψη οπότε ξεκίνα κάποιο άθλημα όπως ποδήλατο, μαθήματα χορού, τρέξιμο. Ο,τιδήποτε! Αν δεν είσαι τύπος της άσκησης ξεκινά με καθημερινό περπάτημα.
Η διατροφή παίζει ρόλο! Πρόχειρο φαγητό, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη δε βοηθούν καθόλου. Βάλε στη ζωή σου φρούτα, λαχανικά και είδη ολικής αλέσεως. Πάρε συμβουλές για να είναι θρεπτικό το διαιτολόγιό σου.
Απέφυγε ποτό και ουσίες. Μπορεί να νομίζεις ότι θα νοιώσεις καλύτερα ακόμα και για λίγο…Πέρα από το γεγονός ότι προκαλούν κατάθλιψη, μακροπρόθεσμα την κάνουν χειρότερη. Επίσης, αυξάνουν τις αυτοκτονικές σκέψεις. Αν έχεις εθιστεί, ζήτα βοήθεια!
- Έλεγξε την πίεση και το άγχος
Αυτά τα δύο μπορούν να πάνε χέρι-χέρι με την κατάθλιψη. Συνεχόμενο άγχος, αμφιβολία ή φόβος μπορούν να υπονομεύουν τα συναισθηματικά σου αποθέματα, να επηρεάσουν τη σωματική σου υγεία και γενικά να εκτοξεύσουν τα επίπεδα κατάθλιψης και το αντίστροφο.
Το συμπέρασμα είναι ένα ……ΜΙΛΑ!
Από: helpguide.org
Συγγραφείς: Melinda Smith M.A., Lawrence Robinson, And Jeanne Segal, Ph.D.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Αδαμοπούλου
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
3 αγωνίες των εφήβων που τις έχουν ξαναζήσει και ως νήπια!
Έρευνα: Πως επηρέασε ο Κορονοϊός την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών και νέων στην Ελλάδα;
Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου απαντά σε 10 ερωτήσεις παιδιών και εφήβων για το Juniorsclub.gr
Κάμαλα Χάρις: Πώς θα επηρεάσει τα κορίτσια η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ;