από την από την Κατερίνα Πετσίνη-Βουτσινά, πτυχιούχο αισθητικό-κοσμετολόγο ΑΤΕΙ Αθηνών
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το καθημερινό βάψιμο του προσώπου χωρίς να γίνεται καθαρισμός-ντεμακιγιάζ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος κατά 10 χρόνια και έτσι δείχνουμε κουρασμένες κι μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 1/3 των γυναικών πέφτουν για ύπνο χωρίς να έχουν καθαρίσει το πρόσωπό τους. Ας δούμε το πείραμα που έκανε η Anna Pursglove (40 ετών), η οποία εργάζεται στην Daily Mail, ύστερα από δημοσίευση της παραπάνω μελέτης.
Καθημερινός καθαρισμός προσώπου: Η απόλυτη προτεραιότητα! – Τα λάθη που κάνουμε…
Η Anna Pursglove επισκέφτηκε τον Nick Miedzianowski-Sinclair στο 3D Cosmetic Imaging Studio, που βασίζεται στο Queen Anne Ιατρικό Κέντρο ακριβώς έξω από Harley Street στο Λονδίνο.
Ο Nick Miedzianowski-Sinclair ανέλυσε το προσωπό της χρησιμοποιώντας μια ειδική 3D κάμερα που δείχνει λεπτομερώς την μελάγχρωση, τις σπασμένες φλέβες, τους διευρυμένους πόρους και τις ρυτίδες, λαμβάνοντας μετρήσεις και για τα επίπεδα υγρασίας.
Στη συνέχεια όλες οι ατέλειες της, συγκρίθηκαν με τη μέση γυναίκα της ηλικίας (40 ετών) για να δοθεί μια ποσοστιαία βαθμολογία.
Από εκεί και έπειτα το πείραμα ξεκίνησε, ακολουθώντας κανονικά την καθημερινή τους ρουτίνα στον τρόπο περιποίησης της επιδερμίδας της.
Την πρώτη μέρα χρησιμοποίησε το καλυπτικό make up της Max Factor Facefinity, την μάσκαρα Diorshow, το eyeliner της L’Oreal και το lip gloss της Guerlain.
Μετά από μια ζεστή και κολλώδη μέρα που περιελάμβανε μετακίνηση εμπρός και πίσω σε όλο το Λονδίνο με τον υπόγειο σιδηρόδρομο, έπεσε στο κρεβάτι με όλο το μακιγιάζ της επάνω στο δέρμα, χωρίς να καθαριστεί καθόλου.
Συνεχίζοντας έτσι οι επόμενες ημέρες περιελάμβαναν σημάδια όπως φαγούρα στα μάτια, μικρές λευκές κύστεις γύρω από τις βλεφαρίδες, δέρμα στεγνό και τεντωμένο σαν μάσκα, πρησμένο μάτι (10η μέρα), χείλη σκασμένα και ραγισμένα στις γωνίες του στόματος.
Προς το τέλος του μήνα, η μύτη είχε παρουσιάσει διεσταλμένους πόρους γεμάτους με σμήγμα, το δέρμα στα μάγουλα και τα χείλη ήταν ξηρό και τα βλέφαρα ήταν κόκκινα. Οι μικρές λευκές κύστεις είχαν δώσει τη θέση τους σε κάποια εμφάνιση πιτυρίδας στα βλέφαρα.
Ξηρότητα
Για μια αντικειμενική αξιολόγηση, η Anna Pursglove επισκέφτηκε παλί τον Nick Miedzianowski-Sinclair και ζήτησε από την δερματολόγο Δρ Stefanie Williams, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής ιατρικής Δερματολογικής κλινικής του Λονδίνου να εξηγήσει τα αποτελέσματα.
Τραβώντας με την 3D κάμερα μετά από ένα μήνα το πρόσωπο της Anna Pursglove, έδειξε ότι έδειξε ότι η υφή της επιφάνειας του δέρματός ήταν περίπου 10% χειρότερα (δηλαδή πιο άνιση) στο μέτωπό και στη δεξιά πλευρά. Από την αριστερή πλευρά, ήταν περίπου 20% χειρότερα, το οποίο εξηγείτε πιθανώς από το γεγονός ότι κοιμόταν από την αριστερή πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα λιγότερο οξυγόνο θα περάσει στο δέρμα από εκείνη την πλευρά, το οποίο θα μεγεθύνει τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η παρατεταμένη χρήση make-up.
Ακόμα, σύμφωνα με την Δρ Stefanie Williams, η μείωση στην υφή ήταν σχεδόν σίγουρη αφού δεν χρησιμοποιούσε την ενυδατική της κρέμα καθημερινά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη και οδυνηρή ξηρότητα, γεγονός που αποδεδείχθηκε από άλλες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν 5% πτώση των επιπέδων υγρασίας.
Όπως υποστήριξε η Δρ Stefanie Williams, δεν ήταν μόνο το ότι το ανώτερο στρώμα του δέρματος ήταν ξηρό, αλλά και το στρώμα που σχημάτιζε το make-up απέτρεπε την φυσιολογική απόπτωση των κυττάρων, επιβραδύνοντας τη συνήθη διαδικασία ανανέωσης αυτών, με αποτέλεσμα την άνιση και θαμπή υφή του δέρματος.
Ρυτίδες
Ακόμα, παρόλο που οι ρυτίδες στο μέτωπό δεν είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, είχαν γίνει πιο βαθιές και στις δύο πλευρές του προσώπου. Το μέτωπο παρουσίασε εκτεταμένη ξηρότητα και επομένως είναι λιγότερο ελαστικό, γεγονός που αποδεικνύεται από την εμφάνιση βαθιών ρυτίδων.
Η ξηρότητα αυτή είχε επιδεινωθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες που σε συνδυασμό με το make up προκάλεσαν το γνωστό οξειδωτικό στρες , όπου το δέρμα έχει προσβληθεί από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε διάφορες κυτταρικές δομές του δέρματος και να μειώσουν την παραγωγή του κολλαγόνου, επιδεινώνοντας το πρόβλημα των ρυτίδων.
Ερυθρότητα
Το δέρμα της Anna Pursglove ήταν ευαίσθητο και επιρρεπή σε κοκκινίλες ούτως ή άλλως.
Αυτό σήμαινε ότι ακόμη και πριν από το πείραμα, το ποσοστό ευαισθησίας της ήταν κάτω από το 6% των γυναικών της ηλικίας της.
Μέσα σε ένα μήνα είχε γίνει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες χειρότερα.
Η Δρ Williams της εξήγησε πως η ερυθρότητα ήταν ένα σημάδι του ερεθισμού στο δέρμα.Προειδοποίησε πως όποιος κοιμάται με το μακιγιάζ στο πρόσωπο έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη της επιφάνειας του δέρματος.
Αυτό σημαίνει ότι τυχόν ερεθισμοί ήταν «καμουφλαρισμένοι», επιδεινώνοντας τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι πόροι του δέρματος
Οι εικόνες έδειξαν ότι οι πόροι της Anna Pursglove ήταν περίπου 5% μεγαλύτεροι από ό, τι ήταν στην αρχή.
Η Δρ Williams εξήγησε ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στη φυσική απόφραξη. Οι ρύποι μέσα στους πόρους όχι μόνο τους κάνουν πιο αισθητούς και έτσι φαίνονται μεγαλύτερα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύεται ότι μπορεί η διάμετρός του να μεγαλώσει πραγματικά.
Ωστόσο, πίστευε επίσης ότι ήταν ένα σημάδι ότι το δέρμα της είχε γεράσει στη διάρκεια του μήνα.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν φυσικά μεγαλύτερους πόρους, διότι, με την ηλικία, η ελαστικότητα μειώνεται, έτσι οι δομές που υποστηρίζουν το δέρμα και κρατάνε τους πόρους σφιχτούς, γίνονται πιο χαλαρές.
Τα συμπεράσματα των ειδικών
Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το δέρμα της Anna Pursglove ήταν βιολογικά περίπου μια δεκαετία μεγαλύτερο από ότι πριν αρχίσει το πείραμα.
Το πείραμα απέδειξε ό,τι αντανακλούσε ο καθρέφτης της: το πρόσωπό πραγματικά είχε γεράσει δέκα χρόνια σε ένα μήνα, και όλα αυτά επειδή δεν είχε αφαιρέσει το make up της.
Η Anna Pursglove ήταν τρομοκρατημένη ότι η ζημία μπορεί να είναι μόνιμη και ότι έχει καταστρέψει το δέρμα της για πάντα. Έτσι, η δερματολόγος Δρ Sam Bunting την καθησύχασε, επιβεβαιώνοντας της ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βλάβη σε τέσσερις εβδομάδες, αλλά η μακροπρόθεσμη αποφυγή καθαρισμού του προσώπου (με καθημερινή χρήση make-up), θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το δέρμα της σε μακροπρόθεσμη βάση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπέδειξε ήταν και είναι η συσσώρευση των περιβαλλοντικών ρύπων, οι οποίοι οδηγούν την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, οι οποίες συμβάλλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των δομών δηλαδή που στηρίζουν τη νεανική επιδερμίδα.
Καθώς αυτές οι δομές επιδεινώνονται με την ηλικία, δεν θα ήταν επιζήμιο να επιταχύναμε την διαδικασία γήρανσης με τις λανθασμένες καθημερινές με συνήθειες.
Μετά από αυτό το πείραμα, ελπίζω άνδρες και γυναίκες να αφυπνιστούν και να κατανοήσουν την σημασία της καθημερινής φροντίδας του δέρματος. Σίγουρα βεβαίως θα υπάρξουν μια-δυο φορές που δεν θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε την επιδερμίδα μας, πρέπει όμως να μην γίνει συνήθεια.
Γιατί η υγεία και η ομορφιά του δέρματος μας, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους, τις συνήθειές μας (διατροφικές και μη), τη φροντίδα μας και την επιλογή τόσο των κατάλληλων επαγγελματικών προϊόντων όσο και θεραπειών.
Άλλωστε ποιος δεν θέλει ένα υγιές, νεανικό και όμορφο δέρμα;;;
Το κέντρο αισθητικής ERATIS (Βουτσινά – Πετσίνη Ιωάννα Χ.) Κορίνθου 184, Πάτρα – τηλ:2610.225.583 & 6945.433.996 , λειτουργεί από το 1981.
Προσωπική εργασία – επίβλεψη – φυσική παρουσία της κ. Ιωάννας Βουτσινά – Πετσίνη και με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό.
Το εργαστήριο χαρακτηρίζεται από εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για: Αγωγές Προσώπου Αγωγές Σώματος Αγωγές Αντιμετώπισης Τριχοφυΐας Αγωγές Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας Μακιγιάζ.
Στο κέντρο αισθητικής ERATIS θα μπορείτε να βρείτε τις εξής υπηρεσίες: Αισθητική Προσώπου: Βαθύς Καθαρισμός, Απολέπιση, Θεραπείες Προσώπου Αισθητική Σώματος: Γλυπτική Σώματος, Body Wrapping Αποτρίχωση: Apilus, Φωτο-Ανάπλαση Μακιγιάζ : Νυφικό, Καθημερινό, Βραδινό.
]]>