Αν αισθάνεσαι κάθε μέρα να έχεις όλο και λιγότερη ενέργεια και η κούραση να μεγαλώνει, καλώς ήλθες στο κλαμπ. «Η κούραση είναι το πιο συχνό φαινόμενο για το οποίο παραπονιούνται οι γυναίκες και επισκέπτονται το γιατρό» τονίζει η γιατρός Erika Schwartz. Και συμπληρώνει: «Το να νιώθεις και να είσαι κουρασμένη, δεν είναι μόνο ενοχλητικό. Σημαίνει και ότι το σώμα σου φωνάζει για βοήθεια. Και αν δε δώσεις την πρέπουσα σημασία, τότε θα αρρωστήσεις».
Τι φταίει, όμως, για την καθημερινή κούραση που νιώθουμε; Συνήθως, οι καθημερινές μας συνήθειες, η έλλειψη ύπνου, οι πολλές ώρες εργασίας, η κακή διατροφή είναι οι κυριότεροι λόγοι, που νιώθουμε κόπωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, απρόσμενοι θα λέγαμε, λόγοι που προκαλούν εξάντληση ή κόπωση στον οργανισμό μας.
Πολλές ώρες δουλειάς
Οι πολλές ώρες εργασίας εξαντλούν τον οργανισμό και σωματικά, αλλά και πνευματικά. Θα πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να ξεκουράζετε και το μυαλό σας. Ένας καλός τρόπος, είναι τα παιγνίδια.
Μικρή έκθεση στον ήλιο
Έχετε αναρωτηθεί γιατί τον χειμώνα νιώθουμε περισσότερο κουρασμένες; Λόγω του ήλιου. Το καλοκαίρι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο, προσλαμβάνοντας έτσι βιταμίνη D. Γι’ αυτό και τον χειμώνα, εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστε μέρες. Βγείτε έξω.
Αργές αναπνοές
Το ξέρετε ότι και ο τρόπος που αναπνέουμε, παίζει ρόλο στο αν νιώθουμε κουρασμένες; Αν αναπνέουμε πιο αργά, παίρνουμε λιγότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να κουράζεται πιο εύκολα ο οργανισμός μας.
Καθόμαστε στην ίδια στάση
Και, όμως, ακόμη και η στάση που καθόμαστε, παίζει ρόλο. Αν στο γραφείο έχουμε μία συγκεκριμένη στάση, το σώμα εξισώνει αυτή την ακινησία με τον ύπνο.
Έλλειψη ύπνου
Το εσωτερικό ρολόι του σώματος μας απαιτεί μία συνέπεια, και όχι λίγες ώρες, οπότε αν κοιμόμαστε αργά και ξυπνάμε νωρίς, απορυθμίζεται. Γενικά, οι ακατάστατες ώρες ύπνου προκαλούν κατά κάποιον τρόπο… τζετ λαγκ στον οργανισμό
Αφυδάτωση
Όταν δεν πίνουμε πολύ νερό, ο οργανισμός αφυδατώνεται. Μάλιστα, όταν νιώθουμε διψασμένοι, σημαίνει ότι ήδη έχουμε χάσει το 2% με 3% του σωματικού μας υγρού. Και αυτό δημιουργεί κούραση, ακόμη και λήθαργο.
Ο θόρυβος
Η φασαρία προκαλεί στρες. Ο θόρυβος στην καθημερινότητα μας, καταστρέφει την ποιότητα ζωής κι έχει επιβλαβείς φυσιολογικές επιδράσεις. Όταν βρίσκεστε σε χώρο ή περιβάλλον με πολύ θόρυβο, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός των παλμών, όπως και η αδρεναλίνη. Και οτιδήποτε προσθέτει άγχος στο νευρικό σύστημα, έχει ως αποτέλεσμα να εξαντληθεί η ενέργεια του οργανισμού.