Η κοινή αιγυπτιακή-γερμανική αρχαιολογική αποστολή των πανεπιστημίων της Sohag και του Βερολίνου πρόσφατα έφερε στο φως τον ταφικό θάλαμο μιας γυναίκας που ονομάζεται “Idi”. Η Ίντι ήταν η μοναχοκόρη του κυβερνήτη της επαρχίας της Asyut κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Senusret Ι (ο οποίος βασίλεψε από το 1961 έως το 1915 π.Χ.), γνωστού ως Jefai-Hapy.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών καθαρισμού μέσα στον τάφο του πατέρα της, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος μη βασιλικός τάφος της εποχής του στην Αίγυπτο.
Ένας από τους σημαντικότερους κυβερνήτες της αρχαίας Αιγύπτου
Αυτή η ανακάλυψη τονίζει τη σπουδαιότητα του Jefai-Hapy, ως ενός από τους ισχυρότερους κυβερνήτες στην περιοχή κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής.
Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιολογίας, Sherif Fathy, εξήρε τις αδιάλειπτες προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχαιολογικών αποστολών, οι οποίες συμβάλλουν στην αποκάλυψη περισσότερων μυστικών της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας.
Δήλωσε ότι το υπουργείο θα παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στις αποστολές αυτές για να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου θα συνεχίσει να προστατεύεται και να μελετάται.
Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι ενώ η αποστολή εκτελούσε εργασίες καθαρισμού στον άξονα του τάφου του Jefai-Hapy, βρήκε τον ταφικό θάλαμο της κόρης του σε βάθος περίπου 15,30 μέτρων προς τα βόρεια.
Φέρετρα χαραγμένα με κείμενα για το ταξίδι στην μεταθανάτια ζωή
Μέσα σε αυτήν την αίθουσα, βρέθηκαν δύο φέρετρα, το ένα μέσα στο άλλο. Και τα δύο είναι παντού χαραγμένα με κείμενα που περιγράφουν το ταξίδι στην μεταθανάτια ζωή.
Το εσωτερικό φέρετρο έχει μήκος 2,30 μέτρα, ενώ το εξωτερικό φτάνει τα 2,62 μέτρα. Και τα δύο φέρετρα θεωρούνται από τα πιο όμορφα και περίτεχνα που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή.
Εκτός από το φέρετρο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κλείστρο του εσωτερικού φερέτρου και ένα κουτί με κανωπικά αγγεία όπου διατηρούνταν τα μουμιοποιημένα όργανα του νεκρού – και πολλά, ξύλινα ομοιώματα. Αν και τα κτερίσματα έχουν συληθεί και καταστραφεί από κλέφτες κατά την αρχαιότητα, εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από τα ταφικά έθιμα και το κοινωνικό κύρος της κόρης του κυβερνήτη.
Οι συνθήκες θανάτου της Ίντι και η σύληση του τάφου της
Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε επίσης ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που διεξήχθησαν από την αποστολή, αποκάλυψαν ότι ο ταφικός θάλαμος λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα. Οι κλέφτες όχι μόνο αφαίρεσαν τη μούμια της γυναίκας από τον τόπο ανάπαυσής της, αλλά τη διαμέλισαν και κατέστρεψαν τα κανωπικά αγγεία που περιείχαν τα όργανά της.
Ωστόσο, παρά τη σύληση, οι αρχικές έρευνες σχετικά με τα σκελετικά ευρήματα και το κρανίο της Ίντι, μαρτυρούν ότι πέθανε σε νεαρή ηλικία, πριν φθάσει τα 40 έτη. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν επίσης ότι η νεκρή υπέφερε από συγγενή δυσμορφία σε ένα από τα πόδια της, γεγονός που πιθανώς επηρέασε την ποιότητα ζωής της.
Η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο λόγω του πλούτου των αντικειμένων που βρέθηκαν, αλλά και για ό,τι αποκαλύπτει για τη ζωή και το θάνατο υψηλόβαθμων ατόμων στην αρχαία Αίγυπτο. Οι τάφοι μορφών όπως του Jefai – Hapy και της κόρης του, παρέχουν μία μοναδική ευκαιρία για την κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών δομών της εποχής.
Μέσω αυτών των ευρημάτων οι αρχαιολόγοι μπορούν να συνεχίσουν να συνθέτουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πώς ζούσαν, πέθαναν και μνημονεύτηκαν οι τοπικοί ηγεμόνες στην αρχαία Αίγυπτο.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Τι αναφέρει έρευνα για το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο