Κάποτε, ο όρος «Big Five» που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί άγριων ζώων στην Αφρική, γνωστοί ως «κυνηγοί τροπαίων», περιέγραφε τα ζώα που ήταν δύσκολο να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν. Με αυτό τον όρο περιέγραφαν το λιοντάρι, τον ελέφαντα, τη λεοπάρδαλη, το ρινόκερο και το βουβάλι. Σήμερα, ο όρος έχει πάρει άλλη έννοια και χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά ζώα της Αφρικής.
Ωστόσο, ο Βρετανός φωτογράφος Γκρέμε Γκρην, πήρε τον όρο, τον άλλαξε λίγο και δημιούργησε το «New Big Five» που αφορά σε φωτογραφίες ζώων της άγριας φύσης.
Το 2021, 50.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ψήφισαν τα πέντε ζώα που θα ήθελαν περισσότερο να φωτογραφίσουν ή να δουν τις φωτογραφίες τους στο φυσικό τους περιβάλλον, την άγρια φύση.
Οι «νικητές» ήταν οι εξής: ο ελέφαντας, η πολική αρκούδα, το λιοντάρι, ο γορίλας και η τίγρης.
Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί το φωτογραφικό βιβλίο «The New Big 5», το οποίο περιλαμβάνει εικόνες αυτών των ζώων, αλλά και άλλων απειλούμενων άγριων ζώων, από «θρύλους» της φωτογραφίας όπως η Άμι Βιτάλ, ο Στηβ Μακκάρι και ο Πολ Νίκλεν, και δοκίμια από διάσημους οικολόγους και ακτιβιστές συμπεριλαμβανομένων των Τζέιν Γκούντολ και η Πόλα Καχουμπού.
Ο Γκρην λέει ότι το βιβλίο υμνεί την άγρια ζωή και είναι μια παγκόσμια έκκληση για δράση για την προστασία των φυσικών οικοτόπων.
Ζώα σε κίνδυνο
Ο Γκρην βρισκόταν σε αποστολή στη Μποτσουάνα πριν από μια δεκαετία, όταν εμπνεύστηκε την ιδέα να εμπνεύσει τον κόσμο να «τραβήξουν με κάμερα τα άγρια ζώα και όχι να τραβήξουν όπλο», όπως είπε.
«Σκέφτηκα ότι έτσι μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν πραγματικά στην άγρια ζωή, μια άγρια ζωή που αγαπούν, να σκεφτούν τα ζώα που κινδυνεύουν».
Συνολικά, το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες 144 παγκοσμίου φήμης φωτογράφων άγριας ζωής από τον Ισημερινό μέχρι την Ινδία. Η επιμέλεια των εικόνων χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια δουλειάς, λέει ο Γκρήν.
«Νομίζω ότι αυτές είναι μερικές από τις πιο όμορφες και δημιουργικές εικόνες που έχω δει συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο», λέει ο φωτογράφος. «Αυτά είναι τα είδη που κινδυνεύουμε να χάσουμε».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση στην άγρια φύση επιδεινώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, με περίπου ένα εκατομμύριο ζωικά και φυτικά είδη του πλανήτη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το «New Big 5», με είδη που απειλούνται, μπορεί να λειτουργήσει ως πρεσβευτής για ό,τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο, λέει ο Green.