Gadget - Τεχνολογία

Αυτή η μικροσκοπική ραδιενεργή μπαταρία μπορεί να αντέξει 50 χρόνια χωρίς επαναφόρτιση

Η νέα μπαταρία, που ονομάζεται «BV100», και την οποία κατασκεύασαν Κινέζοι επιστήμονες, είναι μικρότερη από ένα νόμισμα, με διαστάσεις 0,6 x 0,6 x 0,2 ίντσες (15 x 15 x 5 χιλιοστά) και παράγει ισχύ 100 μικροβάτ.

Η τεχνολογία, η οποία περιέχει ένα ραδιενεργό ισότοπο ή μια έκδοση νικελίου, ως πηγή ενέργειας, θα είναι η πρώτη του είδους της διαθέσιμη για γενική αγορά, ανέφεραν εκπρόσωποι της Betavolt στις 8 Ιανουαρίου, ενώ εάν εγκριθεί για χρήση σε συσκευές όπως τα smartphone, οι μελλοντικές γενιές της μπαταρίας θα άρουν τελικά την ανάγκη φόρτισής τους, δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ως προς αυτό, ο Χουάν Κλαούντιο Νίνο, επιστήμονας υλικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εκφράζει δυσπιστία. Το μέγεθος της μπαταρίας σημαίνει ότι περιέχει σχετικά λίγο ραδιοϊσότοπο και επομένως παράγει μόλις το 0,01% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα μπαταρία, που ονομάζεται “BV100”, είναι μικρότερη από ένα νόμισμα, με διαστάσεις 0,6 x 0,6 x 0,2 ίντσες (15 x 15 x 5 χιλιοστά) και παράγει ισχύ 100 μικροβάτ. (Image credit: BetaVolt)

«Σίγουρα είναι εντός της εμβέλειας ενός βηματοδότη ή ίσως ενός παθητικού ασύρματου αισθητήρα. Αλλά στην τρέχουσα μορφή του, απλώς δεν έχει αρκετή ισχύ για να λειτουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο», είπε ο Χουάν Κλαούντιο Νίνο.

Οι πυρηνικές μπαταρίες είναι μια καθιερωμένη τεχνολογία, είπε ο Νίνο στο Live Science. Αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αυτές οι συσκευές αξιοποιούν την ενέργεια που απελευθερώνεται όταν τα ραδιενεργά ισότοπα διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Όσο το ραδιενεργό στοιχείο αποσυντίθεται, η μπαταρία θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα.

Σημαίνει ότι οι πυρηνικές μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής δεκαετιών και χρησιμοποιούνται συνήθως για την τροφοδοσία διαστημικών σκαφών ή αυτοματοποιημένων επιστημονικών σταθμών – όπου ο εξοπλισμός μπορεί να παραμείνει χωρίς επιτήρηση για χρόνια τη φορά. Χρησιμοποιούνται επίσης σε βηματοδότες.

Πηγη

Προετοιμασία φακέλου-αίτησης για το διαγωνισμό διοικητών νοσοκομείων / Υ.ΠΕ.

Έναρξη δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων Αστρονομίας για μαθητές Δημοτικού

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο