Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά δεν πρέπει να ξενυχτούν, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για αυτά και βοηθά στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ευεξία.
Αυτό προκύπτει από την έκκριση ορμονών κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες μάλιστα συμβάλλουν στο μεγάλωμα του παιδιού.
Αυτό ονομάζεται αυξητική ορμόνη και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών! Η αυξητική ορμόνη, φτάνει στο αποκορύφωμά της σε συγκεκριμένες ώρες: στις 10 μ.μ., στις 12 π.μ. κατά τη διάρκεια ύπνου του παιδιού, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να κοιμίζουν τα παιδιά τους νωρίς και να μη ξενυχτάνε.
Ιδίως το καλοκαίρι, με τις διακοπές, πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα, χωρίς πρόγραμμα, τα οποία ξενυχτούν και πολλές φορές δε τρέφονται σωστά. Τα παιδιά, χρειάζονται πρόγραμμα, ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές!
Συνέντευξη με τον Γιώργο Χρούσο, Ακαδημαϊκό-Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας
Ο έγκριτος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η αυξητική ορμόνη στην ανάπτυξη των παιδιών.
Ένας συνδυασμός καλής διατροφής και ύπνου, αποτελεί ουσιαστικό σύμμαχο για το μεγάλωμα κάθε παιδιού. Γι’ αυτό ακόμη και το καλοκαίρι, τα παιδιά χρειάζονται συνέπεια στο ωράριο του ύπνου και καλή διατροφή.
j.c: Τι είναι η αυξητική ορμόνη κι από που παράγεται;
Γ.χ.: Η αυξητική ορμόνη (ΑΟ) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από την πρόσθια υπόφυση, ένα μικρό σε μέγεθος αδένα που εδράζεται στη βάση του εγκεφάλου και εκκρίνει όχι μόνο την ΑΟ, που ρυθμίζει τη σωματική αύξηση ενός παιδιού, αλλά και άλλων ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, των επινεφριδίων, κ.α.
j.c: Πότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης στα παιδιά;
Γ.Χ.: Η κύρια ένδειξη είναι η καθυστέρηση της αύξησης του ύψους ενός αναπτυσσόμενου παιδιού, κάτι που εύκολα διακρίνει η/ο παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί και συμπληρώνει τακτικά τις καμπύλες αύξησης του ύψους, σωματικού βάρους και δείκτη μάζας σώματος.
Να σημειώσουμε όμως εδώ, ότι η ανεπάρκεια ΑΟ είναι μια σπάνια αιτία καθυστέρησης της αύξησης, και πρέπει να αποκλειστούν άλλες πιο συχνές αιτίες πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία διάγνωσης της έλλειψης αυξητικής ορμόνης.
j.c: Η αυξητική ορμόνη είναι ίδια στα παιδιά και στους εφήβους;
Γ.Χ: Κατά την εφηβεία, έχουμε φυσιολογική επιτάχυνση της αύξησης του ύψους, η οποία συνοδεύεται από άνοδο των ορμονών του φύλου, δηλαδή της τεστοστερόνης στα αγόρια και της οιστραδιόλης στα κορίτσια, στο αίμα, αλλά και της ΑΟ, η οποία ανεβαίνει παράλληλα και συμμετέχει στην παραπάνω επιτάχυνση.
j.c: Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις για τον έλεγχο αυξητικής ορμόνης;
Γ.Χ.: Δε συστήνεται έλεγχος έλλειψης ΑΟ σε παιδιά με χαμηλό ανάστημα πριν αποκλειστούν άλλες πιο συχνές αιτίες.
j.c: Υπάρχει ειδική θεραπεία για την ενίσχυση της αυξητικής ορμόνης;
Γ.Χ.: Υπάρχει η υποκατάσταση της ΑΟ με ημερήσια ή εβδομαδιαία υποδόρια χορήγηση της ορμόνης, μέσω μιας πολύ λεπτής σχεδόν ανεπαίσθητης βελόνας.
j.c: Τι βοηθά στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης;
Γ.Χ.: Επαρκής και τακτικός ύπνος, καλή διατροφή που περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, καθώς και τακτική άσκηση, όλα βοηθούν στην φυσιολογική παραγωγή της ΑΟ.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
O καθηγητής Γιώργος Χρούσος στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο «Στρες & Αυτοάνοσα σε παιδιά και νέους»