Εφηβεία / 17+ Παιδί Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Bullying με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους: Θύτης, Θύμα ή Παρατηρητής ;

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

Τα παιδιά παίζουν ξύλο” Αν απομονώσουμε τη λέξη “παίζουν”, τότε αυτομάτως κατανοούμε τη λάθος απόδοση της, όταν μάλιστα συνδέουμε το παιχνίδι που είναι ο ορισμός της χαράς, με τη βία! Οι άνθρωποι περιπλέκουν τα πράγματα και δημιουργούν έναν κόσμο ανοίκειο, αλλόκοτο, όπου εκεί, μεγαλώνουν παιδιά!

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, της βίας μεταξύ ανηλίκων, της στοχοποίησης και απομόνωσης, του εκβιασμού, του βιασμού, της εκμετάλλευσης ανηλίκου, θα υπάρχει πάντα, γιατί δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Γιατί υπάρχουν πολλές οικογένειες (από όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά επίπεδα) με διαφορετικές παθογένειες που θα μεγαλώσουν παιδιά θύτες ή παιδιά που παρατηρούν αμέτοχα.

Όσο για τις οικογένειες που βρίσκονται στον αντίποδα, οφείλουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, παιδιά που θέτουν τα όρια τους και προφυλάσσουν τον εαυτό τους! Κι αν πάει κάτι στραβά, οι γονείς που έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, θα το αντιληφθούν αμέσως!

Συνέντευξη με την Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγος

Εκφοβισμός = bullying, πολυσυζητημένο θέμα για όσους θέλουν να προλάβουν το επόμενο έγκλημα στη ψυχή και το σώμα ενός παιδιού, με θύτη ένα άλλο παιδί. Ο γνωστός νταής με την παρέα του, έχει πολλά προφίλ, μπορεί να είναι αγόρι ή κορίτσι, να φτωχό ή πλούσιο παιδί, να είναι ψυχικά τραυματισμένο ή να αντιγράφει ένα κακό πρότυπο. Το σίγουρο είναι ότι, κάποιο παιδί πάντα πληγώνεται.

j.c.: Που οφείλεται η βίαιη συμπεριφορά παιδιών κι εφήβων;

Μ.Λ.: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, όπως η έκθεση στη βία στο περιβάλλον τους, η πίεση των συνομηλίκων, η έλλειψη γονικής εποπτείας και τα υποκείμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Για ορισμένα άτομα, η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες ή του τραύματος.

j.c.: Επίσης, έχουμε πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους

Μ.Λ.: Η σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή και προσοχή τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση του φαινομένου και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταγγελιών αυτών των εγκλημάτων, η οποία με τη σειρά της έχει επιτρέψει την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων στρατηγικών παρέμβασης και πρόληψης. Παρά την πρόοδο αυτή, η σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ παιδιών και εφήβων παραμένει ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συνεχή προσοχή και υποστήριξη των θυμάτων.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μειώσουμε το στίγμα και τα εμπόδια που μπορεί να αποτρέπουν τα θύματα να καταγγείλουν τα περιστατικά, ενώ παράλληλα πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων από την πρώτη στιγμή.

j.c.: Τι χαρακτηρίζει τα παιδιά “μάρτυρες” όπου μένουν αμέτοχα σε μια βίαιη συμπεριφορά ;

Μ.Λ.: Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες βίαιης συμπεριφοράς αλλά δεν παίρνουν θέση, μπορεί να επηρεάζονται από παράγοντες όπως ο φόβος, η απάθεια ή η πεποίθηση ότι η βία είναι φυσιολογική ή αποδεκτή. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, καθώς μπορεί να απευαισθητοποιηθούν στη βία και να τη θεωρήσουν ως αποδεκτό μέσο επίλυσης συγκρούσεων.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Ματίνα Λαδικού: Το διαδίκτυο και οι σχέσεις γονέων και παιδιών

Τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι

Μετάβαση στο περιεχόμενο