Εφηβεία / 17+ Παιδί Προτεινόμενο Σχέσεις

Bullying μεταξύ μαθητών: Τα βίντεο της ντροπής στα social media έχουν πολλά likes 

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούν και αρέσκονται στην πραγματική βία κατά των συνομηλίκων τους είναι μια ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να οφείλεται στην κανονικοποίηση της βίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ανάγκη για προσοχή ή επικύρωση. Οι εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που προωθούν την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί ο ρόλος των ομάδων συνομηλίκων και των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση των στάσεων και της συμπεριφοράς. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μείωση της βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ των νέων.

Η Ματίνα Λαδικού για την αντιμετώπιση της βίας, απαντά σε ερώτημα γονέων: “Τόσες καμπάνιες για το Bullying και έχουμε όλο και περισσότερα περιστατικά μεταξύ ανηλίκων. Τι θα κάνουμε;”

Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει εκπαίδευση, συμβουλευτική και υποστήριξη από γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Επιπλέον, η προώθηση μιας κουλτούρας καλοσύνης,ενσυναίσθησης και σεβασμού στα σχολεία και τις κοινωνίες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του εκφοβισμού και στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο περιεκτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα.

Τελικά το παιδί θύτης είναι κι αυτό θύμα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή παραμέληση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε βίαιη συμπεριφορά. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη κακοποιητικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων ατομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το άρθρο της Ματίνας Λαδικού, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου, “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι

Ματίνα Λαδικού: Το διαδίκτυο και οι σχέσεις γονέων και παιδιών

Μετάβαση στο περιεχόμενο