Ζώα Οικολογικά Νέα

Δείτε ποια άγρια ζώα εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη το 2018 (φωτογραφίες)

Το 2018 πήρε μαζί του και κάποια από τα τελευταία σπάνια ζώα, τα οποία δε θα ξαναδούμε ποτέ. Επιστήμονες προσπαθούν να αιτιολογήσουν την εξαφάνιση αυτών των πλασμάτων εναποθέτοντας ευθύνες στην ρύπανση του πλανήτη, στην έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα και τις γεωγραφικές αλλαγές, στο ανελέητο κυνήγι από λαθροθήρες ενώ σημειώνουν ως πρόβλημα τις εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Αρκετά είδη έχουν αφανιστεί, ενώ πολλά είναι αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της οριστικής εξαφάνισης.

Ίσως, το σημαντικότερο από τα είδη που εξαλείφθηκαν οριστικά το 2018 ήταν ο λευκός αφρικανικός ρινόκερος, καθώς το τελευταίο αρσενικό του είδους των επιβλητικών θηλαστικών της ανατολικής Αφρικής πέθανε σε βαθιά γεράματα τον Μάρτιο.

zoa-exafanisi-olanitis-gi-1-juniorsclub

Πλέον, έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκά του είδους σε προστατευόμενη περιοχή της Κένυας, όμως εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας τους θεωρείται αδύνατη οποιαδήποτε ελπίδα αναπαραγωγής του πληθυσμού.

zoa-exafanisi-olanitis-gi-2-juniorsclub

Ένα ακόμη είδος που αποτελεί οριστικό παρελθόν από την Γη είναι και το λιοντάρι των βουνών των δυτικών ΗΠΑ, το οποίο το 2018 κηρύχθηκε οριστικά εξαφανισμένο από την περιοχή όπου διαβιούσε παραδοσιακά.

Το λιοντάρι των δυτικών ΗΠΑ αποτελούσε για χρόνια το μεγαλύτερο αιλουροειδές της Βόρειας Αμερικής, όμως μόλις τον Ιανουάριο του 2018 η Αμερικανική Υπηρεσία Άγριας Ζωής το κατέταξε στα εξαφανισμένα είδη, καθώς η τελευταία του θέαση σε άγριο περιβάλλον ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες.

Πλέον, μόνο ένας μακρινός του συγγενής στις δυτικές ΗΠΑ και κυρίως στην πολιτεία της Φλόριντα απομένει να θυμίζει τα κυρίαρχα αιλουροειδή που ζούσαν κατά χιλιάδες στην αμερικανική ήπειρο.

zoa-exafanisi-olanitis-gi-3-juniorsclub

Παρελθόν από τον πλανήτη αποτελεί κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη παπαγάλου που γνωρίσαμε ποτέ. Το είδος Spix Macau, το οποίο διαβιούσε κυρίως στην τροπική λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου στην Νότιο Αμερική κηρύχθηκε οριστικά εξαφανισμένο τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς δεκάδες ερευνητικές αποστολές που είχαν στόχο την εξεύρεση ατόμων σε καθεστώς άγριας ζωής στέφθηκαν από αποτυχία.

 

Πληροφορίες: unilad.com

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο