Travel / Αξιοθέατα

Διακοπές για νέους: Καλοκαίρι στην Ίο με την παρέα!

Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές στην Ελλάδα είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νησάκια, που αν τα επισκεφθείτε, θα τα δείτε συνήθως γεμάτα φοιτητές, οι οποίοι τιμούν δέοντος τη νυχτερινή διασκέδαση και τα beach bar.

Ένα από αυτά είναι η Ίος!

Η Ίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων και ολόκληρου του Αιγαίου. Με το όνομά της να προέρχεται από τους Ίωνες που εγκαταστάθηκαν στο νησί στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ., η Ίος έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα. Το νησί της Νιος, όπως αρέσει στους ντόπιους να τη λένε, έχει μακρά ιστορία, παρόμοια με όλων των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου. Γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή, τα γραφικά σοκάκια και φυσικά μερικά πανέμορφα αξιοθέατα.

Το νησί απέχει 111 ναυτικά μίλια από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να φτάσει κανείς στο νησί της Ίου. Αρχικά, μπορείτε να βρεθείτε στο νησί της Ίου με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί από 3-4 ώρες μέχρι 11-12 ανάλογα με τον τύπο πλοίου που θα επιλέξετε. Τα δρομολόγια των πλοίων για την Ίο διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δρομολόγια Ίος-Πειραιάς είναι σίγουρα πιο συχνά.

Η Ίος δε διαθέτει αεροδρόμιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε ταξίδι με αεροπλάνο και να φτάσετε με τελικό μέσο πρόσβασης το καράβι. Μπορείτε να προγραμματίσετε κάποιο αεροπορικό ταξίδι με προορισμό τα αεροδρόμια της Σαντορίνης ή της Μυκόνου και να ταξιδέψετε με πλοίο για την Ίο. Τα δρομολόγια είναι πολλές φορές και καθημερινά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση συχνή. Φροντίστε όμως να ενημερωθείτε έγκαιρα για τα δρομολόγια των πλοίων. Επίσης, μπορείτε να βρεθείτε στο Ηράκλειο Κρήτης και από εκεί να πάτε ακτοπλοϊκώς στην Ίο, καθώς υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα αξιοθέατα της Ίου

Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αμoιραδάκειo Μέγαρο. Εκεί μπορείτε να δείτε στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική ιστορία του νησιού, με εκθέματα κυρίως από τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Παράλληλα, το μουσείο της Ίου διαθέτει και συλλογές από παραδοσιακά κομμάτια από τη νεότερη ιστορία του νησιού, εκθέματα που είναι εξίσου σημαντικά και για τον κυκλαδίτικο πολιτισμό συνολικά. Πολλά εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τον Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου. Ο Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς των Κυκλάδων και εμφανίζει τη δομή και την οργάνωση των Κυκλάδων κατά τα αρχαία χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο, και ο χώρος με τις ξερολιθιές που τον περιβάλλει θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού, πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.

Σημαντικό στοιχείο για τη θέση του νησιού κατά την αρχαιότητα είναι ότι στο νησί βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου. Ο Όμηρος, ο μεγαλύτερος επικός ποιητής όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Πλακωτός, όπου υπάρχει ο τάφος του. Η μυθολογία αναφέρει ότι πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή Πλακωτού.

Σημαντικά αξιοθέατα επίσης είναι οι Μύλοι της Ίου και το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης». Οι ανεμόμυλοι βρίσκονται στο τμήμα που ο αέρας του Αιγαίου πιάνει μεγάλες εντάσεις και ταχύτητες. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Το Θέατρο είναι ένα ανοιχτό, αρχαιοελληνικού τύπου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Peter Haupt. Φιλοξενεί μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και αναβαθμίζουν το νησί συνολικά.

Οικισμοί και περιοχές της Ίου

Όλοι οι οικισμοί του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμοι και οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Οι πιο γνωστές περιοχές του νησιού είναι:

  • Μυλοπότας: ένας παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα και διαθέτει παραλία με χρυσή αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μια από τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου.
  • Μαγγανάρι: μια περιοχή με μοναδική διαδρομή που οδηγεί σε μια αμμώδη πανέμορφη παραλία.
  • Λιμάνι: το κεντρικό λιμάνι της Ίου, όπου είναι η αφετηρία για το ταξίδι των επισκεπτών του νησιού. Μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το νησί και να ακούσει προτάσεις για διαμονή και φαγητό.
  • Ψάθη: μια ιδιαίτερη παραλία με βότσαλο και καταγάλανα νερά.
  • Αγία Θεοδότη: από τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες του νησιού με αμμώδη παραλία και ξαπλώστρες.

Ο κύριος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα. Η Χώρα της Ίου βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι, μια απόσταση που μπορεί να καλύψει κάποιος είτε με τα λεωφορεία του νησιού είτε με τα πόδια, από το πλακόστρωτο μονοπάτι. “Κρεμασμένη” στην πλαγιά του λόφου, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με μικρά, λευκά γραφικά σπίτια και σοκάκια που καταλήγουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισσα, όπου η θέα είναι μοναδική. Στη Χώρα βρίσκεται και η κεντρική πλατεία με τα καφέ και τα βραδινά μαγαζιά. Εκεί λειτουργούν, επίσης, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά μαγαζιά. Αυτό που μένει στο μυαλό των περισσοτέρων είναι το πόσο αρμονικά έχουν συνδυαστεί στον οικισμό τα αρχαιοελληνικά στοιχεία και η νεότερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μπορεί η Χώρα της Ίου να είναι η καρδιά της διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά μοιάζει σαν να μην έχει περάσει από πάνω της ο χρόνος, αφού κρατά όλα τα γραφικά στοιχεία της.

Παραλίες της Ίου

Αναρωτιέστε αν η Ίος διαθέτει όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά; Φυσικά, μάλιστα έχει μια μεγάλη συλλογή από παραλίες για να διαλέξετε. 32 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι αμμουδιές και παραλίες, άλλες οργανωμένες, με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, άλλες βραχώδεις με περισσότερη ηρεμία, ή απομονωμένες και ιδανικές για snorkeling. Οι πιο γνωστές παραλίες στην Ίο είναι ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι, ο Καλάμος και οι πιο μικρές και απομονωμένες παραλίες του Παππά και των Πλακών. Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι παραλίες Βαλμά και Κολιτσάνοι, ενώ πιο απομονωμένες είναι οι παραλίες της Αγίας Θεοδότης και της Ψάθης που είναι ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία.

Οι παραλίες και πλαζ του νησιού γεμίζουν από επισκέπτες που αναζητούν να κάνουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους, κάνοντας κάποιο water extreme sport. Μερικές ακόμα παραλίες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί πηγαίνοντας στην Ίο είναι το Κλήμα, το Πικρί Νερό, το Νεράκι, τα Διαμούδια, ο Πλακωτός, το Πεταλίδι, το Σαπουνόχωμα και το Καμπάκι. Αν προγραμματίζετε να βρεθείτε για αρκετές μέρες στο νησί, επιλέξτε να κάνετε μια mini κρουαζιέρα στα γύρω νησιά και να βρεθείτε σε πολλές παραλίες της Ίου με το σκάφος σας.

Διακοπές για νέους: Κουφονήσια για εναλλακτικό καλοκαίρι!!!

Πάμε παραλία: Λιχαδονήσια ή αλλιώς οι “Σεϋχέλες της Εύβοιας”

Μετάβαση στο περιεχόμενο