Καλοκαίρι και διακοπές!!! Θα πας μόνος ή θα πάρεις και τον μικρό τετράποδο φίλο σου; Αν λοιπόν αποφασίσεις να πάρεις και τον σκύλο σου παρέα, διάβασε τι πρέπει να γνωρίζεις.
Τι πρέπει να προσέξεις
Για κάποιους οι διακοπές έχουν ήδη αρχίσει. Για κάποιους άλλους, (εσένα και εμένα δηλαδή) οι διακοπές βρίσκονται προ των πυλών και τα πλάνα δίνουν και παίρνουν. Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό προγραμμάτων, εισιτηρίων και ξενοδοχείων θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα πάρεις το τετράποδο συντροφάκι σου μαζί, στις φετινές σου διακοπές ή όχι..
Αν έχεις ήδη αποφασίσει ότι δεν θα το πάρεις, φαντάζομαι ότι έχεις φροντίσει για την διαμονή του σε κάποια πανσιόν σκύλων ή αν είσαι από τους τυχερούς, σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Αν το σκέφτεσαι ακόμα και αμφιταλαντεύεσαι, μπορώ να σε βοηθήσω λίγο, βάζοντας μια τάξη στην οργάνωση που θα χρειαστείς και να σου προσφέρω μια διαλεύκανση σε τυχόν πρακτικές απορίες. Όπως όλα, δεν θέλει κόπο αλλά λίγη προνοητικότητα.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
1. Το αυτονόητο
Εάν πρόκειται να πας σε εξοχικό φίλων ή συγγενών, φυσικά φρόντισε να τους ενημερώσεις ότι θα φέρεις τον μαλλιαρό σου φίλο μαζί και μην πας να τον περάσεις στην ζούλα. Ας μην παίρνουμε σαν δεδομένο ότι όλοι είναι άνετοι με την παρουσία ενός σκύλου (και των τριχών του). Εάν είναι να πας σε ξενοδοχείο, κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ώστε να βρεις ένα που να δέχεται σκύλους. Δεν θα δυσκολευτείς, γιατί ευτυχώς για εμάς, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στα καταλύματα που θα προσφέρουν φιλοξενία τόσο σε σένα όσο και στον σκύλο σου. Βέβαια μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή ε! Γιατί 15 Αυγούστου σε βλέπω να κοιμάσαι σε σκηνή, παρέα με τον σκύλο σου βεβαίως.
2. Το διαδικαστικό
Πας διακοπές χωρίς την ταυτότητά σου? (Μην πεις ναι. Και τι θα αφήσεις στην ρεσεψιόν? Το κινητό σου?) Το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σου. Πάρε μαζί σου το βιβλιάριο υγείας του ώστε να μπορείς, αν σου ζητηθεί., να δείξεις τα εμβόλια του και τις αποπαρασιτώσεις του. Εάν δεν έχεις βάλει μικροτσίπ στον σκύλο σου ήδη, (κακώς..) τώρα είναι η ώρα. Σου το έχω ξαναπεί σίγουρα, αλλά επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, θέλω να ξέρεις ότι το μικροτσίπ εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, είναι το μοναδικό μέσο εύρεσης του σκύλου σου, σε περίπτωση απώλειας. Για τον ίδιο λόγο, θέλω να σε παρακαλέσω να κρεμάσεις στο κολάρο του μια χαραγμένη ταυτότητα με το κινητό σου. Διακοπές θα σαι, πιθανόν χαλαρός από μπύρες θα σαι, αν συμβεί το κακό, έστω να μπορούν να σε ειδοποιήσουν απευθείας.
Επειδή ως γνωστόν τα κουνούπια το καλοκαίρι θερίζουν, μην ξεχάσεις να βάλεις την απαραίτητα αμπούλα στον σκύλο σου ώστε να τον προφυλάξεις από τις επικίνδυνες σκνίπες και σαν έξτρα προστασία για τα τσιμπούρια, φόρα του και το ειδικό κολάρο που τα απωθεί. Ε και μιας που έχεις κάνει αυτά, πέτα και μια σιτρονέλα στην τσάντα σου.
3. Το απαραίτητο
Εγώ προσωπικά αγχώνομαι να πάω σε ένα μέρος χωρίς κάποια φάρμακα γι αυτές τις «μην σου τύχει» στιγμές όπου πανικόβλητος μετά ψάχνεις φαρμακεία στο πουθενά. Ούσα προνοητική λοιπόν, ε φτιάχνω και ένα τσαντάκι με κάποια μαντζούνια που μπορεί να μου χρειαστούν. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα σου πρότεινα να φτιάξεις ένα τσαντάκι πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σου, γιατί αν είναι μια δύσκολο να βρείς φάρμακο για εσένα, σκέψου πόσο θα είναι να βρείς κτηνιατρικό φάρμακο. Οπότε γι αυτό το βήμα, κράτα σημειώσεις! Θα ήθελα να βάλεις μέσα σίγουρα ένα RescueRemedy. Φυτικό χαλαρωτικό ανθοίαμα το οποίο μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο εάν είναι να ταξιδέψετε πολλές ώρες ώστε να μειώσεις το στρες του σκύλου σου. (ή και το δικό σου στρες. Ναι μπορείς να το πάρεις και εσύ.)
Ένα σωστό κουτί πρώτων βοηθειών δεν θα είναι σωστό αν δεν έχει επίσης μέσα αντιεμετικά και χάπια για στομαχικά προβλήματα, αντισταμινικά για περίπτωση αλλεργίας, αντιφλεγμονώδη χάπια για τυχόν τσιμπήματα, γάζες, αντισηπτικό για καθαρισμό πληγών, αιμοστατική σκόνη, μπαμπάκι και φυσιολογικό ορό σε μικρές αμπούλες για να του ξεπλύνεις κανένα μάτι αν μπει τίποτα μέσα. Απαραίτητα επίσης είναι οι ενέσεις ατροπίνης και τα χάπια ενεργού άνθρακα για την «όξω από εδώ» πιθανότητα φόλας ή δηλητηρίασης.
Τέλος θα ήθελα να βάλεις μέσα και ένα θερμόμετρο ορθού, γιατί αν δεις τον σκύλο σου ανόρεχτο και ληθαργικό, υπάρχει πιθανότητα να έχει αρρωστήσει από κάτι και πίστεψε με, την θερμοκρασία του δεν θα την καταλάβεις αν του πιάσεις το μέτωπο.. Αν έχεις απορίες σχετικά με την χρήση των άνωθεν φαρμάκων και υλικών, επικοινώνησε με τον/την κτηνίατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει ονομαστικά τα φάρμακα. Α! Και μην ξεχάσεις να έχεις αποθηκευμένο το κινητό του/της για ώρα ανάγκης.
Απαραίτητο επίσης κρίνεται το φίμωτρο. Ξέρω δεν σ αρέσει σαν ιδέα, ούτε και εμένα αλλά ειδικά στα πλοία μπορεί να σου επιβάλλουν να το βάλεις στον σκύλο σου ώστε να ταξιδέψετε.
4. Το ταξίδι
Είτε είναι να ταξιδέψεις με αμάξι ή με πλοίο, τα βήματα είναι τα ίδια. Καλά, για μεγαλόσωμα σκυλιά και αεροπλάνο, θα σου γράψω άλλη φορά. Θεωρώ πως δεν θα επιλέξεις κάτι τέτοιο. Φρόντισε αν είσαι με αμάξι και έχεις μπροστά σου πολύωρο ταξίδι, να κάνεις συχνές στάσεις για να βγαίνει από το κλουβάκι μεταφοράς ο σκύλος σου και να τεντώνεται, να πίνει νερό και να κάνει τις ανάγκες του αν θέλει. Αν ταξιδεύεις με πλοίο, πάντα με το λουράκι του τον πηγαίνεις μια βόλτα στο κατάστρωμα να ξεμουδιάσει.
Μην επιλέξεις να κάνεις το ταξίδι σερί χωρίς να τον βγάλεις έξω. Θα σ άρεσε εσένα να σε είχαν εγκλωβισμένο σε μία καμπίνα όλη την ώρα? Όχι. Το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σου. Σου συνιστώ 24 ώρες πριν το ταξίδι σας να του μειώσεις λίγο το φαγητό και 3 ώρες πριν την αναχώρηση, να του κόψεις την πρόσβαση σε αυτό. Δεν θες να βιώσεις πρώτη μέρα των διακοπών σου τις επιπτώσεις ενός ζαλισμένου σκύλου με γεμάτο στομάχι. Πίστεψέ με σε αυτό.
5. Το πρακτικό
Αφού σου γέμισα το κεφάλι με όλα τα πιθανά σενάρια τραυματισμού του σκύλου σου, καθώς και την διαδικασία ταξιδιού, ας σου μιλήσω και για κάποια θέματα επί του πρακτέου τώρα. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας με τον σκύλο σου, άφησέ τον να επεξεργαστεί και να μυρίσει το νέο περιβάλλον. Μην τον αρπάξεις και τρέχεις στις παραλίες κατευθείαν! Κάντε μια βόλτα τριγύρω να εγκλιματιστεί και να κάνεις τις ανάγκες του. (Μην ξεχάσεις να τις μαζεύεις. Πάντα και παντού!)
Αν υπάρχει περίφραξη σωστή και είναι ασφαλές, άφησέ τον ελεύθερο να περιφερθεί και αξιοποίησε εσύ τον χρόνο αυτόν ώστε να του στήσεις το κέννελ του, (αν δεν τον εμπιστεύεσαι να τον αφήνεις ελεύθερο στο δωμάτιο) να τακτοποιήσεις τα μπολάκια φαγητού και νερού του καθώς και κάποιο αγαπημένο παιχνίδι του που έχεις πάρει μαζί. Αν μένετε σε ξενοδοχείο, να θυμάσαι ότι είτε τον πάρεις μαζί σου στην παραλία είτε τον αφήσεις στο δωμάτιο, θα πρέπει να τον έχεις απασχολημένο αλλά ήσυχο τις ώρες κοινής ησυχίας. Σεβόμαστε ότι έχουν έρθει και άλλοι για διακοπές και ξεκούραση. Στην παραλία φρόντισε να υπάρχει σκιά ώστε να μπορεί να κάτσει και ένα μπολάκι καθαρό νερό συνέχεια. Αν εσύ σκας στην παραλία φορώντας μαγιό, σκέψου πως θα ένιωθες αν φόραγες γούνα!
Θα σου πω και το τετριμμένο φυσικά τώρα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κάνει κακό τόσο σε σένα όσο και στον σκύλο σου ο οποίος μπορεί να κινδυνέψει με θερμοπληξία. (Εδώ που τα λέμε και εσύ το ίδιο!) Εξίσου υψηλός, αν όχι χειρότερος είναι και ο κίνδυνος μέσα στο αμάξι. Ούτε να σου περάσει απ το μυαλό να τον αφήσεις μέσα στο αμάξι. Και 5 λεπτά είναι αρκετά για να αποβούν μοιραία για το σκύλο σου μέσα σε ένα αμάξι-φούρνο, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για να είμαι σωστή και επειδή κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση, οφείλω να σε ενημερώσω ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, οι σκύλοι μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα μόνο σε ερημικές παραλίες. Συνεπώς αν θες να πας για μπάνιο παρέα με τον σκύλο σου, ξέχνα την Ψαρού τον 15Αύγουστο. Υπάρχουν, ευτυχώς, πολλές ερημικές παραλίες στα περισσότερα νησιά της Ελλάδος. Εκεί είσαι ελεύθερος να κολυμπήσεις όσο θέλεις μαζί με τον σκύλο σου και δεν μπορεί κανείς να σου κάνει την παραμικρή παρατήρηση, εφόσον δεν ενοχλείς.
Επειδή έχω ζήσει την εμπειρία των κοινών διακοπών με το σκυλόπαιδό μου, θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις φέτος να πας διακοπές μαζί με τον σκύλο σου. Η χαρά που θα προσφέρεις στο αγαπημένο σου τετραποδάκι θα είναι ζωγραφισμένη πάνω στο πλατύ του χαμόγελο, στα μισόκλειστα μάτια και στην γλώσσα που θα κρέμεται λαχανιασμένη σκορπώντας σάλια παντού. Να νιώθεις διπλή χαρά, βλέποντας και την χαρά του πλάσματος που είναι δίπλα σου. Αυτό για μένα είναι μια μορφή ευτυχίας που αν είσαι σωστός σκυλογονέας, μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ.
Καλές μας διακοπές λοιπόν!
Σύλλογος Φλόγα: Γιατί ο καρκίνος στα παιδιά μπορεί να ιαθεί! – Juniors Club