από τον Δημήτρη Κουτρούμπα, Bsc Κλινικό διατροφολόγο (Keiser University USA, και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)-Ιριδολόγο International college of iridology USA-Φυσιοθεραπευτή (Nottingham University)- Φυσιοπαθητικός
Ο θηλασμός είναι το δώρο, είναι ο ένας και «μοναδικός», από την φύση τρόπος διατροφής για το μωρό μας για τον νέο μας μέλος.
Η διαδικασία διατροφής της μητέρας που θηλάζει, πρέπει να είναι προσεγμένη και να επιλέγετε με γνώμονα τον θηλασμό, αλλά και τις οργανικές της ανάγκες. Τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά (πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια δημητριακά), ώστε να καλυφτούν τόσο οι ανάγκες της μητέρας, αλλά και να παράγετε γάλα στις ιδανικές ποσότητες που το βρέφος μπορεί να χρειάζεται. Στην καθημερινή διατροφή της μητέρας υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνει και άλλες όμως που καλό θα ήταν να αποφευχθούν ή να προσεχθούν ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στο βρέφος(κολικός, δυσκοιλιότητα, έμετος κλπ)
Απαραίτητα λοιπόν για την μητέρα 2 μερίδες πρωτεϊνών ημερησίως. Η πρωτεΐνη βρίσκεται στο κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, τα όσπρια. Η λήψη πρωτεΐνης βοηθά στα επίπεδα σιδήρου, στην πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου κλπ.
Δημητριακά να καταναλώνονται 5 μερίδες την ημέρα είτε μόνα τους με την μορφή φρυγανιάς, ψωμιού, είτε σε συνάρτηση με άλλα τρόφιμα, όπως πρωτεΐνη. Πχ κοτόπουλο με μακαρόνια. Οι τροφές δημητριακών είναι τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά στο πρωινό, το ρύζι, τα αρτοσκευάσματα. Καλό είναι σε αυτή την φάση να μην καταναλώνουμε ολικής άλεσης προϊόντα ή να δοκιμαστούν
σιγά – σιγά γιατί μπορεί να κάνουν διάρροιες οι κολικούς στο μωρό.
Εννοείτε ότι καταναλώνουμε Φρούτα και λαχανικά, προσπαθώντας να είναι περίπου 3-5 μερίδες την ημέρα. Καλό θα είναι βέβαια να μην είναι χόρτα ή με λεπτές φυτικές ίνες πχ παντζάρια ή ακτινίδια, άλλα και αυτό μπορούμε να το παρακολουθήσουμε δοκιμάζοντας μερικές φορές κάποια λαχανικά ή φρούτα με μικρές ποσότητες, όχι βραδινές ώρες και παρατηρώντας βέβαια την αντίδραση του παιδιού.
Τα παρακάτω τρόφιμα καλό θα ήταν να αποφευχθούν ή να καταναλωθούν με προσοχή:
Καυτερά φαγητά, πολλά μπαχαρικά, σκόρδο, ξηροί καρποί, αλκοόλ, καφές(μπορείτε ένα με δύο φλιτζάνια, εκτός εάν εμφανιστεί ένταση στο παιδί), αναψυκτικά, προϊόντα ολικής άλεσης, προσοχή στα μεγάλα ψαριά επειδή μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, καλύτερα να καταναλώνουμε σαρδέλα, τσιπούρα, λαβράκι, αθερίνα, γαύρο.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας κατά την περίοδο του θηλασμού αρκεί να κρατάμε μια σωστή απαραίτητα ισορροπημένη διατροφή για την μητέρα και να δοκιμάζουμε με μικρές ποσότητες και λίγο, λίγο την αντίδραση του παιδιού σε κάποιο τρόφιμο. Κάποια αντίδραση του μωρού σε τροφή καλό θα ήταν να μην διαπιστωθεί με μόνο μια φορά αλλά τουλάχιστον με μια δεύτερη φορά και αυτό κάτω από φυσιολογικές συνθήκες διατροφής της μητέρας. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντικότατη τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα.
Μην φοβάστε την διατροφή σας, ακούστε το μωρό σας, εμπιστευτείτε το, σας μιλάει για όλα και μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια του γιατρού σας ή του διατροφολόγου σας.