Η Διεθνής Ημέρα για Καθαρό Αέρα και Γαλάζιους Ουρανούς («International Day of Clean Air for Blue Skies») καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Γυνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, με το οποίο αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020. Το θέμα του πρώτου εορτασμού είναι «Καθαρός αέρας για όλους».
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να προληφθεί. Έχουμε λύσεις και τεχνολογία. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων – από του πολίτες και τις επιχειρήσεις έως τις κυβερνήσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν χρειάζεται να είναι μέρος του συλλογικού μας μέλλοντος. Ο καθαρότερος αέρας θα μας κάνει πιο υγιείς, θα προστατεύσουμε τη φύση και θα συμβάλουμε στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Σε όλο τον κόσμο, εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, κυρίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί επίσης την οικονομία, την επισιτιστική ασφάλεια και το περιβάλλον.
Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία του νέου κορανοϊού, ο κόσμος πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση, γεγονός που αυξάνει επίσης τους κινδύνους τους σχετιζόμενους με τον Covid-19.
Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε επειγόντως την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό θα βοηθήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των θανάτων και των ασθενειών. Τα λοκντάουν έχουν προκαλέσει δραματική μείωση των εκπομπών, παρέχοντας μια γεύση καθαρότερου αέρα σε πολλές πόλεις. Ωστόσο, οι εκπομπές αυξάνονται ξανά και σε ορισμένα μέρη ξεπερνούν τα προ κορονοϊού επίπεδα.
Χρειαζόμαστε δραματικές και συστημικές αλλαγές. Απαιτούνται περισσότερο από ποτέ άλλοτε ενισχυμένα περιβαλλοντικά πρότυπα, πολιτικές και νόμοι που να αποτρέπουν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων. Οι χώρες πρέπει επίσης να τερματίσουν τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα. Και, σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθήσουν η μία την άλλη στην μετάβαση προς καθαρές τεχνολογίες.
Καλώ τις κυβερνήσεις που εξακολουθούν να παρέχουν χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες να στρέψουν την υποστήριξη τους προς την καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες μεταφορές. Και παροτρύνω όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τα οικονομικά προγράμματα αποκατάστασης από την πανδημία του κορονοϊού για να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Η 7η Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη Διεθνή Ημέρα για Καθαρό Αέρα και Γαλάζιους Ουρανούς. Ας συνεργαστούμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον με καθαρό αέρα για όλους.
Διαβάστε επίσης
Η Greenpeace μας προσκαλεί στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας!
Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Αττικής!
Νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ορθή χρήση της προστατευτικής μάσκας – Δείτε βίντεο