Απόψεις Προτεινόμενο

Δημοσιογρά​φος με «χρυσό φίμωτρο» vs Ελευθεροτυπία!

της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου elena_juniorsclub

Μπρος στα ¨χρυσά¨ φίμωτρα η φωνή κάποιων γίνεται πιο ηχηρή, κι έτσι η ελευθεροτυπία  στηλιτεύεται και η ελευθερία της έκφρασης ευνουχίζεται.

Πω,πω… τι είπα;;; Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας όπου θεμελιώθηκε το δικαίωμα της ελέυθερης έκφρασης υπάρχουν πολλοί ¨κονδυλοφόροι¨ όπου χρυσώνουν το χάπι και τις πένες τους μαζί, εννοώ το πληκτρολόγιο… 

Η ελευθερία της σκέψης επιδέχεται πολλές ¨παρακεντήσεις¨ και καθοδηγείται πλέον, σύμφωνα με την πολιτική δομή του κράτους. Ο λόγος έχει περιοριστεί στις καθημερινές ανάγκες, η οξυδέρκεια πνεύματος εξασθενεί και η βούληση τείνει να γίνει απόλυτα διαχειρίσιμη.

Η μη δογματική σκέψη εκφράζεται μέσω των πράξεων αλλά και μέσω της Τέχνης. Ωστόσο, έχουμε δει πολλές φορές στην Τέχνη να θέτουν όρια και στις πράξεις φραγμούς, με αποτέλεσμα να περικόπτεται η δυνατότητα ανάπτυξης της κρίσης. Υιοθετούνται έτσι τα επιβαλλόμενα πρότυπα και χάνεται η έννοια της ελευθερίας.

Τι επιβάλλεται, όμως, και από ποιους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στο διαδίκτυο;

Μπορώ ως δημοσιογράφος να έχω δομημένη άποψη, να καταγράφω τα γεγονότα, αλλά να μη μου επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση;

Είναι ηθικά σωστό να απελευθερώνω κάθε συμπλεγματική σκέψη ή πρέπει εντέχνως να αποδέχομαι τη φίμωση του λόγου μου;

Θεωρείται σύνηθες φαινόμενο ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης για συγκεκριμένους λόγους, εφόσον ορίζεται έτσι, από αυτόν που κάνει χρήση της εξουσίας του ή από απολυταρχικά καθεστώτα που ευνουχίζουν τους λόγιους ή από το νομικό πλαίσιο του κάθε κράτους ή από φόβο.

Πρέπει, λοιπόν, ο δημοσιογράφος, να ¨εκθέτει¨ όταν χρειάζεται ή να παραθέτει μόνο τα καλομαγειρεμένα γεγονότα; Μήπως η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ¨αποκάλυψη¨, ούσα συνδεδεμένη με κοινωνικά στερεότυπα και πολιτικές κατευθύνσεις;

Τότε να ακολουθήσουμε το ντετερμινισμό, που εξυπηρετεί την εκάστοτε θέληση και κατά το δοκούν να οριστεί νέα ερμηνεία για το τι εστί ελεύθερη δημοσιογραφία, ρεπορτάζ, αρθρογραφία και σύνταξη κειμένων.

Όσο κάποιοι συνάδελφοι αρέσκονται να κυκλοφορούν με ¨χρυσά¨ φίμωτρα, κάνουν τον δρόμο κάποιων άλλων πιο δύσκολο αλλά τη ¨φωνή¨ τους πιο ηχηρή. Ωστόσο, υπάρχουμε κι εμείς όπου με σεβασμό στον αναγνώστη, εκφράζουμε αρετουσάριστα τα γεγονότα, καθώς και τις απόψεις μας. 

Ταυτίζομαι απόλυτα με την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του ανθρώπου να αναρτά ακόμη και στο προφίλ του μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, instagram, twitter κλπ) την άποψη του. Αντιδρώ στην παραπληροφόρηση και στη μεθοδευμένη είδηση.

Σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας παραθέτω το Άρθρο 11 – Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης:

1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.

2. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης:

Μην αναζητάς την Ανάσταση αν δεν ανέβεις πρώτα το Γολγοθά!

Ελένη Βασιλοπούλου: Γιατί να γίνεις κι εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών ?

 Συνέντευξη με τη 15χρονη Αναστασία Νικολοπούλου: “Εμείς που έχουμε αντιμετωπίσει τον καρκίνο είμαστε πιο δυνατοί”

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» – Η ζωή ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι!

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία σε 4χρονο παιδί από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο «Ελπίδα»

Βίντεο: Ένα μικρό κοριτσάκι η Αθηνά, χάθηκε στο πάρκο – Δείτε τι έγινε (κατάλληλο για παιδιά)

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης: “Τιμή στα παιδιά και στους εφήβους που πάσχουν από καρκίνο”

Μετάβαση στο περιεχόμενο