Εγκυμοσύνη / Γέννα

Εγκυμοσύνη: 8 περίεργες αλλαγές που θα συμβούν στο στήθος σας

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα τους και ειδικά στο στήθος τους.

Ειδικά το στήθος, αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και με τρόπο που ίσως δεν περιμένετε. Αν λοιπόν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί μελλοντικά, δείτε μερικές από τις αλλαγές που θα συμβούν στο στήθος σας:

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Μεγαλώνει πολύ

Αυτή είναι μια αλλαγή για την οποία μάλλον είστε προετοιμασμένες. Όπως εξηγεί η Mary Jane Minkin, M.D., γυναικολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale «το στήθος σίγουρα μεγαλώνει στις περισσότερες γυναίκες. Τις συμβουλεύω να μην αγοράζουν σουτιέν σε κανένα σημείο της εγκυμοσύνης, καθώς το στήθος δεν σταματά να μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η αύξηση του στήθους αρχίζει ταυτόχρονα με το τεστ που θα σας επιβεβαιώσει ότι είστε έγκυος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέγεθος του μαστού θα αυξηθεί δύο έως τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τέσσερις έως πέντε φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Είναι όμως μέρος της συνολικής αύξησης του βάρους

Στην πραγματικότητα, 2-3 τρία κιλά από το συνολικό αριθμό κιλών που θα πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποθηκεύονται στον ιστό των μαστών.

Η θηλή και η θηλέα άλως μεγαλώνουν και σκουραίνουν

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι θηλές και η περιοχή γύρω από αυτές (θηλέα άλως) μεγαλώνουν και αλλάζουν χρώμα λόγω των ορμονικών αλλαγών. Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης προκαλεί χρωματισμό των θηλών, ο οποίος λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Οι θηλές σας μπορεί να παραμείνουν πιο σκούρες από ότι ήταν και μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

…και γίνονται πιο ευαίσθητες

Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν αύξηση της ευαισθησίας των θηλών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους.

Όλα γίνονται πιο ευαίσθητα

Το ευαίσθητο στήθος αποτελεί τυπικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Είναι μία αλλαγή που θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως μόλις συνειδητοποιήσετε την εγκυμοσύνη και θα συνεχιστεί μέχρι και την ολοκλήρωση του θηλασμού.

Φαγούρα

Κατά το τρίτο τρίμηνο κάποιες γυναίκες αναπτύσσουν έκζεμα στη θηλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο σημείο ξηρότητα, ζάρες, ερεθισμός και φαγούρα. Πρόκειται όμως για κάτι που αντιμετωπίζεται με κρέμες και άλλες τοπικές θεραπείες.

Μπορεί να δείχνει διαφορετικό

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ίσως παρατηρήσετε αλλαγές στην περιοχή γύρω από τη θηλή, το χρώμα της οποίας γίνεται πιο έντονο και βοηθά, ώστε η θηλή να γίνεται πιο εύκολα ορατή από το μωρό. Ακόμα, στην περιοχή της θηλαίας άλου υπάρχουν μικροσκοπικοί αδένες, οι αδένες του Μontgomery, οι οποίοι παράγουν μια λιπαρή ουσία, που κρατάει την επιδερμίδα στην περιοχή της θηλής στιλπνή και ελαστική, ενώ παράλληλα η μυρωδιά της βοηθά το μωρό να βρει πιο εύκολα τη θηλή. Καθώς το στήθος μεγαλώνει και η επιδερμίδα τεντώνει, είναι πιθανό κάποιες φλέβες να γίνονται πιο ορατές. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς ένα μήνα μετά το τέλος του θηλασμού, τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά.

Ξεκινά η παραγωγή υγρών

Περιμένατε να συμβεί μετά τον τοκετό, αλλά σας πρόλαβε! Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, γύρω στη 16η εβδομάδα, μπορεί να δείτε το πρωτόγαλα να βγαίνει από τις θηλές σας. Κάποιες γυναίκες βλέπουν να σχηματίζεται μία κίτρινη κρούστα στις θηλές τους, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι είναι από το πρωτόγαλα.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Τα 8 καλύτερα φαγητά για τη ναυτία και τις καούρες της εγκυμοσύνης

Πώς βιώνει ένα ζευγάρι την πρώτη εγκυμοσύνη μέσα από 10 χιουμοριστικά σκίτσα

Η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα άλλον άνθρωπο! Αλλαγές στο σώμα και στο μυαλό!

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο το στρες στην εγκυμοσύνη;

Νέα έρευνα: Πιο υπερκινητικά και επιθετικά τα αγόρια των μαμάδων που υπέφεραν στην εγκυμοσύνη από κατάθλιψη

Τι ακριβώς νιώθει το μώρο μέσα στην κοιλιά σας;

Μετάβαση στο περιεχόμενο