Η περίοδος της εγκυμοσύνης αρκετά συχνά είναι και περίοδος άγχους. Όμως όταν μια γυναίκα βασανίζεται από χρόνια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη για την ίδια. Μια γυναίκα που βιώνει μια τέτοια κατάσταση θα χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας. Όταν δεν πρόκειται για απλό άγχος της εγκυμοσύνης, αλλά για μια κατάσταση που προϋπάρχει, δεν πρέπει να γυρίζουμε την πλάτη.
Οι κίνδυνοι της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής στην εγκυμοσύνη:
Μια έγκυος γυναίκα που βιώνει την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη της, είναι πιθανό να εμφανίσει επιπλοκές και μάλιστα σοβαρές. Υψηλή αρτηριακή πίεση για παράδειγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπτυξιακά και άλλα προβλήματα στο έμβρυο ή ακόμη και έναν πρόωρο τοκετό αν όχι παλινδρόμηση της κύησης. Αν η εγκυμοσύνη παρ’ όλα αυτά ολοκληρωθεί και το μωρό γεννηθεί, μπορεί να δούμε εκεί τα αποτελέσματα της αγχώδους διαταραχής. Χαμηλό βάρος του μωρού αλλά και σοβαρά νευρολογικής φύσης προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ειδικοί συνιστούν στις εγκύους ξεκούραση και ηρεμία. Είναι αδύνατον το έμβρυο να μην επηρεαστεί από την αγχώδη διαταραχή της μητέρας ή από την κατάθλιψή της.
Θεραπείες για την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή στην περίοδο της εγκυμοσύνης:
Η θεραπεία της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής στην περίοδο της εγκυμοσύνης συνήθως αποφεύγεται να είναι φαρμακευτική για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά υπάρχουν και φάρμακα που την επηρεάζουν σημαντικά. Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία και ο ειδικός της ψυχικής υγείας είναι εκείνος που θα κρίνει και θα αξιολογήσει την κατάσταση της μητέρας και το είδος της θεραπείας που εκείνη χρειάζεται.
Η ψυχοθεραπεία όταν εφαρμόζεται στα πρώτα στάδια της και αμέσως μετά τη διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, είναι πιο αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, η έγκυος γυναίκα που αμέσως μετά τη διάγνωση ξεκινά και τη θεραπεία, είναι μια γυναίκα που έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι χρειάζεται βοήθεια. Αν η γυναίκα συνειδητοποιήσει αυτά τα δύο, η μισή δουλειά έχει γίνει. Η αποδοχή της κατάστασης είναι το πιο δύσκολο βήμα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μια γυναίκα μπορεί να αναρωτηθεί ή να βασανίζεται από το ερώτημα «Πόσο σοφό είναι να μείνω έγκυος ενώ ξέρω ότι πάσχω από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή;» Δεν υπάρχει σοφό, σωστό και λάθος. Μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα και ξέρει τα θέματα που κουβαλάει χωρίς να τα υποτιμά ή να τα αγνοεί, θα γίνει υπέροχη μητέρα. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Το πρώτο βήμα είναι η απόφαση να αντιμετωπιστούν…