Απόψεις Προτεινόμενο

Είμαι γυναίκα της δύσης και συντάσσομαι στο πλευρό σας: “Κάψτε κάθε μαντήλα, μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ και ότι άλλο περιορίζει την ελευθερία σας”

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου elena_juniorsclub

Είμαι γυναίκα της δύσης και αγνοώ τις άλλες γυναίκες; Είμαι γυναίκα και συντάσσομαι στο πλευρό των γυναικών που μαρτυρούν, βασανίζονται, μάχονται, διεκδικούν με κάθε τρόπο, παλεύουν για την ελευθερία τους.

Κάψτε κάθε μαντήλα, μπούρκα, χιτζάμπ, νικάμπ και ότι άλλο περιορίζει την ελευθερία σας. Κανένας άνδρας, κανένα καθεστώς δε θα σβήσει την οντότητα σας, καμία θρησκεία δεν επιβάλλει αν δεν το επιτρέψετε ή σας το επιβάλλουν άλλοι.

Είμαι μαζί σας, γυναίκες του 2022, κορίτσια που τρέμετε τον πατέρα, τον αδελφό μη σας κάψει, μαχαιρώσει, κακοποιήσει με κάθε τρόπο, απλώς και μόνο γιατί έχετε άποψη.

Έχω χρόνια που γράφω και αφορίζω τους άνδρες και τις γυναίκες, όπου στο όνομα του Ισλάμ, βασανίζουν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά.

Μωρέ, επιτρέπεται να λέμε ζούμε ελεύθερες εμείς οι γυναίκες κι ακόμη και στην ίδια μου τη χώρα, στην Ελλάδα, να κυκλοφορούν με μαντήλες (όχι από επιλογή), να γίνονται κλειτοριδεκτομές, να πουλάνε τα κορίτσια από την τρυφερή ηλικία τους, πριν καν τους έρθει η περίοδος σε ανώμαλους ενήλικες κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους; 

Το αίσθημα της αποστροφής με κυριεύει και δε θολώνει τη λογική μου, όχι, αντιθέτως με κάνει να θέλω να φωνάζω περισσότερο. Που είναι οι γυναίκες της χώρας μου, να συσπειρωθούμε, να κάνουμε κι εμείς μια διαδήλωση, μια εκδήλωση που θα ακουστεί παντού;

Πάνω ή κάτω από τα τακούνια, με ή χωρίς κραγιόν, δε με νοιάζει ποια είσαι, με νοιάζει μόνο να ενώσουμε τις φωνές μας. Σε αφορούν αυτά τα πλάσματα, αυτές οι γυναίκες, αυτά τα ματωμένα κοριτσίστικα χαμόγελα. Δε ζούμε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο. Δε μπορεί να κάνουμε τόσο θόρυβο μόνο για την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας των ανθρώπων και να αγνοούμε τι γίνεται στο Ιράν σήμερα, τι γίνεται στην Υεμένη που το κορίτσι από τα 8 του βρίσκεται στο βρωμερό κρεβάτι του κύρη του, του ανώμαλου παιδεραστή του. Στις Αραβικές χώρες, στην Αφρική αλλά και στην Ασία, τα κορίτσια ακόμη και σήμερα σε κάποιες περιοχές είναι αναλφάβητα, είναι μόνο αντικείμενα σεξουαλικής ικανοποίησης και αναπαραγωγής.

* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Exile Iranians of the National Council of Resistance of Iran gather in front of the embassy of Iran in Berlin, Germany, Tuesday, Sept. 20, 2022 after the death of an Iranian woman held by the country’s morality police. The opposition group is also known as the Mujahedeen-e-Khalq and widely referred to in the West as the MEK. (AP Photo/Michael Sohn)

Μωρέ, καλώ ακόμη και τις καλλονές της ελληνικής τηλεόρασης να πάρουν θέση. Να σταθούν δημόσια ενάντια της καταπίεσης και της βίας που συμβολίζει αυτή η μαντήλα, η μπούρκα, το χιτζάμπ και το νικάμπ. Να ενημερωθούν και να πάρουν θέση δημόσια, ακόμη και για τα εγκλήματα που γίνονται τώρα στο Ιράν.

Η 20χρονη Χατζίς Νατζάφι δέχθηκε έξι σφαίρες από τις ιρανικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, σύμφωνα με γνωστή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια, γιατί βγήκε να διαμαρτυρηθεί για την βιαιότητα και τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Κάθε σφαίρα της Χατζίς, με πονάει στην καρδιά, είναι πληγή και στο δικό μου, γυναικείο σώμα.

Η μαρτυρία της Ιρανής ποιήτριας Φατμέ Εκτεσαρί που συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές και καταδικάστηκε γιατί συμμετείχε σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη, είναι σήμερα, είναι το 2022. Το κορίτσι αυτό, μίλησε στη συνάδελφο Μαρία Ζούγρα, επειδή βίωσε μια απαξιωτική, βίαιη συμπεριφορά, γιατί τόλμησε να σταθεί δίπλα σε έναν άνδρα. 

Η Φατμέ Εκτεσαρί ζει στη Νορβηγία και είναι ποιήτρια. Έκανε όμως το λάθος να επιστρέψει στο σπίτι της, στους γονείς της κι εκεί οι ιρακινές αρχές, τη συνέλαβαν,  της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της. Την καταδίκασαν σε 99 μαστιγώματα επειδή στον υπολογιστή της βρήκαν φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα.

«Ξέρετε, δεν επιτρέπεται γυναίκες να στέκονται δίπλα σε άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω τρόπο να φύγω από το Ιραν».

«Η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, όλο αυτό ήταν παράνομο», λέει η Ιρανή ποιήτρια.

Το Ιράν κατήγγειλε τις ΗΠΑ ως υποκινητές των διαδηλώσεων, τονίζοντας ότι η πρόκληση θα λάβει την προσήκουσα απάντηση. «Η Ουάσιγκτον ανέκαθεν προσπαθούσε, χωρίς επιτυχία, να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει το Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου που ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί. Στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Καναανί διεύρυνε τις κατηγορίες του και εναντίον των ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν ένα «τραγικό συμβάν» για να στηρίξουν τους «ταραξίες», αδιαφορώντας για «τα εκατομμύρια Ιρανών που έχουν καταλάβει τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας για να στηρίξουν το σύστημα». Ας λογοδοτήσουμε αν πρέπει, αλλά να πάρουμε κι εμείς θέση ως χώρα, ως κοινωνία, ας μιλήσουμε εμείς, οι γυναίκες.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν να δώσει εξηγήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων, σημείωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων στο καθεστώς της Τεχεράνης, αφού το θέμα θα συζητηθεί και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., άλλωστε, λίγες ώρες νωρίτερα είχε καταδικάσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, διαμηνύοντας ότι το θέμα του Ιράν θα συζητηθεί στην επόμενη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Την Κυριακή, η Τεχεράνη είχε καλέσει τους πρέσβεις της Βρετανίας και της Νορβηγίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «ξένες παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της χώρας και εχθρική κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ. Θα μείνουμε στα ψέματα τους;;; Δε ξέρουμε πόσες κορίτσια, πόσες γυναίκες έχουν μαρτυρήσει; 

Εκατοντάδες γυναίκες στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, κρατώντας στα χέρια φωτογραφίες της Μαχσά Αμίνι και φωνάζοντας συνθήματα κατά της καταπίεσης και της αδικίας και υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων. Δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσαν τα τελευταία 24ωρα επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και βαρύ πυροβολικό ώστε να καταστρέψουν μονάδες Κούρδων αυτονομιστών του βορείου Ιράκ που, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasmin, ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στις πόλεις στα βορειοδυτικά σύνορα Ιράν – Ιράκ.

Μια νεαρή γυναίκα, που επίσης είχε κατέβει στους δρόμους, είπε: «Χρειαζόμαστε βοήθεια για να ακουστούμε, καθώς έχουν μπλοκάρει το Διαδίκτυο και δολοφονούν εκατοντάδες καθημερινά σε όλη τη χώρα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μη βγουν οι εικόνες αυτές, ώστε να φανεί ότι δεν είναι τόσο βίαιοι. Συγκρουόμαστε καθημερινά με την αστυνομία και θα κατεβαίνουμε στον δρόμο μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος».

Ας γίνουμε εμείς η φωνή τους, στο διαδίκτυο, κυρίως στα socila media, στην τηλεόραση, σε όλα τα ΜΜΕ, στο δρόμο, όπου μπορούμε να φωνάξουμε, να πάρουμε θέση. Ελάτε, να γίνουμε εμείς η φωνή τους! Κάψτε τώρα τις μαντήλες.

Η βαρβαρότητα της κλειτοριδεκτομής φτάνει και στην Ελλάδα

Κλειτοριδεκτομή σε παιδιά: “Σταματήστε τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων” – Βίντεο

Ελένη Βασιλοπούλου: Το Θαύμα της ζωή μου! Ξέρεις πότε γίνονται θαύματα;

Μετάβαση στο περιεχόμενο