Ζώα Οικολογικά Νέα

Εκατοντάδες νεκρά δελφίνια ξεβράζονται σε ακτή της Γαλλίας

Νεκρά δελφίνια ξεβράζονται στην ακτή της Γαλλίας στον Ατλαντικό σε τόσο μεγάλους αριθμούς ώστε να κινδυνεύουν οι τοπικοί πληθυσμοί των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών, υποστηρίζουν θαλάσσιοι βιολόγοι.

H συντριπτική πλειονότητά τους πεθαίνει στα δίχτυα αλιευτικών πλοιαρίων. Από τις νεκροτομές που έχουν διενεργηθεί προκύπτει ότι κάποια από τα ζώα έφεραν κατάγματα, είχαν σπασμένες ουρές και πτερύγια, αλλά και βαθιές τομές στο δέρμα τους από τα δίχτυα.

«Πλησιάζουμε σε ποσοστά θνησιμότητας που απειλούν την επιβίωση του πληθυσμού των δελφινιών στον Κόλπο της Γασκώνης», λέει η Μοργκάν Περί, μια θαλάσσια βιολόγος στη Βρετάνη της δυτικής Γαλλίας.

«Την τελευταία τριετία παρατηρούμε περισσότερους από 1.000 θανάτους δελφινιών σε διάστημα τετραμήνου κάθε χειμώνα», εξηγεί η ίδια.

Τα κοινά δελφίνια πλήττονται περισσότερο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά που ξεβράζονται στις παραλίες αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό ποσοστό των δελφινιών που πεθαίνουν στα δίχτυα ψαράδων κοντά στις γαλλικές ακτές. Εκτιμούν μάλιστα ότι ο πραγματικός αριθμός είναι από πέντε ως δέκα φορές υψηλότερος.

delf-1

Tα δελφίνια εγκλωβίζονται εδώ και δεκαετίες σε δίχτυα αλιευτικών στα νερά του Ατλαντικού. Αλλά οι θαλάσσιοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην αλλαγή των πρακτικών αλιείας και κυρίως στις τράτες που ψαρεύουν ανά ζεύγη λαβράκια.

Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής των δελφινιών, που είναι θηλαστικά τα οποία για να αναπνεύσουν πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας, σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ραγδαία μείωση των αριθμών τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Pelagis στη Λα Ροσέλ.

Τα πληθυσμιακά μοντέλα δείχνουν ότι ο πληθυσμός τους παραμένει σταθερός, λέει η Ελέν Πελτιέ, μια ερευνήτρια στο παρατηρητήριο. «Αλλά μόλις διαπιστωθεί η μείωση, είναι ήδη πολύ αργά», εξηγεί.

delf-2

πηγή

Διαβάστε επίσης: 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της Ευρώπης με τις πιο καθαρές θάλασσες!

Βίντεο: Καρχαρίας vs Καρχαρία! Η μάχη του βυθού!

Δελφίνια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι – Δείτε το βίντεο με το φαινόμενο της φωταυγείας σε παραλία της Καλιφόρνια

Συγκλονίζει το video με δελφίνι που κουβαλάει το νεκρό μωρό του!

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο