Απόψεις Επικαιρότητα Προτεινόμενο

Ελένη Βασιλοπούλου: Γιατί να γίνεις κι εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών ?

 

 

 

της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου elena_juniorsclub

 

Είναι να μη σου τύχει, γιατί μόνο τότε καταλαβαίνεις την Ιερή πράξη και τη σπουδαιότητα του ανθρώπου που γίνεται Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών.

Να μη βρεθείς στη θέση ενός παιδιού ή ενός ενήλικα, όπου η ζωή του κρίνεται από μία συμβατότητα…

Μετά από τόσες συνεντεύξεις με παιδιά και εφήβους, αλλά και ενήλικες, που έχουν κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο αποφάσισα να γίνω Εθελόντρια Δότρια Μυελού των Οστών. Κάτι που θα έπρεπε να έχω κάνει νωρίτερα. Αυτό το ¨Δεν προλαβαίνω¨ με έκανε να γεμίζω τη μέρα μου με ένα σωρό υποχρεώσεις αλλά ξεχνούσα την πιο σημαντική…Γιατί πιστέψτε με, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να μπορείς να σώσεις ένα παιδί, μια ζωή!!!

Το πρώτο που αντικρίζεις όταν εισέρχεσαι από την κεντρική πύλη, είναι η Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα“, αριστερά το εκκλησάκι της Αγίας Άννας και κεντρικά ένα χρωματιστό, σύγχρονο κέντρο αντιμετώπισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Προχώρησα, αναζητώντας το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Στο διάδρομο συνάντησα ένα μικρό παιδί. Κρατούσε σφιχτά το χέρι της μητέρας του και εκείνη έσερνε μαζί της ορούς και φάρμακα. Ανταλλάξαμε ένα χαμόγελο, κρυμμένο πίσω από τις μάσκες μας κι έφυγα… Πλησίαζα, ήθελα τόσο πολύ να γίνω δότρια νωτιαίου μυελού.

Με καλωσόρισε αμέσως μία κοινωνική λειτουργός. Με ενημέρωσε για τη διαδικασία και το σκοπό. Πήρε δείγμα σάλιου, από το στόμα με 2 μπατονέτες και εφόσον συμπλήρωσα το έγγραφο με τα προσωπικά μου στοιχεία, απάντησα σε κάποιες ερωτήσεις και μέσα σε μόνο λίγα λεπτά είχα κάνει τόσο σπουδαίο.

Στους διαδρόμους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Ελπίδα, συναντάς παιδάκια με συγκρατημένα χαμόγελα και πολλές φορές δακρυσμένα ματάκια, όπου προχωρούν με συνοδεία τον ορό και τις χημειοθεραπείες. Το χέρι τους κρατά πάντα, η μητέρα ή ο πατέρας τους και μαζί βαδίζουν στο δικό τους ρυθμό.

Χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά για να κάνεις τη διαδικασία και αν δεν προλαβαίνεις να πας σε ένα κέντρο όπως ο Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ή σε κάποιο άλλο συνεργαζόμενο Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών που βρίσκεται στην πόλη σου, τότε μπορείς να καλέσεις στο τηλ: 210.7775615 έως 6 κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 19:00, για να σου στείλουν σπίτι σου το φάκελο, να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και να απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, μαζί με το ειδικό κιτ με μπατονέτες.

Συνεργαζόμενο Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών

Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης! Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για το συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα!

Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών αρκεί:

1)Να είσαι 18-45 ετών, υγιής (τα ιατρικά κριτήρια αναφέρονται παρακάτω στην κατηγορία “ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΟΤΗΣ”).

2)Να συμπληρώσεις αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.

3)Να δώσεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) .

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.

Γίνε δότης στα γραφεία του Συλλόγου μας…

Σε περιμένουμε από τις 9:00 πμ μέχρι και τις 19:00 μμ, Δευτέρα με Παρασκευή, χωρίς ραντεβού ή κάποια προετοιμασία.

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα

Γίνε δότης σε Συνεργαζόμενο Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών…

Συνεργάτες και Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Εθελοντών Δοτών υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου μπορείς να απευθυνθείς. Εκεί, θα συμπληρώσεις την αίτηση εθελοντή δότη, θα γίνει η δειγματοληψία από το συνεργάτη μας και θα αποσταλούν στο Σύλλογό μας, χωρίς κάποια περαιτέρω ενέργεια από εσένα.

Βρες το Κέντρο Εγγραφής που είναι δίπλα σου εδώ.

Γίνε δότης από το σπίτι σου…

Σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιο Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών στην περιοχή σου, μπορείς να συμπληρώσεις την ηλεκτρονική αίτηση κι εμείς θα σου αποστείλουμε φάκελο που θα περιέχει την αίτηση εγγραφής, οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σιέλου), καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα και να μας το αποστείλεις πίσω ταχυδρομικά.

Συμπλήρωσε την ηλεκτρονική αίτηση εδώ.

Μύθοι και Αλήθειες

1) Μύθος: Ο μυελός των οστών και ο νωτιαίος μυελός είναι το ίδιο πράγμα.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μυελού των οστών και του νωτιαίου μυελού. Ο μυελός των οστών είναι αιμοποιητικός ιστός που δίνει γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος, σε αντίθεση με τον νωτιαίο μυελό που θεωρείται νευρικός ιστός και δεν έχει καμία αιμοποιητική δράση.

2) Μύθος: Δεν έχω αρκετό χρόνο για να γίνω δότης μυελού των οστών.

Αλήθεια: Για να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών και να χαρίσεις ελπίδα ζωής σε έναν συνάνθρωπό μας, χρειάζονται μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σου.

3) Μύθος: Δεν μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών γιατί έχω αναιμία.

Αλήθεια: Τα ιατρικά κριτήρια για την δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες.

4) Μύθος: Υπάρχουν αρκετοί εθελοντές δότες μυελού των οστών. Δε χρειάζεται να εγγραφώ και εγώ.

Αλήθεια: Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες σε όλο τον κόσμο, πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη. Σύμφωνα με τα στατιστικά, μόνο 1 στους 2.000 βρίσκεται τελικά συμβατός με κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση. Ο εμπλουτισμός των Τραπεζών με νέους δότες θα προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» – Η ζωή ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι!

Πυροσβέστες ντύθηκαν Αγιοβασίληδες και πήγαν δώρα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα»

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία σε 4χρονο παιδί από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο «Ελπίδα»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο