Θέματα υγείας

Έλλειψη ήλιου: Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στο σώμα σας

Όλοι ξέρουμε ότι ο ήλιος μπορεί να είναι πλέον αρκετά βλαβερός όμως συνεχίζει να είναι και απαραίτητος. Απαραίτητος όχι μόνο για τον πλανήτη και για την φυσιολογική ροή της ζωής, αλλά ακόμη και για το ίδιο μας το σώμα. Ο ήλιος μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε πάντα, όμως έχει πολύ θετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία αλλά και την σωματική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες που ο καιρός είναι συνεχώς βροχερός όπως η Αγγλία ή έχει για αρκετό χρονικό διάστημα νύχτα, όπως η Σουηδία, οι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη.

Μάλιστα οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωρών, πάσχουν από κατάθλιψη, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις χώρες όπως η Ελλάδα που είναι σχεδόν συνέχεια ηλιόλουστες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι οι ψυχολόγοι σε αυτές τις χώρες, βάζουν τους πάσχοντες από κατάθλιψη σε θεραπεία με τεχνητό ήλιο. Πολλές φορές οι ασθενείς βλέπετε, δεν έχουν κατάθλιψη εξαιτίας κάποιων τραγικών γεγονότων που συμβαίνουν στην ζωή τους ή εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας και της ανεργίας. Πάσχουν από κατάθλιψη γιατί το σώμα τους, δεν έρχεται τόσο συχνά σε επαφή με το ήλιο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ο ήλιος λοιπόν, είναι απαραίτητος αν και πλέον πρέπει να λαμβάνουμε απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως είναι το αντηλιακό, όταν αποφασίζουμε να εκτεθούμε σε αυτόν. Όμως σκεφτείτε πόσες φορές μετά από πολλές εβδομάδες κακοκαιρίας, νιώθουμε καλύτερα σωματικά και ψυχολογικά και μόνο που βλέπουμε τον ήλιο από το παράθυρο.

Τώρα με την καραντίνα, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν πια τόσο συχνά από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό πολλοί από εμάς να στερούμαστε τον απαραίτητο ήλιο και την βιταμίνη D που χρειαζόμαστε. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποιες επιπτώσεις έχει στο σώμα μας, η έλλειψη ήλιου. 

Διαβάστε παρακάτω: 

Η έλλειψη ήλιου οδηγεί σε αδύναμα οστά

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D αλλά και το ασβέστιο είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και την ασβεστοποίηση. Το ασβέστιο, απορροφάται στο λεπτό έντερο με την βοήθεια της βιταμίνης D οπότε το ένα θρεπτικό συστατικό, συμπληρώνει το άλλο.

Όταν λοιπόν μένουμε μακριά από τον ήλιο, μένουμε μακριά και από την βιταμίνη D. Σίγουρα βιταμίνη D μπορούμε να βρούμε και από τις τροφές που καταναλώνουμε. Όμως ο ήλιος είναι η σημαντικότερη και η πιο πλούσια πηγή βιταμίνης D.

Αυτή η ανεπάρκεια του σώματος σε βιταμίνη D δεν βοηθάει το σώμα να απορροφά πιο εύκολα το ασβέστιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της δομής των οστών. Τα άτομα που δεν προσλαμβάνουν αρκετό ήλιο υποφέρουν από πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία, ραχίτιδα, οστεομαλάκυνση και οστεοπόρωση.

Σε περίπτωση που η καραντίνα δεν σας επιτρέπει να βγείτε ούτε για έναν μικρό περίπατο, βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε μέσω της υγιεινής διατροφής αλλά και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Για να λάβετε συμπληρώματα διατροφής όμως, θα χρειαστεί πρώτα να επισκεφθείτε έναν γιατρό, που θα σας προτείνει τα ιδανικά για εσάς.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_αδύναμα_οστά_

Η έλλειψη ήλιου οδηγεί σε παραμόρφωση των ποδιών

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και των φωσφορικών μέσω της πέψης. Μπορεί λοιπόν να είναι πολύ χρήσιμη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα οστά.

Η έλλειψη ασβεστίου στα οστά οδηγεί και σε αλλαγές που αφορούν την δομή των οστών. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις, και την παραμόρφωσή τους. Αν αυξήσετε την έκθεσή σας σε βιταμίνη D με την μορφή συμπληρωμάτων ή με την έκθεσή σας στον ήλιο, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα σωστό επίπεδο ασβεστίου.

Αυτό θα βοηθήσει φυσικά και τα οστά σας. Η βιταμίνη D θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο ή την πρόληψη του χρόνιου πόνου στα πόδια, ειδικά αν αυτός σχετίζεται με καταστάσεις όπως είναι η οστεοπόρωση, η πελματιαία περιτονίτιδα, η αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που αφορούν φλεγμονές σε αρθρώσεις και τένοντες.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_παραμόρφωση ποδιών_

Η έλλειψη ήλιου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει πως η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και η απώλεια βιταμίνης D από το σώμα, μπορεί να κάνει να κύτταρα να αναπτύξουν καρκίνο και πιο συγκεκριμένα, καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα επίπεδα βιταμίνη D καθορίζουν και την επιβίωση ή την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την καλύτερη επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόσθετες κλινικές μελέτες, είναι απαραίτητες, για να εκτιμηθεί αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μπορείτε να δείτε αν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα χαμηλά στο σώμα σας, κάνοντας μία εξέταση αίματος. Το βέλτιστο επίπεδο βιταμίνης D είναι πάνω από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_καρκίνο του παχέος εντέρου_

Η έλλειψη ήλιου οδηγεί σε κατάθλιψη

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η βιταμίνη D και ο ήλιος είναι σε θέση να επηρεάσουν και την ψυχολογία μας. Πολλές φορές νιώθουμε μία κατάθλιψη όταν για πολλές μέρες συνεχόμενα ο ήλιος λείπει από το παράθυρό μας και πιστέψτε μας, αυτό δεν είναι απλά στο μυαλό μας.

Μπορεί οι Έλληνες και γενικότερα οι κάτοικοι στην Ελλάδα να ζουν σε μία ηλιόλουστη χώρα όμως πλέον με την καραντίνα δεν ερχόμαστε τόσο συχνά σε επαφή με τον ήλιο, όσο θα έπρεπε. Επίσης πολλοί από εμάς κάνουμε δουλειές γραφείου και αυτό έχει ως συνέπεια να περνάμε τουλάχιστον 8 ώρες από την ζωή μας κάθε μέρα, κλεισμένοι σε 4 τοίχους.

Αν δεν προλαβαίνετε ή δεν μπορείτε να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο στον ήλιο, τότε μπορείτε να αγοράσετε ειδικές λάμπες ήλιου. Θα σας βοηθήσει πολύ το τεχνητό φως ήλιου που θα αντανακλά στο δωμάτιό σας. Επίσης μπορείτε να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα διάπλατα και να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει στον χώρο σας.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_κατάθλιψη_

Η έλλειψη ήλιου προκαλεί δερματικά προβλήματα

Η αλήθεια είναι πως ο ήλιος στις μέρες μας είναι βλαβερός. Αυτό σημαίνει πως αν ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τον ήλιο χωρίς να φοράμε αντηλιακό, τότε αυτή μας η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αντηλιακό πρέπει να φοράμε Χειμώνα – Καλοκαίρι, ακόμη κι αν έξω έχει συννεφιά.

Όμως και η έλλειψη ήλιου οδηγεί σε δερματικά προβλήματα. Οπότε ένα μέτρο σε όλα. Συγκεκριμένα η ψωρίαση είναι δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στην ψωρίαση.

Η έκθεση σε ακτίνες B μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την θεραπεία της ψωρίασης. της ακμής καθώς και άλλων δερματικών προβλημάτων. Επίσης η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D θα κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία του δέρματος.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_δερματικά_προβλήματα_

Η Έλλειψη ήλιου προκαλεί αύξηση βάρους

Μπορεί να μην το ξέρατε όμως η μυϊκή αδυναμία, ο πόνος στα οστά και η παραμόρφωση των οστών θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε αύξηση του βάρους. Αυτό συμβαίνει, αφού τα παραπάνω προβλήματα υγείας, δυσκολεύουν το άτομο να αθληθεί, οπότε και να κάψει θερμίδας.

Η βιταμίνη D και η ορμόνη λεπτίνη, συνεργάζονται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η λεπτίνη, που παράγεται σε λιπώδη κύτταρα, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να ενημερώσει ότι έχετε χορτάσει. Η βιταμίνη D από την άλλη βοηθά αυτά τα σήματα να φτάσουν στον εγκέφαλο και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να σπάσει τα σήματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην νιώθετε ποτέ πραγματικά χορτάτοι.  Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από την έκθεση στο φως του ήλιου και διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει ψάρια κρόκους αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χυμοί πορτοκαλιού και προβιοτική γκρανόλα.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_αύξηση βάρους_

Γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ήλιου

Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η γνωστική δυσλειτουργία και η άνοια, βρίσκονται τώρα στον μακρύ κατάλογο των καταστάσεων που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης σε βιταμίνη D. Δεδομένου ότι οι υποδοχείς τη είναι ευρέως διαδεδομένοι στον εγκεφαλικό ιστό, τα χαμηλά επίπεδα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Το 2015 συγκεκριμένα, μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε τότε, περιελάμβανε περισσότερα από 60.000 άτομα και βοήθησε να προσδιοριστεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στα νότια.

η_έλλειψη_ήλιου_οδηγεί_σε_γνωστική δυσλειτουργία_

Προειδοποιήσεις για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D

Για να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη D έχετε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι η έκθεσή σας στον ήλιο, η δεύτερη είναι η υγιεινή διατροφή και η τρίτη τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν πρέπει όμως να βγαίνετε στον ήλιο για αρκετές ώρες χωρίς το αντηλιακό.

Συγκεκριμένα πρέπει να φοράτε αντηλιακό όλο τον χρόνο, ακόμη κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, διότι οι ακτίνες του ήλιου συνεχίζουν να μας επηρεάζουν ακόμη κι αν δεν φαίνονται. Σκεφτείτε ότι όταν μένετε για πολλές ώρες στον ήλιο με συννεφιασμένο ουρανό τα Καλοκαίρια, τις περισσότερες φορές καταλήγετε καμένοι.

Επίσης, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη κι αν είστε στο κέντρο για υποχρεώσεις και όχι για μπάνιο στην θάλασσα. Από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να κάτσετε σε λίγη ώρα σε μέρος με σκιά. Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και φυσικά να ενυδατώνεστε επαρκώς.

Επίσης αν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να θυμάστε ότι η δοσολογία καθορίζεται αποκλειστικά από έναν γιατρό. Αν πάρετε περισσότερο βιταμίνη D από ότι χρειάζεστε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

ανεπάρκεια_σε_βιταμίνη D_
Μετάβαση στο περιεχόμενο