Εμβόλια

Εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β – Πρόωρα νεογνά και εμβόλιο ηπατίτιδας Β

Η ηπατίτιδα Β προσβάλλει το συκώτι. Αυτοί που προσβλήθηκαν μπορεί να γίνουν φορείς (να φέρουν συνεχώς στον οργανισμό τους τον ιό) και μακροπρόθεσμα να παρουσιάσουν κίρρωση του ήπατος ή καρκίνο του ήπατος. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα, τα παράγωγα αίματος, τη σεξουαλική επαφή και από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο.

Οδός χορήγησης Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο δελτοειδή μυ (χέρι) ή την προσθιοπλάγια επιφάνεια του μηρού (πόδι).

Ηλικία χορήγησης Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις και το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων είναι 2 μήνες μεταξύ πρώτης και δεύτερης και τουλάχιστον 4 μήνες από την τρίτη δόση. Μπορεί να αρχίσει η χορήγηση του από τη γέννηση.

Πρόωρα νεογνά και εμβόλιο ηπατίτιδας Β Σε πρόωρα νεογνά που ζυγίζουν κάτω από 2Kg εφόσον γίνει το εμβόλιο αμέσως μετά τη γέννηση τότε η δόση αυτή δεν υπολογίζεται στο σχήμα και χορηγείται ακόμη μία δόση (σύνολο τέσσερις δόσεις).

Χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις; Σε παιδιά με φυσιολογικό αμυντικό σύστημα δεν απαιτούνται αναμνηστικές δόσεις. Αναμνηστικές δόσεις μπορεί να απαιτηθούν σε άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση και σε άλλους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης. Η ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, στις πιο πάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, κρίνεται με βάση τη μέτρηση των προστατευτικών αντισωμάτων.

Πιθανές επιπλοκές Οι πιο συχνά αναφερόμενες επιπλοκές είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης και ο πυρετός. Σπάνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναφυλαξίας (σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης).

Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος για αντισώματα του ιού της ηπατίτιδας Β πριν τον εμβολιασμό; Για παιδιά και εφήβους δεν ενδείκνυται ο έλεγχος των αντισωμάτων. Τέτοιος έλεγχος γίνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση από ηπατίτιδα Β όπως: • Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών • Ομοφυλόφιλοι • Μέλη της οικογένειας που είναι θετικοί για τον ιό της ηπατίτιδας Β

Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος για αντισώματα του ιού της ηπατίτιδας Β μετά τον εμβολιασμό; Ο έλεγχος για αντισώματα μετά τον εμβολιασμό συνιστάται να γίνεται 1 έως 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό στις ακόλουθες ομάδες ατόμων: 1. Ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση 2. Άτομα με HIV λοίμωξη 3. Άτομα με επαγγελματικό κίνδυνο τραυματισμού από βελόνες 4. Άτομα που διατηρούν σεξουαλικές επαφές με άτομα θετικά με τον ιό της Ηπατίτιδας Β Βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από ηπατίτιδα Β πρέπει να ελέγχονται μετά τον εμβολιασμό στους 9 με 18 μήνες ζωής.

Τι γίνεται σε αυτούς που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό; Για να θεωρηθεί ικανοποιητική η απάντηση στον εμβολιασμό πρέπει οι λήπτες να αναπτύσσουν προστατευτικά αντισώματα anti-HBs>=10 miu/ml. Τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται συνίσταται να εμβολιαστούν με μια ακόμη σειρά εμβολίων. Άτομα που συνεχίζουν να μην ανταποκρίνονται είναι απίθανο να ανταποκριθούν σε πρόσθετες δόσεις.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός Δεν έχουν αναφερθεί βλάβες στο έμβρυο σε γυναίκες που εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η νόσηση από ηπατίτιδα Β της εγκύου μπορεί να προκαλέσει χρόνια λοίμωξη του νεογνού ο εμβολιασμός με ηπατίτιδα Β δεν αποτελεί αντένδειξη στην εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη στη χορήγηση του εμβολίου.

Λόγοι αναβολής ή αποφυγής του εμβολίου Πυρετός Έντονη αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση ή αλλεργία στη μαγιά.

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου Όταν δίνεται στο σωστό σχήμα χορήγησης τότε προστατεύει από τη νόσο στο 98 έως 100%

πηγή:Paidiatros

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο