Η εποχή της γρίπης είναι εδώ και πολλοί γύρω μας νοσούν. Παρόλα αυτά δεν είναι αργά για να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο όποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όποιος δουλεύει με παιδιά και ηλικιωμένος και όποιος, μετά από συζήτηση με τον γιατρό του, αποφασίσει ότι θέλει να το κάνει. Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα βοηθήσουν να είναι το εμβόλιο καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πριν κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης
Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσουμε το διατροφικό μας πλάνο. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με λίγο καλύτερη ενυδάτωση είναι η ουσία των συμβουλών. Ακόμη κι αν κάποιος το σκέφτεται ή δεν έχει προγραμματίσει ακόμη πότε θα κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη, η υιοθέτηση των παρακάτω διατροφικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει γενικότερα το ανοσοποιητικό του, όπως εξηγεί η Roxana Ehsani, RD, CSSD εκπρόσωπος του αμερικανικού φορέα διατροφής Academy of Nutrition and Dietetics.
Πιείτε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την υγεία μας γενικότερα και ένα βασικό σημείο εστίασης πριν κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε οργανισμός διαφέρει και σίγουρα η δίψα δεν είναι καλός δείκτης. Επίσης, ενυδάτωση μας προσφέρουν όλα τα υγρά που πίνουμε καθώς και πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε. Πρακτικά, τις ημέρες πριν το εμβόλιο ας θυμόμαστε να πίνουμε ένα δυο ποτήρια νερό παραπάνω μέσα στη μέρα από το συνηθισμένο μας.
Δώστε προτεραιότητα σε αντιφλεγμονώδεις τροφές
Υπάρχουν συστατικά και τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού ώστε να αποδίδει τα μέγιστα και να μπορεί να κάνει καλύτερα “τη δουλειά του”, να καταπολεμά δηλαδή εισβολείς όπως μικρόβια και ιούς. Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές έχουν αυτή την ιδιότητα, ενώ συμβάλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό πριν και μετά το εμβόλιο της γρίπης. Η προσθήκη περισσότερο τροφών αυτή της κατηγορίας στη διατροφή μας είναι γενικότερα μια καλή συνήθεια καθώς προστατεύει μακροπρόθεσμα από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορούν επίσης να μειώσουν την αίσθηση της κόπωσης και ίσως να μειώσουν τις πιθανότητες για πονοκέφαλο μετά το εμβόλιο.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα υγιεινά λιπαρά όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί, τα πλήρη σιτηρά και τα όσπρια.
Μετά το εμβόλιο της γρίπης
Δεν υπάρχουν τροφές που “απαγορεύονται” μετά το εμβόλιο, εξηγεί η διατροφολόγος Lauren Manaker M.S., RD, LD. Αυτό που μας συστήνει είναι να ξεκουραστούμε και να έχουμε τις παρακάτω γενικά καλές διατροφικές συμβουλές στο μυαλό μας.
Συνεχίστε να φροντίζετε την ενυδάτωσή σας
Μια καλή ισορροπία υγρών και θρεπτικών ουσιών βοηθά το ανοσοποιητικό να επεξεργαστεί το εμβόλιο της γρίπης και να αρχίσει να χτίζει προστασία. Επιπλέον, μία από τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης είναι ο πονοκέφαλος, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί εάν ο οργανισμός μας είναι επαρκώς ενυδατωμένος.
Προσθέστε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή σας
Δεν έχει αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά, πολλοί όμως διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι οι τροφές που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μπορεί να βοηθήσουν το εμβόλιο να είναι πιο αποτελεσματικό. Προσθέστε στη διατροφή σας φυσικό γιαούρτι, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, κεφίρ και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το τουρσί και το ξινολάχανο.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες δεν βοηθά το ανοσοποιητικό να δουλεύει αποτελεσματικά ενώ αφυδατώνει τον οργανισμό. Προσπαθήστε τις ημέρες μετά το εμβόλιο να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ ή αν θέλετε να πιείτε λίγο κρασί ή ένα ποτό, συνοδέψτε το με τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.
Πάγιο αίτημα δημόσιας υγείας: Υποχρεωτική ιατρική συνταγή σε φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλια