Την στιγμή που τα περισσότερα 11χρονα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά, διαβάζουν παραμύθια, παίζουν με τις κούκλες τους και φτιάχνουν καταφύγια από σεντόνια, ο Harrison Brammell από τη Νέα Ορλεάνη έχει βρει έναν άλλο τρόπο για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του.
Τους τελευταίους μήνες, ο μικρός έχει μάθει προγραμματισμό μέσω εκπαιδευτικών βίντεο στο Υoutube και ενός βιβλίου που του είχε αγοράσει ο πατέρας του τον Ιανουάριο με τον τίτλο «Sams Teach Yourself Java». Έχει ήδη μάθει μάλιστα πως να προγραμματίσει το δικό του παιχνίδι προσομοίωσης από την αρχή.
Μου αρέσει να έχω τον έλεγχο της ψηφιακής μου διασκέδασης», εξηγεί.
Το πάθος του Harrison ξεκίνησε όταν άρχισε να παίζει το παιχνίδι Minecraft, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να δημιουργήσει και να καταστρέψει τον δικό του εικονικό κόσμο. Οι παίχτες μπορούν να τροποποιήσουν το παιχνίδι με τη χρήση «mods» και κάπως έτσι ο μικρός «μυήθηκε» στην τέχνη του προγραμματισμού.
Ο μικρός αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και αυτό που επιθυμεί είναι να μάθει να χρησιμοποιεί την HTML και άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι ο Harrison είναι αυτοδίδακτος, ενώ κανένας από τους γονείς του δεν εργάζονται στο χώρο της τεχνολογίας. Το σχολείο του του παρέχει μεν την βασική χρήση υπολογιστών, όμως σε καμία περίπτωση δεν διδάσκεται προγραμματισμό.
Ακόμα, ο 11χρονος προγραμματίζει «ζωντανά», ώστε άλλοι προγραμματιστές να μπορούν να εντοπίσουν τυχόν λάθη που μπορεί να κάνει, γεγονός που αφήνει έκπληκτο ακόμα και τον Bill Hilke, έναν προγραμματιστή βιντεοπαιχνιδιών που κωδικοποιεί μπροστά σε διαδικτυακό κοινό χιλιάδων ατόμων. Τα βίντεο του Harrison έχουν μάλιστα πάνω από 1.500 προβολές.
Η μητέρα του μικρού, Jennifer Brammell, πιστεύει πως αυτή η γνώση θα βοηθήσει πολύ στην επαγγελματική σταδιοδρομία του γιου της, ο οποίος μάλιστα θέλει να ιδρύσει την δική του εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, και όσον αφορά την κωδικοποίηση μπροστά στο κοινό, η ίδια πιστεύει πως θα τον βοηθήσει να αναπτύξει επικοινωνιακές και άλλες δεξιότητες.
Ο Harrison είναι πραγματικά μοναδικός, όμως, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά που κάνουν ακριβώς το ίδιο.
«Δεν είναι τόσο δύσκολο. Αν μπορείς να κοιτάξεις κάτι και να πληκτρολογήσεις, μπορείς να κωδικοποιήσεις», καταλήγει ο 11χρονος.
]]>