Θέματα υγείας

Ενημέρωση και εγγραφή για τους Εθελοντές Δοτών Μυελού των Οστών από το Κέντρο Υγείας Καλυβίων

Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων και ο Δήμος Σαρωνικού στηρίζουν τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και οργανώνουν εκδήλωση για την ενημέρωση και την εγγραφή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΚΑΛΥΒΙΑ) και ώρα 18:00 μ.μ.

Η ενημέρωση θα γίνει από εκπροσώπους της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών.

 Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού είναι μικρός και πρέπει να γίνουν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς για να δημιουργηθεί μία τράπεζα με τουλάχιστον 60.000 εθελοντές δότες. Επίσης πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Μονάδων Ομφαλικού Αίματος στις 2 Δημόσιες Τράπεζες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών μας. Γι’ αυτό όλοι οι επίσημοι Επιστημονικοί φορείς συνιστούν στα νέα ζευγάρια, να δωρίζουν το αίμα του Ομφαλίου Λώρου (Βλαστοκύτταρα), του νεογέννητου παιδιού τους σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, για να μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. Αντίθετα δεν έχει καμία χρησιμότητα η προσωπική φύλαξη Ομφαλικού Αίματος σε Ιδιωτικές Τράπεζες για μελλοντική «Αυτόλογη» χρήση και δεν συνιστάται από την Επιστημονική κοινότητα.

 Ποιος μπορεί να γίνει δότης

Δότης στις Αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μπορεί να είναι ένα απόλυτα ή μερικά ιστοσυμβατό μέλος της οικογένειας ή ένα μη συγγενικό άτομο. Ο βαθμός ιστοσυμβατότητας μεταξύ του δέκτη και υποψήφιου δότη καθορίζεται από τον αριθμό των κοινών αντιγόνων ιστοσυμβατότητας HLA που έχει καθένας κληρονομήσει από τους γονείς του. Η πιθανότητα συμβατότητας μεταξύ δύο αδερφών είναι 30% ενώ, είναι πολύ σπανιότερο να βρεθεί συμβατότητα σε λοιπούς συγγενείς. Για το 70% λοιπόν των ασθενών δεν μπορεί να βρεθεί δότης στο οικογενειακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό αναζητούνται δότες στις Διεθνείς Τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού και στις Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικού Αίματος.

 Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι διεθνώς περισσότεροι από 13.000.000 εθελοντές δότες. Στη χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών είναι περίπου 15.000, αριθμός ανεπαρκής για την ανεύρεση κατάλληλου δότη για Έλληνες ασθενείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Μοσχεύματα Ομφαλικού Αίματος όπου στις Διεθνείς υπάρχουν 420.000 μονάδες, ενώ στη χώρα μας 2.000.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι υπεύθυνος φορέας για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Οι αναζητήσεις Εθελοντών δοτών γίνονται μέσω αυτού και είναι υπεύθυνος για την καταγραφή Εθελοντών Δοτών Μυελού. Όσον αφορά τα Ομφαλικά Μοσχεύματα, υπάρχουν 2 Τράπεζες με Δημόσιο χαρακτήρα στην Αθήνα, στο ίδρυμα Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί ο μυελός των οστών τους, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει το αίμα τους, είναι ανεπαρκής, έχει καταστραφεί ή έχει διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα. Η εξέλιξη τα επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε εμάς να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.

Δίνοντας λίγο αίμα, ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μελλοντικός δότης μυελού των οστών. Αυτό το δείγμα αίματος εξετάζεται στο ειδικό εργαστήριο κι έτσι προσδιορίζεται η «ιστική ταυτότητά» του, η οποία καταχωρείται στα αντίστοιχα αρχεία.

Όταν βρεθεί ένας εθελοντής που είναι συμβατός με έναν υποψήφιο λήπτη, ειδοποιείται, ενημερώνεται και ερωτάται αν εξακολουθεί να επιθυμεί να δώσει μυελό των οστών του στον πάσχοντα. Αν ναι, ακολουθεί μία απλή και σύντομη διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η αρχή της σωτηρίας ενός συνανθρώπου μας.

Περίπου 100 Έλληνες ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Και είναι στο χέρι μας να τους σώσουμε!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα Τηλ: 210.7775615-6, Fax : 210.7485030 info@oramaelpidas.gr , www.oramaelpidas.gr

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο