Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, είναι αφιερωμένη στην τιμή και την αναγνώριση των αξιόλογων επιτευγμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο σε κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς τομείς. Είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα και ανεξαρτησία. Είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, αναδεικνύεται η κρισιμότητα της επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ευημερίας των γυναικών σε κάθε κοινωνία και κάθε τομέα. Η δύναμη, η ανθεκτικότητα και η αφοσίωση των γυναικών δημιουργούν ευημερούσες οικονομίες, πρόοδο και έναν υγιή πλανήτη.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2012, στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό. Εντάσσεται στις υποστηρικτικές Δομές του δικτύου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες με την οπτική του φύλου σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων είναι ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
– ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών
– ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου) – εργασιακή συμβουλευτική – νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια – διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.
– συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
– δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
– ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
– βιασμό ή απόπειρα βιασμού
– σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).
Επιπροσθέτως, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας μπορεί ν΄απευθυνθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να λάβει πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας:
Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00
Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα
Τηλ: 2610620059
E-mail: patra@isotita.gr
www.kethi.gr , www.womensos.gr
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
«Ο Καρναβαλίνο και το γαϊτανάκι του Καρναβαλιού» έρχονται στις Γραμμές Τέχνης