Θέματα υγείας

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για τον κορονοϊό στα Δημοτικά Σχολεία – Τι προβλέπεται για τους μαθητές που αρρωσταίνουν λόγω ίωσης

Στην έκδοση νέων οδηγιών για τη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 (COVID19) στα Δημοτικά Σχολεία εξέδωσε ο ΕΟΔΥ (4 Νοεμβρίου 2020) και στις περιλαμβάνονται οι οδηγίες της προηγούμενης έκδοσης (31 Αυγούστου 2020) με ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες είτε αποσαφηνίζουν ρητά ορισμένα σημεία που ήδη περιλαμβάνονται στις οδηγίες είτε αποτελούν προσθήκες στις προβλέψεις βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε με την εφαρμογή των οδηγιών.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Αυτές είναι οι 7 αλλαγές που άλλαξαν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ

1. Καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
όσο και στα διαλείμματα

2. Οδηγίες για τα «διαλείμματα μάσκας»

3. Οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα,
σύμφωνα με την επικαιροποίηση των οδηγιών “Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή
επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και
πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων”

4. Οδηγίες για τήρηση των μέτρων που ισχύουν στο επίπεδο κινδύνου της περιοχής
σε σχέση με τον περιορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. απαγόρευση
ομαδικών παιχνιδιών με μπάλα –ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ).

5. Στο Παράρτημα Ι «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας
αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου
νοσήματος» γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στα σχετικά
κριτήρια.

6. Στο Παράρτημα Ι «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας
αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου
νοσήματος» προστίθεται δεύτερη ενότητα που αφορά τα παιδιά για τα οποία
συστήνεται μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης λόγω
συγκατοίκησης με πρόσωπο που πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

7. Στο Παράρτημα ΙΙ Β. «Οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε ειδικές ομάδες παιδιών» και ειδικότερα στις κατηγορίες παιδιών για τα οποία συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας, συμπεριλήφθηκαν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η μάσκα δεν είναι ανεκτή.

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο του ΕΟΔΥ ΕΔΩ

Τέλος στο αλαλούμ στα σχολεία με όσους μαθητές αρρωσταίνουν λόγω ίωσης

Ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας τη φετινή σχολική χρονιά ήταν το γεγονός ότι οι αρχικές οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δεν υπήρχε όμως μέριμνα για το τι θα συμβεί με την επιστροφή στο σχολείο όσων μαθητών  απουσιάζουν λόγω ίωσης.

Το κενό αυτό είχε οδηγήσει σε ένα απίστευτο αλαλούμ καθώς πολλοί διευθυντές σχολείων αρνούνταν να δεχθούν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αν δεν συμπληρωθεί τουλάχιστον 10ημέρο από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του, βασιζόμενοι στις αντίστοιχες οδηγίες για τις περιπτώσεις κορονοϊού. 

Τι αλλάζει πλέον όταν παιδί αρρωσταίνει και επιστρέφει στο σχολείο

Η Ελένη Ηρ. Ευσταθίου – Παιδίατρος, IBCLC με μια ανάρτησή της διευκρινίζει στους γονείς ότι με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η επιστροφή παιδιού, στο σχολείο, ΔΕ χρειάζεται να συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην ανάρτησή της ” “Στην παρούσα έκδοση των οδηγιών «Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων» (11 Νοεμβρίου 2020) περιλαμβάνονται οι οδηγίες της προηγούμενης έκδοσης (18 Σεπτεμβρίου 2020) με ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες είτε αποσαφηνίζουν ρητά ορισμένα σημεία είτε αποτελούν προσθήκες στις προβλέψεις βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε με την εφαρμογή των οδηγιών. Συνοπτικά, οι κυριότερες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

Οι 3 μεγάλες αλλαγές για την επιστροφή των μαθητών που αρρωστήσουν στα θρανία

Για ύποπτο κρούσμα

1. Διευκρινίσεις σχετικά με τα κλινικά κριτήρια του χαρακτηρισμού ενός παιδιού ως «ύποπτου κρούσματος COVID-19», που αποτελούν ταυτόχρονα και κριτήρια για να γίνει διαγνωστικός έλεγχος για COVID-19: πυρετός >37,5°C ή βήχας ή δύσπνοια ή ανοσμία/αγευσία ή γαστρεντερικά συμπτώματα – χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις εναλλακτικής διάγνωσης. Διευκρινίζεται ρητά ότι συμπτώματα όπως ρινίτιδα, καταρροή (συνάχι/ μπούκωμα), πονοκέφαλος, πονόλαιμος, καταβολή δυνάμεων, μυαλγίες, κοιλιακός πόνος ή ναυτία από μόνα τους ΔΕΝ πληρούν τα κριτήρια για διενέργεια διαγνωστικού τεστ (δηλ. αν δεν συνυπάρχει πυρετός >37,5°C ή κάποιο άλλο κλινικό κριτήριο για «ύποπτο κρούσμα»). Αποσαφηνίζεται ότι ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με μοριακό τεστ είτε με αξιόπιστο ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου.

Για επιβεβαιωμένο κρούσμα

2. Διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο επιστροφής επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19Μστο σχολείο:10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων εφόσον έχει παρέλθουν τρία 24ωρα απυρεξίας (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού) και βελτίωσης των συμπτωμάτων, ενώ σημειώνεται ότι σε σπάνιες ειδικές καταστάσεις (πολύ σοβαρή νόσηση, ανοσοκαταστολή) το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο δεν χρειάζεται να γίνει νέο τεστ και σημειώνονται περισσότερες διευκρινιστικές λεπτομέρειες για το θέμα.

3. Διευκρινίσεις για το θέμα της ιατρικής βεβαίωσης. Αποσαφηνίζεται ρητά ότι για την επιστροφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Tο ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις μαθητών που εκδήλωσαν συμπτώματα τα οποία τελικά δεν αποδόθηκαν σε COVID-19.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Υγείας: Διευκρινίσεις για τη μετάδοση του κορονοϊού σε σχολεία και σούπερ μάρκετ

Δεύτερη θεραπεία Covid-19 παίρνει έγκριση από το FDA – Χορηγείται και σε παιδιά!

Κορονοϊός και Αντισώματα: Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες?

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινάει η διαδικασία εγγραφής των εισαγόμενων διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο