Το ατλαντοϊνιακό εξάρθρημα (Atlanto-occipital dislocation) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τραυματισμός που προκύπτει από βλάβη των συνδέσμων ή των οστικών δομών που συνδέουν το κρανίο με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Μετά το ατύχημά του ο 12χρονος Παλαιστίνιος Σουλεϊμάν Χασάν, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην Μονάδα Τραύματος της Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για να προσαρτηθεί εκ νέου το κεφάλι του στον λαιμό του.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου, όπου διεξήχθη η εξαιρετικά σπάνια χειρουργική επέμβαση, ο δρ. Ohad Einav, που ηγήθηκε της επέμβασης, είπε ότι η ζωή του Σουλεϊμάν σώθηκε “χάρη στις γνώσεις μας και την άκρως καινοτόμο τεχνολογία στο χειρουργείο (…) Δεν είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, ειδικά όχι σε παιδιά και εφήβους. Ένας χειρουργός χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να το κάνει αυτό”.
Ο εσωτερικός αποκεφαλισμός δεν είναι πάντα θανατηφόρος
Αν και το ατλαντοϊνιακό εξάρθρημα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι ο πιο κοινός σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Το ποσοστό επιβίωσης όσων υφίστανται αυτού του είδους τον εσωτερικό αποκεφαλισμό είναι σχετικά χαμηλό, που σημαίνει ότι ο Χασάν στάθηκε τυχερός. Αλλά εάν διαγνωστεί άμεσα και υπάρξει έγκαιρη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν καλά νευρολογικά αποτελέσματα.
Ο 12χρονος πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού δεν παρατηρήθηκαν νευρολογικές ή κινητικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, θα συνεχίσει να παρακολουθείται από το εκεί προσωπικό.
“Το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει νευρολογικά προβλήματα ή αισθητηριακές ή κινητικές δυσλειτουργίες και ότι λειτουργεί κανονικά και περπατά χωρίς βοήθημα μετά από μια τόσο μεγάλη επέμβαση δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα», πρόσθεσε ο δρ. Einav.
Ο πατέρας του Σουλεϊμάν είπε στο προσωπικό του νοσοκομείου: «Θα σας ευχαριστώ όλη μου τη ζωή που σώσατε τον αγαπημένο μου μοναχογιό. Να είστε όλοι καλά. Χάρη σε εσάς, ξαναβρήκε τη ζωή του ακόμα και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος ήταν προφανής. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από τους γιατρούς του. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ”.
https://www.juniorsclub.gr/pos-tha-profylachtheite-apo-tin-thermoplixia/