Επιδημιολογική μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμη καταδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο επηρεάζει τη μελλοντική υγεία του παιδιού η κατάσταση της υγείας της μητέρας.
Επιδημιολογική μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμη καταδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο επηρεάζει τη μελλοντική υγεία του παιδιού η κατάσταση της υγείας της μητέρας.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, οι ορμονικές διαταραχές της μητέρας συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του αυτιστικού φάσματος για το παιδί.
Πιο συγκεκριμένα, αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά τα οποία γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και κατά συνέπεια παράγουν αυξημένες ανδρικές ορμόνες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν για πρώτη φορά σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γνωστό και ως σύνδρομο του Stein-Leventhal, και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.
Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο του Stein-Leventhal, δηλαδή το 5% έως το 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, εκκρίνουν μη φυσιολογικά μεγάλη ποσότητα ανδρογόνων και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Μελετώντας τους ιατρικούς φακέλους όλων των παιδιών ηλικίας από 4 έως 17 ετών που γεννήθηκαν από το 1984 ως το 2007 στη Σουηδία, οι ερευνητές προσδιόρισαν μια στατιστική σχέση ανάμεσα σε αυτό το σύνδρομο και τον αυτισμό.
«Ανακαλύψαμε ότι η ύπαρξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στη μητέρα αυξάνει κατά 59% τον κίνδυνο διαταραχών του αυτιστικού φάσματος στο παιδί», εξηγεί η ψυχίατρος Κυριακή Κοσίδου του τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
«Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στις μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που πάσχουν ταυτόχρονα από παχυσαρκία, μία επιπλοκή κοινή σε περίπτωση αυξημένης έκκρισης ανδρογόνων», προσθέτει.
Αν και η έκθεση σε διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι πολύ σημαντικότερη στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια , δεν εντοπίστηκε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τις διαπιστώσεις της συγκεκριμένης έρευνας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αίτια της ενδεχόμενης σύνδεσης ανάμεσα στο σύνδρομο του Stein-Leventhal και τον αυτισμό «δεν είναι απολύτως σαφή» και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
«Είναι πολύ νωρίς για να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στα μαιευτικά κέντρα ως προς τη φροντίδα των εγκύων που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αν και η ευαισθητοποίηση για τη σύνδεση αυτή μπορεί να επιτρέψει έναν πιο έγκαιρο εντοπισμό των αυτιστικών διαταραχών σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με την Ρενέ Γκάρντνερ, επίσης εκ των συγγραφέων της έρευνας.