Ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένονται τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Νεώτερη έρευνα όχι απλώς επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια της επιστημονικής κοινότητας, αλλά τα ενίσχυσαν, κάνοντας λόγο για δραματική κλιματική αλλαγή και ανατροπή των εποχών, όπως τις γνωρίζουμε έως σήμερα. Το μοντέλο της έρευνας δείχνει ότι έως το 2.100, το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες άνω των 30 και τους καύσωνες, θα διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, ενώ ο χειμώνας θα συρρικνωθεί σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μέση θερμοκρασία στη Γη θα εκτοξευθεί, οι πάγοι θα λιώσουν πολύ πιο γρήγορα, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και το νερό θα καλύψει μεγάλο μέρος των παραλιακών οικισμών σε όλον τον κόσμο, ενώ πολλά είδη φυτών και ζώων δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Όσον αφορά την ανθρωπότητα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Η έρευνα που δημοσίευσαν Κινέζοι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όργανα μέτρησης και υπολογισμού, αποτυπώνουν ένα άκρως καταστροφικό σενάριο, πολύ πιο σύντομα απ’ ότι είχε υπολγιστεί μέχρι σήμερα. Η ραγδαία επέκταση του καλοκαιριού και η ταυτόχρονη συρρίκνωση του χειμώνα, συνεπάγονται ριζικές αλλαγές στο περιβάλλον, στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς η λειτουργία του οργανισμού μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν.
«Τα καλοκαίρια θα γίνουν μεγαλύτερα και πιο ζεστά, αποτέλεσμα της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως», δήλωσε ο ωκεανολόγος Yuping Guan, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Όλο και συχνότερα βλέπουμε αναφορές εκτός κλιματικής λογικής, όπως την έλλειψη άνοιξης, ή χιόνι τον Μάιο», προσθέτει ο ίδιος.
Στην έρευνά του, ο Δρ Γκουάν και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τα κλιματικά μοντέλα και τα στοιχεία για το Βόρειο Ημισφαίριο, από το 1952 έως το 2011. Διαπίστωσαν τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα από περίοδο σε περίοδο και σε συνάρτηση με την επιτάχυνση των φαινομένων, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, με βάση τα προηγμένα μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους.
Η κινεζική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τη δεκαετία του ’50, οι εποχές εξελίσσονταν με ομαλό τρόπο, σε αντίθεση με τις τελευταίες δεκαετίες, που παρουσιάζονται διάφορες ανωμαλίες, με ξαφνικά και ιδιαιτέρως έντονα φαινόμενα, ενώ έχουν ανατραπεί και περιβαλλοντικά μοντέλα περιοχών που παρουσίαζαν συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, όπως χιόνι στην έρημο Σαχάρα, ή ακραία ζέστη και 35 βαθμούς Κελσίου σε βόρειες περιοχές, όπως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες ή καύσωνες και 40 βαθμούς Κελσίου σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
Εμβολιασμός σε έγκυες γυναίκες και βρέφη: Που εστιάζουν οι νέες κλινικές μελέτες
Κορονοϊός: Αρχίζουν δοκιμές του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους
Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19
Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών
Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;