Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Έρευνα αναφέρει πως οι αισιόδοξες μαμάδες μεγαλώνουν εξυπνότερα παιδιά

«Η απαισιοδοξία οδηγεί σε αδυναμία και η αισιοδοξία σε δύναμη» μας είπε ο φιλόσοφος Γουίλιαμ Τζέιμς, και φαίνεται πως αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους γονείς που διαπαιδαγωγούν την γενιά, πάνω στην οποία θα βασιστεί το μέλλον και η συνέχεια του κόσμου. Η αισιοδοξία των μαμάδων επηρεάζει θετικά τους αυριανούς ενήλικες, ενισχύοντας όχι μόνο την εσωτερική τους δύναμη αλλά και την ευφυία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατάθλιψη και η απαισιοδοξία της μητέρας δεν είναι κάτι που βασανίζει μόνο την ίδια αλλά έχει επιπτώσεις και στο παιδί της, το οποίο κινδυνεύει με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) μέχρι και την εφηβεία του. Η μελέτη βασίστηκε στους παράγοντες που οδηγούν στο μειωμένο IQ των παιδιών, ενώ εμείς, μιας και είμαστε υπέρ του μισογεμάτου ποτηριού, θα σταθούμε σε όλα εκείνα τα χαρακτηρίστηκα της αισιόδοξης μαμάς, που κάνουν ένα παιδί εξυπνότερο και ικανότερο.

Ο καλός ύπνος

Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο πως ο καλός ύπνος ρυθμίζει τις ορμόνες του οργανισμού, ξεκουράζει τον εγκέφαλο και το σώμα και προσφέρει καλύτερη διάθεση και ηρεμία. Ένα από τα χαρακτηριστικά των αισιόδοξων ανθρώπων είναι ο επαρκής ύπνος και η καθημερινή του τήρηση. Από την άλλη, επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έλλειψη ύπνου στα παιδιά οδηγεί στην καθυστέρηση της γνωστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης του παιδιού. Ένα παιδί που δεν κοιμάται σωστά, δεν καλλιεργεί επαρκώς τις δυνατότητες του μυαλού του, με αποτέλεσμα να αδρανούν σταδιακά και να ρίχνουν τον μέσο όρο της νοημοσύνης του.

Ένας αισιόδοξος γονιός, λοιπόν, ο οποίος δίνει την σωστή αξία στον ύπνο και ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα για τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να το μεταδώσει και στο παιδί του. Να σημειώσουμε εδώ πως, είναι διαφορετικό να επιβάλλει ένας γονιός μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου στο παιδί του επειδή έτσι πρέπει, από το να το εφαρμόζει και ο ίδιος και απλά να το διδάσκει με το παράδειγμά του. Στην πρώτη περίπτωση, ο ύπνος έχει «καταναγκαστικό» χαρακτήρα και πολύ γρήγορα το παιδί θα μιμηθεί το ωράριο της μαμάς, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα του γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής.

Άσκηση και διατροφή

Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι οποίοι επένδυαν τόσο στη διατροφή και την άσκησή τους, όσο και στην πνευματική τους αφύπνιση. Η σωστή λειτουργεία του οργανισμού μας, εκτός από την παραγωγή ενδορφίνης (της ορμόνης της χαράς), έχει θετικά αποτελέσματα και στην ανάπτυξη του μυαλού μας. Η μητέρα που τρώει σωστά και γυμνάζεται καθημερινά αυξάνει τις πιθανότητες για πνευματική διαύγεια και αισιοδοξία. Με το παράδειγμα και την ρουτίνα της, βάζει και το παιδί στην διαδικασία της άσκησης και της σωστής διατροφής, παρέχοντάς του όλα τα εφόδια για σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και καλύτερη κατανόηση και αντίληψη των καταστάσεων γύρω του.

Συναισθηματική και μαθησιακή υποστήριξη

«Οι βαριά καταθλιπτικές μητέρες δεν επένδυαν συναισθηματικά, ούτε παρείχαν μαθησιακό υλικό για να υποστηρίξουν το παιδί τους, όσο το έκαναν οι μητέρες χωρίς κατάθλιψη. Αυτό, με τη σειρά του, επιδρά αρνητικά στη νοημοσύνη ενός παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως τον 16ο», δήλωσε η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας για το πώς επηρεάζει η κατάθλιψη της μητέρας την νοημοσύνη ενός παιδιού. Λίγο πολύ, ακούγεται αυτονόητο, αφού μία μητέρα που δεν μπορεί να φροντίσει επαρκώς ούτε τον ίδιο της τον εαυτό, είναι πολύ δύσκολο να σταθεί δίπλα στο παιδί της.

Εκτός, όμως, από την καταθλιπτική μητέρα, υπάρχει και η αισιόδοξη μητέρα που φαίνεται να μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στο παιδί από όλα αυτά που παρέχει μία μαμά χωρίς κατάθλιψη. Ο αισιόδοξος άνθρωπος είναι αυτό που λέμε «βρίσκει ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν». Είναι δημιουργικός και ξέρει να ακούει και να αφουγκράζεται. Όταν αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, γίνει γονιός, αντιμετωπίζει την νέα κατάσταση με σύνεση, χαρά, δημιουργικότητα και φαντασία. Προσπερνάει τα προβλήματα, δεν χάνει εύκολα την υπομονή του, στέκεται ουσιαστικά δίπλα στο παιδί και προσπαθεί να του εξασφαλίσει τα εργαλεία που θα το βοηθήσουν να οξύνει τον νου και το πνεύμα του.

Αυτοπειθαρχία

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η αυτοπειθαρχία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των αισιόδοξων ανθρώπων. Σε δεύτερη ανάγνωση, βέβαια, μοιάζει λογικό μιας και ο πραγματικά αισιόδοξος άνθρωπος ελέγχει τη ζωή του, προβλέπει καταστάσεις και βάζει στόχους. Ένας τέτοιος άνθρωπος, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με όρια και πειθαρχία, κάτι που μεταδίδει και στο παιδί του. Και ως γνωστόν, η πειθαρχία και τα όρια δημιουργούν το ασφαλές, εκείνο, περιβάλλον, μέσα στο οποίο το παιδί αναπτύσσεται επαρκώς τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε διανοητικό επίπεδο.

Ευτυχία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας από τους παράγοντες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα είναι η ευτυχία. Και μια ευτυχισμένη μαμά έχει ένα ευτυχισμένο παιδί. Ή αισιοδοξία και ο θετικός τρόπος που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της καθημερινότητας, το χαμόγελο που επιμένει στο πρόσωπό της, η ηρεμία και η κατανόηση αλλά και η προσωπική ικανοποίηση κάθε φορά που ξεπερνάει ένα πρόβλημα ή πετυχαίνει έναν στόχο, είναι ένα περιβάλλον το οποίο κάνει καλό στο παιδί. Μεγαλώνει με ασφάλεια και χωρίς εντάσεις, μαθαίνοντας να αντιμετωπίζει τη ζωή με τον ίδιο τρόπο. Βάζει μικρούς στόχους, τους προσπαθεί, λαμβάνει την ικανοποίηση από την προσπάθεια που καταβάλλει και χαμογελά. Δεν τα παρατάει εύκολα και βάζει το μυαλό του να δουλέψει μέχρι να βρει μια λύση. Η νοημοσύνη του, λοιπόν, η οποία καλλιεργείται και αναπτύσσεται καθημερινά, αυξάνεται.   

Με λίγα λόγια, όλα εκείνα που μπορεί να ακούγονται αυτονόητα στη θεωρία όπως ο ύπνος, η διατροφή και η ευτυχία, συχνά δεν ακολουθούνται στην πράξη με αποτέλεσμα να στερούμε τον εαυτό μας από μια αισιόδοξη και θετική αντιμετώπιση της ζωής. Μέχρι τώρα, όμως, δεν ξέραμε πως αυτό επηρεάζει την νοημοσύνη των παιδιών μας… Τώρα που το μάθαμε, όσες έχουμε μείνει στη θεωρία και δεν έχουμε κάνει πράξη ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα, ίσως ήρθε η ώρα να το εφαρμόσουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο