Μωρό

Έρευνα: Γιατί τα μωράκια μυρίζουν τόσο όμορφα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μωρά έχουν αυτήν την απίστευτη μυρωδιά των μωρών στην οποία κανένας γονιός δεν μπορεί να αντισταθεί; Δεν ευθύνεται η βρεφική πούδρα για αυτή την ευωδία, ούτε το μαλακτικό στα ρουχαλάκια. Είναι απλά η φυσική μυρωδιά του μωρού που εξασθενεί μετά από λίγο καιρό, όσο εκείνο μεγαλώνει.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Σύμφωνα με μελέτες η μυρωδιά ενός νεογέννητου ερεθίζει εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επίσης ενεργοποιούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Ειδικότερα οι ερευνητές απομόνωσαν τη μυρωδιά από τις πιτζάμες ενός νεογέννητου 2 μόλις ημερών και έβαλαν δύο ομάδες γυναικών να τη μυρίσουν. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 15 μαμάδες και η δεύτερη από 15 γυναίκες χωρίς παιδιά. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι και οι δύο ομάδες είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση στη μυρωδιά του νεογέννητου: «Φάνηκε ότι η μυρωδιά του μωρού ενεργοποίησε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα νευρώνων στον εγκέφαλο των γυναικών».

Όπως εξηγεί ένας από τους εισηγητές: «Δεν είναι όλες οι μυρωδιές ικανές να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση, παρά μόνο όσες σχετίζονται με το κύκλωμα της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως γίνεται με τις τροφές ή την ικανοποίηση μιας επιθυμίας μας». Κάτι ακόμα που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι ότι η αντίδραση -στη μωρουδιακή μυρωδιά- των γυναικών που ήταν μαμάδες ήταν πιο άμεση συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. «Είναι πιθανό ο τοκετός να προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό, οι οποίες ενδεχομένως να μεταβάλλουν το κύκλωμα της ανταμοιβής… αλλά είναι εξίσου πιθανό να παίζει και η εμπειρία τους κάποιο ρόλο», προσθέτει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ρόλο παίζουν και οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά, ιδίως στο κεφάλι και στο προσωπάκι τους.

Διαβάστε επίσης

Το αλφαβητάρι της φροντίδας του νεογέννητου – Βίντεο: μπάνιο – άλλαγμα πάνας

3 tips για να κάνετε το μωρό σας να αγαπήσει το μπάνιο

Πώς να κάνετε σωστά μπάνιο το μωράκι σας; (video)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο