Η ζωή των ανύπαντρων μητέρων μπορεί να θεωρείται σε πολλές κοινωνίες μέχρι και σήμερα προκλητική, αλλά αυτό είναι μονάχα ένα στερεότυπο που θα έπρεπε να έχει ξεχαστεί. Οι κοινωνιολόγοι Joanna Pepin, Liana Sayer και Lynne Casper πραγματοποίησαν έρευνα βασισμένη σε δεδομένα που συγκέντρωσαν από περισσότερες από 23.000 παντρεμένες και μονογονεϊκές μητέρες με παιδιά κάτω των 13 ετών. Η μελέτη δείχνει πόσο διαφορετικές είναι οι ζωές αυτών των μητέρων ανάλογα με την ηλικία τους ή την οικογενειακή κατάσταση. Μπορεί με βάση αυτά να επηρεαστούν πράγματα όπως ο ελεύθερος χρόνος, ο ύπνος και το ποσό της οικιακής εργασίας που πρέπει να κάνουν.
Οι έγγαμες γυναίκες ήταν όντως εκείνες που είχαν λιγότερο χρόνο για ύπνο και χαλάρωση σε σύγκριση με τις διαζευγμένες και μη-παντρεμένες μητέρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενες μητέρες συχνά αισθάνονται πίεση και τύψεις και έτσι δίνουν προτεραιότητα στις οικιακές εργασίες και όχι στην χαλάρωση τους.
Οι μη-παντρεμένες μητέρες πέρασαν περίπου 4 ώρες κάνοντας δραστηριότητες αναψυχής, ενώ οι παντρεμένες γυναίκες παρέμειναν σε 3 ώρες 23 λεπτά.
Οι έγγαμες γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα οικιακές δουλειές, εν μέρει, για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για την “κατάλληλη” συμπεριφορά για μια γυναίκα και μια μητέρα που είναι πρόθυμη να φροντίσει τα σπιτικά γεύματα και να πλύνει τα ρούχα.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι μη παντρεμένοι και οι διαζευγμένοι συμμετέχοντες δαπάνησαν περίπου μισή ώρα λιγότερο από τις παντρεμένες μητέρες, κάνοντας οικιακές εργασίες.
Για τις μητέρες, είναι καλύτερα όταν κάποιος άλλος, εκτός από τον σύζυγό τους, βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού.
Οι μητέρες που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί, καθώς και οι διαζευγμένες είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν με γονέα, συγγενή ή άλλο ενήλικα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανύπαντρες μαμάδες ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για δουλειές γύρω από το σπίτι. Από την άλλη πλευρά, η διαβίωση με έναν άνδρα συνδέθηκε με τις γυναίκες που ξοδεύουν μεγαλύτερο χρόνο στις οικιακές εργασίες.
Οι κοινωνιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο ένα άλλο χέρι που έχει σημασία, αλλά «σε ποιον ανήκουν αυτά τα χέρια». Φαίνεται ότι όταν δεν είναι σύζυγος που βοηθάει στον καθαρισμό, οι μαμάδες είναι πρόθυμες να διαιρέσουν την εργασία πιο αποτελεσματικά. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αισθάνονται ότι αναμένεται να φροντίζουν όλη την οικιακή ζωή της οικογένειας.
Οι ανύπαντρες μαμάδες ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους λιγότερο ενεργά και παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση.
Αν και οι ανύπαντρες γυναίκες είχαν συχνά περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία από τις παντρεμένες ξόδεψαν περισσότερα από αυτά σε καθιστικές δραστηριότητες. Η τηλεόραση που ήταν προτιμότερη σε σχέση με άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες: οι μη-παντρεμένες μητέρες παρακολουθούσαν τηλεόραση μόνο 30 λεπτά περισσότερο από τις παντρεμένες. Παρεμπιπτόντως, ο ελεύθερος χρόνος των παντρεμένων μητέρων αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο ενεργός, σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες.
Αν και οι ερευνητές θέλουν να μας υπενθυμίσουν ότι οι μόνες μητέρες συχνά εργάζονται σε κουραστικές θέσεις εργασίας και έχουν μικρότερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα. Αυτό το γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ οικογενειακής κατάστασης και καθιστικού αναψυχής: για δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, δεν χρειάζεται να συντονίζετε το πρόγραμμά σας με άλλους ανθρώπους – δεν είναι περίεργο που φαίνεται πιο βολικό στις πολυάσχολες μητέρες.
Αυτό το σημείο συνδέει πραγματικά τις παντρεμένες και τις μη παντρεμένες γυναίκες, αντί να δείχνει πόσο διαφορετική είναι η ζωή τους. Όλες οι μητέρες, παντρεμένες, διαζευγμένες ή ποτέ παντρεμένες, ήταν πρόθυμες να προστατεύσουν το χρόνο τους για τη φροντίδα των παιδιών “από την επέμβαση άλλων χρονικών απαιτήσεων”, ανέφεραν οι κοινωνιολόγοι.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες ανέφεραν κατά μέσο όρο μία ώρα και 24 λεπτά παιδικής μέριμνας την ημέρα των ημερολογίων (οι ερευνητές εξέτασαν ημερολόγια 24ωρης χρήσης των μητέρων).