Άσκηση

Έρευνα: Πόσες ώρες τρέξιμο χαρίζουν μακροζωία;

Μία με δύο ώρες τρέξιμο την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Λίγο jogging μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην υγεία μας, αφού φαίνεται πως το  τρέξιμο χαρίζει μακροζωία-αντίθετα, η υπερβολή μάλλον δεν κάνει και τόσο καλό!

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές από τη Δανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κάνουν jogging μία έως 2,4 ώρες την εβδομάδα, με συχνότητα όχι μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, ιδανική φαίνεται πως είναι η αργή προς μέτρια, της τάξης των 8 χιλιομέτρων την ώρα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ. Jacob Marott από το Νοσοκομείο Frederiksberg της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από 1100 άτομα που έκαναν jogging και 413 που ακολουθούν καθιστική ζωή για μια περίοδο πάνω από 12 χρόνια! Εκείνοι που έτρεχαν, κατέγραφαν στο διάστημα αυτό τη συχνότητα, την ταχύτητα και τις ώρες που έκαναν jogging.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρεχαν πολύ συχνά και με μεγάλη ένταση είχαν τόσες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στο διάστημα της έρευνας όσες και εκείνοι που έκαναν καθιστική ζωή. Αντίθετα, όσοι έτρεχαν λιγότερο και σε μικρότερη ταχύτητα είχαν λιγότερες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επίπονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά και τις αρτηρίες. Αντίθετα, λίγο τρέξιμο, ακόμα και λιγότερο από μια ώρα ή πιο σπάνια από μια φορά την εβδομάδα, φαίνεται πως είναι ευεργετικό -σε σχέση με το να μην αθλείται κανείς καθόλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο