Δεν το παρατηρούμε, αλλά πριν τα μωρά αρχίσουν να μιμούνται όσα βλέπουν και ακούν γύρω τους, βλέπουν εμάς να κάνουμε το ίδιο προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Δηλαδή, να κάνουμε γκριμάτσες και φωνές που μοιάζουν με τις δικές τους ελπίζοντας να τα κάνουμε να νιώσουν οικεία ή, απλώς, επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας. Στην αρχή, αυτό που κάνουμε ίσως να μην έχει πολύ νόημα. Μετά τους 6 μήνες, όμως, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι τα μιμούμαστε και έτσι μας βλέπουν αυτομάτως «με καλό μάτι», ως φιλικά πρόσωπα.
Τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη απ’ το Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία ανταποκρίθηκαν περισσότερο με το βλέμμα ή το χαμόγελο σε εκείνους που μιμήθηκαν τις γκριμάτσες ή τους ήχους τους, απ’ ότι σ’ εκείνους που τα προσέγγισαν με άλλους τρόπους. Μάλιστα, τους προσέγγισαν κι εκείνα και «έπαιξαν» μαζί τους κάνοντας μιμήσεις με τη σειρά τους.
Η ανταπόκριση των μωρών στην πιστή μίμηση αποδείχθηκε πολύ πιο ενθουσιώδης και αποτελεσματική. «Το να μιμείσαι ένα μωρό δείχνει να τραβά το ενδιαφέρον του περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη επικοινωνία», λέει η ερευνήτρια Γκαμπριέλα-Αλίνα Σαούτσιουκ και συνεχίζει, «οι μαμάδες έμειναν έκπληκτες όταν είδαν τα μωρά τους να παίζουν μιμητικά παιχνίδια με έναν άγνωστο χαμογελώντας».
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μωρά τους «δοκίμαζαν» επαναλαμβάνοντας κινήσεις για να πιστοποιήσουν ότι τα μιμούνται και έδειχναν να το καταλαβαίνουν ακόμη και χωρίς εναλλαγές στην έκφραση του ερευνητή.
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι εμφανές ότι τα μωρά, από 6 μηνών και πάνω, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αμφίδρομη λειτουργία της μίμησης και, σταδιακά, της συμπεριφοράς τους.
Μένει να μάθουμε, λένε οι ερυνητές, από ποιο σημείο κι έπειτα, αυτή η αντίληψη χρησιμοποιείται απ’ το παιδί για να μάθει ποιες είναι οι κοινωνικές νόρμες του περιβάλλοντός του ή να κατανοήσει τον γενικότερο αντίκτυπο που έχει η αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο.
Διαβάστε σχετικά
Βρεφονηπιακός σταθμός ή φύλαξη στο σπίτι;
Έρευνες αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα μωρό, τόσο πιο σωστά αναπτύσσεται!
Πως να επικοινωνήσετε με το μωρό σας και με τις 5 αισθήσεις;