Μωρό

Έρευνα: Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν 33% παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και υπερκινητικότητας, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν από 1999 και μετά.

*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες για αυτισμό και 17% περισσότερες πιθανότητες για ΔΕΠΥ.

Οι επιστήμονες γενικότερα διαφωνούν μεταξύ τους, στο κατά πόσο ο τρόπος τοκετού έχει να κάνουν με αυτές τις διαταραχές ή αυτές αποτελούν συνέπειες βαθύτερων ζητημάτων. Υποδηλώνουν, όμως, ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση, η οποία μπορεί π.χ. να έχει να κάνει με τους λόγους που η έγκυος καλείται να κάνει καισαρική.

Στη μελέτη τους, ωστόσο, οι ερευνητές εξηγούν, ότι το να μην εκτίθεται το έμβρυο στα βακτήρια του τραχηλικού καναλιού ή να μην βιώνει το φυσικό στρες που περιλαμβάνει ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε στη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) στοιχείων από 61 παλαιότερες μελέτες, που διεξήχθησαν σε 19 χώρες ανά τον κόσμο.

Πώς εξετάστηκε ο κίνδυνος για αυτισμό

Η εμφάνιση αυτισμού εξετάσθηκε σε 29 πληθυσμιακές μελέτες. Οι 17 από αυτές έδειξαν αυξημένο κίνδυνο με την καισαρική. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του αυτισμού στα μωρά που είχαν γεννηθεί με φυσικό τοκετό, ήταν 0,8%, ενώ σε όσα είχαν γεννηθεί με καισαρική ήταν κατά 33% υψηλότερο, δηλαδή 1%.

Αντίστοιχα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας αξιολογήθηκε σε 14 μελέτες. Οι 5 μεγαλύτερες από αυτές, που είχαν και την μεγαλύτερη βαρύτητα, έδειξαν πως υπήρχε ισχυρή συσχέτιση με την καισαρική. Συγκεκριμένα, στα μωρά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, την διαταραχή εκδήλωσε το 2,4%, ενώ στην καισαρική τα ποσοστά της διαταραχής ήταν αυξημένα κατά 17% (ή αλλιώς 2,8%).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Tianyang Zhang, τελειόφοιτο του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, στη Σουηδία: «Οι διαφορές αυτές δεν είναι τεράστιες, αλλά οπωσδήποτε είναι αξιοσημείωτες. Φυσικά, δεν υπονοούμε ότι η καισαρική προκαλεί αυτισμό ή υπερκινητικότητα. Ωστόσο οι ιατρικοί παράγοντες που καθιστούν απαραίτητη την καισαρική, μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου για νευροψυχιατρικές διαταραχές».

Η καισαρική συνδέεται με πολλά ακόμα προβλήματα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η καισαρική ως μέθοδος γνωρίζει τρομερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Οι μαιευτήρες την προτιμούν, όταν π.χ. η μαμά πάσχει από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. Ορισμένες από τις παθήσεις αυτές, όμως, μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο, άρα να συμβάλλουν στις νευροψυχιατρικές διαταραχές του παιδιού, ανεξάρτητα από το πώς ήρθε στον κόσμο.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η καισαρική μπορείτε να συνδέεται και με άλλα προβλήματα στο παιδί. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα νοσήματα.

Γι’αυτό οι ειδικοί επιμένουν, ότι η μέθοδος αυτή πρέπει να επιλέγεται όταν πραγματικά υπάρχει λόγος, προκειμένου να μην μπαίνει ποτέ σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας ή του μωρού.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της έρευνας εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο