Ζώα

Έρευνα: Αισθάνονται τα ζώα την αδικία;

«Δεν είναι δίκαιο». Αυτές οι πιο γνωστές, ίσως, λέξεις αντίδρασης που μπορεί να ακούσουμε σε όλες τις ηλικίες, από ένα παιδί που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και διαλέγουν άλλον στην θέση του μέχρι τον ενήλικα που μαθαίνει ότι ένας συνάδελφος κερδίζει περισσότερα χρήματα κάνοντας την ίδια δουλειά.

Οι άνθρωποι έχουν μια έντονη αίσθηση της αδικίας και διαμαρτύρονται όταν την νιώθουν. Αυτό το αίσθημα θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνεργασίας, αφού και οι πίθηκοι φαίνεται να θυμώνουν όταν τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Μια μελέτη εντόπισε διακριτά σήματα στον εγκέφαλο των πιθήκων τα οποία δείχνουν ότι αναγνωρίζουν την προκατάληψη. Υπάρχει επίσης εκείνο το χιουμοριστικό, πολυδιαφημισμένο βίντεο με έναν πίθηκο να πετάει φέτες αγγουριού πίσω σε έναν ερευνητή αφού είδε τον πίθηκο στο διπλανό κλουβί να παίρνει ένα σταφύλι για την εκτέλεση της ίδιας εργασίας.

 

 

 

Κάποιοι επιστήμονες αναρωτιούνται, ωστόσο, αν τα ζώα αντιλαμβάνονται πραγματικά την έννοια της δικαιοσύνης ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες;

Μια έρευνα στην Γερμανία διαπίστωσε ότι οι μακάκοι με μακριά ουρά μπορεί να μην δεχθούν την ίδια τροφή από έναν άνθρωπο και ένα αυτόματο μηχάνημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διακρίνουν την διαφορά και αντιδρούν.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science τον Μάρτιο, εξέτασε διαφορετικά σενάρια: Σε ένα από αυτά, ο πίθηκος έλαβε μάραθο από έναν άνθρωπο και ο διπλανός του την ίδια τροφή από έναν αυτόματο διανομέα τροφής. Στο άλλο σετ, ο πίθηκος έλαβε μάραθο από το μηχάνημα, ενώ ο πίθηκος σε διπλανό κλουβί έπαιρνε σταφύλια από τον άνθρωπο. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι αρνούνταν συχνότερα τη χαμηλής αξίας τροφή από τους ανθρώπους, αλλά δέχονταν την ίδια χαμηλής αξίας τροφή από το μηχάνημα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι πίθηκοι κατάλαβαν ότι ο στόχος του ανθρώπου ήταν να τους προσφέρει υποδέεστερη τροφή σε αντίθεση με το μηχάνημα που εκτέλουσε αυτοματοποιημένη εργασία. 

Η Σάρα Μπρόσναν, διακεκριμένη πανεπιστημιακός καθηγήτρια ψυχολογίας, φιλοσοφίας και νευροεπιστήμης και συνδιευθύντρια του Κέντρου Γλωσσικών Ερευνών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δήλωσε ότι η μελέτη πρόσθεσε μια άλλη διάσταση στα προηγούμενα ευρήματα.

Το γεγονός ότι οι πίθηκοι επικεντρώθηκαν στον άνθρωπο «υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια κοινωνική αντίδραση», δήλωσε η Μπρόσναν που δεν συμμετείχε στη γερμανική έρευνα.

«Για να χρησιμοποιήσω μια χοντροκομμένη αναλογία, αν κάποιος μου εκδώσει μικρότερο μισθό από τον διπλανό μου για την ίδια εργασία, θα εκνευριστώ μαζί του, αλλά αν ο εκτυπωτής κάνει λάθος και τυπώσει την επιταγή μου για λιγότερα χρήματα, δεν θα νιώσω ότι ήταν άδικο», είπε.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο;

Μετάβαση στο περιεχόμενο