Η γενιά Z είναι πιο πιθανό να αναφέρει προβλήματα ψυχικής υγείας απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές και ο χρόνος στην οθόνη σχετίζεται αρκετά με αυτό. Διαβάστε παρακάτω τι λένε οι ειδικοί και πώς μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Γενιά Ζ ή αλλιώς Generation Z
Η γενιά Ζ είναι γνωστή επίσης ως iGeneration, Μετά-Millennials, Quaranteens, ή OnlineSchoolteens. Όπως αναφέρει και η Wikipedia είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη “Γενιά Υ” (Millennials). Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες για το πότε αυτή η ομάδα αρχίζει ή τελειώνει, οι δημογράφοι και ερευνητές θέτουν ως αφετηρία τις γεννήσεις στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα έτη γεννήσεων που προσδιορίζουν το τέλος αυτής της γενιάς.
Η γενιά της τεχνολογίας
Οι Gen Zers, τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν από το 1995 και μετά, είναι η πιο τεχνολογική γενιά. Ίσως κάποιοι να είναι γονείς, ίσως κάποιοι να απέχουν πολύ από την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού. Αλλά όπως και να έχει, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γενιά Ζ ως γονείς μπορεί να έχει το προβάδισμα στην ανατροφή των παιδιών απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές.
Ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν: Η γενιά Ζ, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια για ζητήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έρευνα του American Psychological Association (APA) Stress in America. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η γενιά Ζ είναι πιο πιθανό από κάποιες άλλες γενιές να αναφέρει ότι έχει διαγνωστεί με διαταραχή άγχους (18%) και κατάθλιψη (23%).
Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς τους; Οι ειδικοί αναλύουν από πού προέρχεται η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία της γενιάς και τη θετική επιρροή που μπορεί να έχει στα παιδιά τους.
Η ιστορία πίσω από την ψυχική υγεία της γενιάς Ζ
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να εξηγούν το αυξημένο άγχος της γενιάς Ζ. Πρώτον, λέει η Rebecca Rialon Berry, Ph.D., αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, “η επιλογή επαγγέλματος και η φύση της εργασίας είναι κάτι που αγχώνει αυτά τα παιδιά και τα κάνει περισσότερο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονη πίεση και να μην έχουν χρόνο να ηρεμήσουν”.
Αυτή η ομάδα ξοδεύει πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες της. Σύμφωνα με έρευνα του Open Journal of Depression, περισσότερο από το 74% των ερωτηθέντων της γενιάς Ζ, δήλωσαν ότι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο διαδίκτυο και το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερες από πέντε ώρες στις κινητές συσκευές τους κάθε μέρα. Όπως αναφέρει και η Δρ Berry, αυτό εξηγεί τις λιγότερο πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οδηγώντας τους σε απομόνωση και μειωμένη εμπιστοσύνη.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Open Journal of Depression αναφέρει όλα τα παραπάνω, σημειώνοντας ότι η κοινωνική σύνδεση προσφέρει στους εφήβους προστασία έναντι της μοναξιάς και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Και η Δρ Berry επισημαίνει ότι η ψυχική ευεξία της γενιάς Ζ πιθανότατα επηρεάζεται επίσης από το πόσο επηρεάστηκαν από τα τρέχοντα γεγονότα, τρομοκρατικές επιθέσεις/ κλιματική αλλαγή / ζητήματα μετανάστευσης.
Γιατί η γενιά Ζ να ζητήσει βοήθεια
Τα καλά νέα είναι ότι οι Μετά-Millennials είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας τους, λαμβάνοντας θεραπεία ή κάνοντας συνεδρίες με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με το APA. «Η γενιά Z έχει πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των ζητημάτων ψυχικής υγείας –και είναι πιο ικανή να τα αντιμετωπίσει– απ’ ο,τι οι γονείς τους», εξηγεί η Dr. Berry, η οποία σημειώνει ότι οι Millennials (όποιος γεννήθηκε το 1981 έως το 1996) τείνουν επίσης να είναι πιο ανοιχτοί στη θεραπεία ψυχικής υγείας από τις προηγούμενες γενιές.
Ένας μεγάλος λόγος είναι ότι επωφελήθηκαν από το μειωμένο στίγμα ψυχικής υγείας που υπάρχει στη σημερινή κοινωνία. Οι προηγούμενες γενιές, έθεσαν τα θεμέλια για να κάνουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας λιγότερο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κάτι που ακόμη πιο παλιά ήταν θέμα ταμπού, σύμφωνα με τον Jason Woodrum, ACSW, θεραπευτή στο New Method Wellness στο San Juan Capistrano της Καλιφόρνια. «Η κατανόησή μας για καταστάσεις, όπως το άγχος, μαζί με αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης είναι μάλλον νέα», σημειώνει και συνεχίζει. “Η γενιά X και οι Millennials μεγάλωσαν επίσης σε μια εποχή όπου τα μεγαλύτερα κοινωνικά στίγματα γύρω από την αναζήτηση βοήθειας με συμπτώματα ψυχικής υγείας εξακολουθούσαν να μη μοιράζονται”.
Οι ειδικοί δίνουν τα εύσημα επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βοηθούν στην εξομάλυνση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. “Διάσημοι και influencers μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για τις δικές τους δυσκολίες”, λέει η Bonnie Compton, θεραπευτής παιδιών και εφήβων, και συγγραφέας του Mothering With Courage. “Αυτό το βοήθησε στο να γίνει πιο αποδεκτό το να ζητούμε βοήθεια – να το δούμε ως δύναμη παρά ως αδυναμία”.
Γενιά Ζ – Πώς θα είναι ως γονείς
Η προθυμία της γενιάς Z να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει την ψυχική ευεξία – ακόμα και πολύ πριν αποκτήσει παιδιά – μπορεί να ενισχύσει τον τρόπο που θα λειτουργεί όταν αποκτήσει παιδιά.
“Οι νεαροί ενήλικες που αναζητούν θεραπεία πριν αποκτήσουν παιδιά θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συναισθηματικά υγιείς γονείς”, λέει η Compton.
Είτε ένας γονέας είναι ενθουσιασμένος για μια προαγωγή ή αποφεύγει μια διαμάχη με τα πεθερικά του, όταν ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που έχουν μέσα στο σπίτι. “Εάν ένας γονιός μπορεί να μιλήσει ανοιχτά – κατάλληλα για το επίπεδο ανάπτυξης και την ηλικία που βρίσκεται το παιδί του – το παιδί θα μάθει να κάνει το ίδιο. Τα παιδιά δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το γιατί η μαμά ή ο μπαμπάς είναι τόσο λυπημένοι ή εκνευρισμένοι”, λέει η Compton.
Ομοίως, οι γονείς θα έχουν μάθει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και θα μπορούν να το διδάξουν αυτό στα παιδιά τους. «Η συζήτηση για τα συναισθήματα θα ομαλοποιηθεί εντός της οικογένειας», λέει η Compton. «Τα παιδιά και οι έφηβοι θα καταλάβουν ότι όλα τα συναισθήματα γίνονται αποδεκτά και ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να απευθύνονται για βοήθεια ή υποστήριξη. Θα μπορούν επίσης να δημιουργούν και να καλλιεργούν βαθιές αυθεντικές σχέσεις με τα παιδιά τους μέσω ειλικρινών συνομιλιών!».
Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στα παιδιά που βλέπουν υγιείς συμπεριφορές από τους ίδιους τους γονείς τους.
Λόγω των θετικών δικών τους εμπειριών σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογική υποστήριξη, οι γονείς της γενιάς Z θα έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσουν τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας. Οι γονείς αντιλαμβάνονται την αξία της υποστήριξης και της θεραπείας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
“Λιγότεροι πληγωμένοι ενήλικες”
Η συνειδητοποίηση και η προσέγγιση της γενιάς Z σε ό,τι έχει να κάνει με την ψυχική υγεία, θα τους επιτρέψει σαν γονείς να είναι συναισθηματικά υγιείς και επίσης μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας μελλοντικής γενιάς που θα κατανοήσει, θα αποδεχτεί και θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τα δικά της ζητήματα ψυχικής υγείας. Όπως το θέτει και η Compton: “Θα υπάρχουν λιγότεροι πληγωμένοι ενήλικες που θα περπατούν στη γη.”
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
4 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι μια φιλία είναι τοξική
3 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στον γάμο που δεν αναγνωρίζετε!
Τι λέει για την προσωπικότητά σας το σχήμα των χειλιών σας;
Πώς να εξασφαλίσετε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας
Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι δείχνει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας