Μια χημική ουσία που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, προτείνει μια νέα μελέτη. Ειδικότερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ορμόνη της ωκυτοκίνης, γνωστή και ως η «ορμόνη της αγάπης», η οποία παράγεται από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη γέννα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στα βρέφη. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός, προτείνουν οι ερευνητές.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Τη μελέτη πραγματοποίησαν Αμερικανοί και Ιταλοί επιστήμονες, εξετάζοντας την επίδραση της ορμόνης σε μωρά πιθήκους κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της γέννησής τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πιθηκάκια που λάμβαναν ωκυτοκίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να μιμηθούν τις κινήσεις του άλλων πιθήκων και ήταν κοινωνικά πιο δραστήρια.
Παρόλο που ήταν γνωστές οι θετικές επιδράσεις της ωκυτοκίνης σε ενήλικες και παιδιά, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει το θετικό αντίκτυπο σε νεογέννητα θηλαστικά.
Η Δρ. Ελίζαμπεθ Σίμσον του Πανεπιστημίου της Πάρμα, δήλωσε : «Ήταν σημαντικό να ελεχθεί αν η ωκυτοκίνη προωθεί την κοινωνική συμπεριφορά στα βρέφη έτσι όπως ακριβώς και στους ενήλικες. Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι η ωκυτοκίνη είναι υποψήφια για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη θεραπεία αναπτυξιακών διαταραχών της κοινωνικής λειτουργικότητας .
Η έρευνα , η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;
6 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο μωρό!
Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν
Πως να καταλάβετε τη γλώσσα σώματος του μωρού σας!