Η αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στα παιδιά εφηβικής ηλικίας συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα του όζοντος, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έκθεση στο όζον ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει συνδεθεί με την αύξηση των ποσοστών εφηβικής κατάθλιψης ακόμα και σε περιοχές που τα πρότυπα ποιότητας αέρα πληρούν τις προδιαγραφές, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το American Psychological Association και δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology .
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που συνέδεσε τα επίπεδα του όζοντος με την κατάθλιψη σε παιδιά εφηβικής ηλικίας σε βάθος χρόνου. Συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το έντονο αίσθημα λύπης, η απαισιοδοξία, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι διαταραχές ύπνου και οι αυτοκτονικές τάσεις. Τα υψηλά επίπεδα όζοντος έχουν συνδεθεί επίσης με διάφορες παθήσεις όπως το άσθμα, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος ή ακόμα και θάνατος από αναπνευστικά αίτια.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
«Πιστεύω ότι τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τη σημασία του να εξετάσουμε τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ψυχική μας υγεία, εκτός από την σωματική» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Erika Manczak, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Denver.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από προηγούμενη έρευνα για το άγχος στην εφηβική και προεφηβική ηλικία στην οποία συμμετείχαν 213 παιδιά ηλικίας από 9 έως 13 ετών από την περιοχή του San Francisco. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα για την ψυχική υγεία των παιδιών σε διάστημα τεσσάρων ετών με την ποιότητα αέρα και το επίπεδο της ατμοσφαιρική ρύπανσης στην περιοχή που έμεναν.
Οι έφηβοι που έμεναν σε περιοχές με σχετικά υψηλότερα επίπεδα όζοντος έδειξαν σημαντική αύξηση σε συμπτώματα κατάθλιψης που εμφάνιζαν με τον καιρό, παρόλο που τα επίπεδα όζοντος στις περιοχές τους δεν υπερέβαιναν τα κρατικά ή εθνικά πρότυπα ποιότητας του αέρα. Τα ευρήματα της έρευνας έμειναν ανεπηρέαστα από το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα, την καταγωγή και την εκπαίδευση και κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων των συμμετεχόντων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη περιελάμβανε ένα σχετικό μικρό δείγμα από μία περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ευρήματα, συνεπώς, δεν αρκούν για να αποδειχθεί ότι τα αυξημένα επίπεδα του όζοντος μπορούν και να θεωρηθούν ως ένα από τα αίτια της εφηβικής κατάθλιψης, μόνο ότι υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση.
5 συμβουλές για να μεγαλώσετε έναν ανεξάρτητο έφηβο και να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας