Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για όσους έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Κολυμβητές, αθλητές ομαδικών αθλημάτων, ακόμα και δρομείς ή ποδηλάτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες νιώθουν τους κόπους τους να χάνονται υπό το καθεστώς της καραντίνας και της κοινωνικής απομάκρυνσης.
Ωστόσο, νέες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οι μυϊκές ομάδες που έχουν γυμναστεί στο παρελθόν, αναπτύσσουν μοριακή μνήμη της άσκησης, που διατηρείται ακόμη και ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας. Μόλις αρχίσουμε πάλι να ασκούμαστε, η μυϊκή αυτή μνήμη αφυπνίζεται και επιταχύνει τη διαδικασία ανάκτησης της αρχικής μυϊκής μάζας.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Η κοινή αντίληψη για τη μυϊκή μνήμη αφορά την ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά δεξιότητες, τις οποίες δεν ξεχνάει ποτέ, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δραστηριοτήτων αυτών εντυπώνονται μόνιμα στους νευρώνες μας και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο για μελλοντική χρήση.
1η έρευνα
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες που δεν γυμνάζονταν και ολοκλήρωσαν 12 εβδομάδες γυμναστικής με βάρη, ενίσχυσαν σημαντικά τη μυϊκή τους μάζα. Ο όγκος αυτός εξαφανίστηκε όταν διέκοψαν τη γυμναστική, για να επανέλθει ταχύτερα όταν άρχισαν πάλι την άσκηση.
2η έρευνα
Σε πειραματόζωα, μυϊκά κύτταρα ποντικών και αρουραίων ανέπτυξαν επιπλέον πυρήνες όταν τα ζώα ασκούνταν τακτικά. Τμήματα των νέων αυτών πυρήνων παρέμειναν ενεργά ακόμη και όταν τα πειραματόζωα διέκοψαν την άσκηση. Οι επιπλέον πυρήνες ενδέχεται να προετοιμάζουν τους μυς για ταχεία επανάκτηση όγκου και ισχύος όταν τα ζώα αρχίσουν πάλι να γυμνάζονται. Η ανάπτυξη επιπλέον πυρήνων δεν παρατηρείται, όμως, στον άνθρωπο.
3η έρευνα
Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν 19 νέους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό γυμναστικής ή σπορ. Τους ζήτησαν να γυμνάσουν ένα μόνο πόδι ο καθένας. Η γυμναστική διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές διέκοψαν εντελώς κάθε άσκηση για 20 εβδομάδες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική δραστηριότητα των γυμνασμένων ποδιών επέτρεψε στους μυς να είναι γενετικά και μεταβολικά πιο έτοιμοι για ενίσχυση και διόγκωση, παρά οι μύες των ποδιών που δεν είχαν ασκηθεί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι, έτσι, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσους είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν έγκλειστοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν λοιπόν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, η μυϊκή μας μάζα αναμένεται να αποκατασταθεί ταχύτατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στο μεταξύ, όλοι μας μπορούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα με χαλαρή άσκηση ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.
UniPro δίπλα σου όπου κι αν είσαι!