Νέα ευρήματα επισημαίνουν την ανάγκη για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ψυχιατρικών ασθενειών σε εξαιρετικά πρόωρα βρέφη καθώς και για την πρόληψή τους.
Μία μελέτη που χρησιμοποίησε εθνικά δεδομένα μητρώου στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί εξαιρετικά πρόωρα, δηλαδή νωρίτερα από τις 28 εβδομάδες κύησης, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη σε σχέση με αυτά που είχαν γεννηθεί κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ίσχυε, επίσης, για κορίτσια και αγόρια που είχαν μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις της μειωμένης ανάπτυξης των εμβρύων ήταν πιο εμφανείς με την αύξηση της ηλικίας της κύησης.
Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν με βάση την πατρική ψυχοπαθολογία, την πατρική μεταναστευτική κατάσταση, τη μητρική ψυχοπαθολογία, τη μητρική κατάθλιψη, τη μητρική χρήση ουσιών, τον αριθμό προηγούμενων γεννήσεων, τη μητρική οικογενειακή κατάσταση, τη μητρική κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και τον τόπο γέννησης του παιδιού.
Η παιδική κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί
Η κατάθλιψη είναι μια συνήθης ψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει το 1 – 2% των παιδιών κατά την προσχολική και προεφηβική ηλικία, καθώς και το 3 – 8% των εφήβων. Ωστόσο, η παιδική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή και η πρόληψή της μπορεί να προαχθεί με τον εντοπισμό των ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Όπως δηλώνουν οι ερευνητές: Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για προληπτικές παρεμβάσεις σε βρέφη υψηλού κινδύνου καθώς και για προγράμματα υποστήριξης της γονικής ψυχικής υγείας κατά την κύηση παράλληλα με τη φροντίδα των νεογνών, ιδιαίτερα για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη και για βρέφη με καθυστερημένη ανάπτυξη που έχουν γεννηθεί μετά από τελειόμηνη κύηση. Οι πρακτικές παρακολούθησης και φροντίδας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον ψυχοκοινωνικό έλεγχο και την εξέταση ανάπτυξης για παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και για τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη υποστήριξη για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας τους.
Επίσης, προσθέτουν: Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την πρόωρη γέννηση και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα βρέφη, λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές πρακτικές φροντίδας νεογνών.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 37.682 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη Φινλανδία από τον Ιανουάριο του 1987 έως και το Δεκέμβριο του 2007 και είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Τα παιδιά αυτά συγκρίθηκαν με μία ομάδα ελέγχου 148.795 παιδιών, τα οποία δεν είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας, η οποία μελετά τη συσχέτιση μεταξύ προγεννητικών παραγόντων κινδύνου και σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν: Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά τόσο για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση ψυχιατρικών ασθενειών σε πρόωρα βρέφη όσο και για την πρόληψή τους.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας ζηλεύει το νεογέννητο αδερφάκι του;
18 σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το μωρό σας!