Μία νέα έρευνα δείχνει πως η αλληλεπίδραση των κουταβιών με τους ανθρώπους είναι κάτι έμφυτο σε αυτά, αφού έως και το 40% της ικανότητας ενός νεαρού σκύλου να επικοινωνεί με εμάς είναι γενετική και υπάρχει πριν να λάβει χώρα οποιαδήποτε εκπαίδευση ή δέσιμο με τον ιδιοκτήτη.
Η μελέτη συμπεριλαμβάνει 375 κουτάβια με μέση ηλικία 8.5 εβδομάδων. Ζητήθηκε από αυτά να ολοκληρώσουν τυποποιημένες δραστηριότητες για να μετρηθεί η ανταπόκρισή τους στην ανθρώπινη επαφή και η θέλησή τους να συνεργαστούν. Υπάρχουν πολύ υψηλά νούμερα, περίπου τα ίδια με τις εκτιμήσεις της κληρονομικότητας της νοημοσύνης στο δικό μας είδος. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι σκύλοι είναι βιολογικά προετοιμασμένοι για επικοινωνία με ανθρώπους.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από παρατηρήσεις μεταξύ 2017 έως 2020, η ομάδα δημιούργησε ένα στατιστικό μοντέλο συγκρίνοντας τη γενετική με περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε συνάρτηση με τη ράτσα, το φύλο και την ηλικία. Τα νεαρά κουτάβια ανταποκρινόταν περισσότερο όταν ο χειριστής τους κοιτούσε ή έδειχνε ένα δοχείο που έκρυβε φαγητό, αν και ακολουθούσαν εντολές μόνο όταν το βλέμμα ή η κίνηση του χεριού συνοδευόταν από μία φωνητική εντολή.
Δείξαμε πως τα κουτάβια ανταποδίδουν τα βλέμματα του ανθρώπου και χρησιμοποιούν επιτυχώς τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τον άνθρωπο υπό τη μορφή κοινωνικού περιεχομένου από πολύ μικρή ηλικία και πριν να έχουν εκτεταμένη εμπειρία με ανθρώπους. Για παράδειγμα πριν ακόμα τα κουτάβια αφήσουν τα αδερφάκια τους για να ζήσουν με κάποιον άνθρωπο, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρουν κρυμμένο φαγητό απλά ακολουθώντας την ένδειξη του ανθρώπου σε μία τοποθεσία.
Τώρα οι ερευνητές θέλουν να ψάξουν για τα συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των κουταβιών. Μελλοντικές ανακαλύψεις θα είναι χρήσιμες για να καταλάβουμε την εξέλιξη και την εξημέρωση των σκύλων και τί ακριβώς τους οδήγησε να γίνουν “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”.
Από μικρή ηλικία, οι σκύλοι επιδεικνύουν κοινωνικές συμπεριφορές ανθρώπινου επιπέδου, οι οποίες έχουν ένα ισχυρό γενετικό παράγοντα, κάτι που σημαίνει πως αυτές οι ικανότητες έχουν προοπτικές να επιλεχθούν μέσω της διασταύρωσης. Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορία της εξημέρωσης, με την έννοια πως τα ζώα που είχαν μία τάση στην επικοινωνία με το δικό μας είδος μπορεί να έχουν επιλεγεί στους πληθυσμούς των λύκων από τους οποίους αργότερα αναπτύχθηκαν οι σκύλοι.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.