Από την ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τα σπορ – μία ενασχόληση με πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική τους ευεξία. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας διαπιστώνει ότι τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά και επί μακρόν με τα σπορ έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς σκοράρουν υψηλότερα στα τεστ ακαδημαϊκών γνώσεων.
Σίγουρα είναι χαριτωμένο το να βλέπεις ένα μικρό παιδί να κλωτσάει τη μπάλα, να χοροπηδάει με μία κορδέλα ή να πιτσιλάει νερό με τα πόδια του σε μία πισίνα. Και ως γονείς γνωρίζετε πιθανότατα ότι η ενασχόληση του παιδιού με μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα έχει σχετιστεί με την υγιή σωματική ανάπτυξη, την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, την μείωση του άγχους, την κοινωνικοποίηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα.
Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, αποκάλυψε μία ακόμη θετική διάσταση της ενασχόλησης των παιδιών με τα αθλήματα. Οι ερευνητές βρήκαν, συγκεκριμένα, ότι οι μαθητές γυμνασίου που έκαναν σπορ από μικρή ηλικία είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από τους συνομηλίκους τους, που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε αθλήματα. Οι αθλητές φάνηκε επίσης να έχουν υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από τους μη αθλητές. Σε ανάλογα ευρήματα κατέληξε και μία άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι τα παιδιά που είναι πολύ δραστήρια συνήθως έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τυποποιημένα τεστ.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ποια εξήγηση δίνει η επιστήμη
Αυτό, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και της εργασιακής απόδοσης ενός ατόμου. Ή, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό αυξάνει τη γνωστική ικανότητα. Το πιθανότερο, εκτιμούν, είναι να ισχύουν και τα δύο.
*Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να μάθουν την υπευθυνότητα
Όταν τα παιδιά ασχολούνται με τα σπορ, ειδικά τα αθλήματα του γυμνασίου, χρειάζεται μεγάλη ευθύνη – ομαδική πρακτική ή συναντήσεις, παιχνίδια, εκπαίδευση και ακαδημαϊκή προσδοκία. Ο αθλητισμός βοηθά επίσης τα παιδιά να γίνουν μέρος της κοινότητας. Είναι μέρος μιας ομάδας, ο καθένας με προσωπική ευθύνη. Βρίσκουν καλά πρότυπα και γίνονται καλά πρότυπα, ενώ η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, δεν επιτρέπονται.
*Ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά καλή αθλητική συμπεριφορά
Ο καλός αθλητισμός είναι ένα υπέροχο μάθημα ζωής που μπορούν να μάθουν τα παιδιά κάνοντας σπορ. Ο καλός αθλητισμός περιλαμβάνει πράγματα όπως το να μπορείς να κερδίζεις χωρίς να καυχιέσαι και να χάνεις χωρίς να καταρρέεις. Εξάλλου, όποιος ασχολείται με ένα σπορ θα βιώσει κάποιες αντιξοότητες. Το να μάθει ένα παιδί πώς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ζωής.
*Ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά ότι δεν πειράζει να κάνουν λάθη
Θα υπάρξουν πολλές φορές που οι παίκτες κάνουν λάθη κατά τη διάρκεια των αγώνων ή της προπόνησης. Είτε κλωτσάς την μπάλα ποδοσφαίρου σε λάθος γκολ, είτε χάνεις το σουτ που κερδίζει το παιχνίδι είτε ρίχνεις άουτ. Οι προπονητές, οι γονείς και τα άλλα μέλη της ομάδας είναι εκεί για να ενημερώσουν τα παιδιά ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ζούμε και μαθαίνουμε, κυριολεκτικά.
*Ο αθλητισμός διδάσκει ηγετικές δεξιότητες
Κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής σεζόν για νέους, όλοι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να είναι αρχηγοί στην ομάδα τους. Όταν τους δίνονται αυτές οι ευκαιρίες να ηγηθούν, οι παίκτες θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση οδηγώντας άλλους και θα αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες που δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν.
*Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν
Τα ομαδικά σπορ απαιτούν πολύ καλή επικοινωνία, λεκτική και μη. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας είναι σημαντική για τη διατήρηση και τη λειτουργία μίας ομάδας. Αυτές οι δεξιότητες θα βοηθήσουν επίσης τα παιδιά ακαδημαϊκά και στο μέλλον.
*Βοηθά τα παιδιά να βάζουν στόχους και να επιμένουν για να τους πετύχουν
Ο καθορισμός στόχων βοηθά στη βελτίωση των κινήτρων και της δέσμευσης των παιδιών. Τα βοηθά να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο τι πρέπει να επιτύχουν, να αξιολογήσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να παρακολουθήσουν την απόδοσή τους. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Rutgers, ο καθορισμός στόχων είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για την ενίσχυση των κινήτρων και της απόδοσης. Οι στόχοι καθορίζουν την κατεύθυνση, μας λένε τι να κάνουμε και αυξάνουν την προσπάθεια, την επιμονή και την ποιότητα της απόδοσης. Αφού τεθούν, οι στόχοι απαιτούν από εμάς να αναπτύξουμε συγκεκριμένες τεχνικές για τον τρόπο επίτευξής τους.
5χρονο αγοράκι ξεφτέρι στη γεωγραφία εντυπωσιάζει με τις γνώσεις του – Δείτε το βίντεο
Επίδομα παιδιού: Πότε κλείνει το Α21 – Πότε θα δοθεί η 5η δόση