Είτε πρόκειται για μια αγκαλιά από έναν φίλο είτε για την «αγκαλιά» μιας κουβέρτας βαρύτητας, η αίσθηση ότι μας αγγίζουν φαίνεται να αποφέρει οφέλη σε μυαλό και σώμα, λένε οι ερευνητές.
Η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και μας επιτρέπει να γνωρίσουμε εμπειρικά το περιβάλλον γύρω μας και να επικοινωνούμε. Πράγματι, η απώλεια επαφής με τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid επηρέασε πολλούς πολύ αρνητικά.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα είναι ευεργετικό για την υγεία μας, λίγοι έχουν προσπαθήσει να συνδυάσουν τα αποτελέσματα.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τώρα οι ειδικοί έκαναν ακριβώς αυτό, αποκαλύπτοντας ένα απλό μήνυμα: το άγγιγμα βοηθά.
Η ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, περιελάμβανε 212 δημοσιευμένες μελέτες και μια στατιστική ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν ενήλικες και 52 που αφορούσαν νεογέννητα.
Μεταξύ άλλων, η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν το ίδιο ευεργετικό για την ψυχική υγεία, όσο και για τη σωματική υγεία -ένα εύρημα που ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα νεογέννητα- αν και είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένες περιοχές από άλλες.
«Η εργασία μας δείχνει ότι οι παρεμβάσεις αφής είναι οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά καθώς και για την αύξηση του βάρους στα νεογέννητα», γράφουν οι ερευνητές.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι αποκομίζουν παρόμοια οφέλη, όσον αφορά τη σωματική τους υγεία, όταν τους αγγίζουν άνθρωποι ή αντικείμενα – όπως κοινωνικά ρομπότ ή κουβέρτες βαρύτητας.
Ο θετικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία ήταν, ωστόσο, μεγαλύτερος με το ανθρώπινο άγγιγμα – πιθανώς επειδή υπήρχε επαφή σώμα με σώμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το άγγιγμα ωφελεί τόσο τους υγιείς όσο και τους άρρωστους ανθρώπους, αν και ο αντίκτυπος σε επίπεδο ψυχικής υγείας ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των τελευταίων.
Ο τύπος του αγγίγματος και η διάρκειά τους δεν ήταν σημαντικά, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.
Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.
Η ομάδα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ορισμένα από τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ψευδώς θετικά, ενώ δεν ήταν σαφές εάν θα ίσχυαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Φωτοπούλου, καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου, η έρευνα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες εργασίες στο πεδίο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το άγγιγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες θεραπείες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι δυστυχές γεγονός ιστορικά ότι έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ομιλία αντί για το άγγιγμα ή άλλες σωματικές θεραπείες τους τελευταίους δύο αιώνες.
«Η ανασκόπηση αυτή μάς δίνει την απαραίτητη έμφαση και εμπιστοσύνη να αποκαταστήσουμε αυτήν την ισορροπία με περαιτέρω, προσεκτική έρευνα στις παρεμβάσεις αφής», είπε.