Θέματα υγείας

Έρευνα: Το ύψος σας επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών

Το πόσο ψηλό ή κοντό είναι ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Για παράδειγμα, το να είναι κάποιος ψηλός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αλλά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ανέφεραν ερευνητές από το Rocky Mountain Regional VA Medical Center στην Aurora του Κολοράντο. Ομοίως, οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών, αλλά μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από έλκη στα πόδια και στα πέλματα, καθώς και από περιφερική νευροπάθεια.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ορισμένοι από αυτούς τους συσχετισμούς είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν σε προηγούμενες μελέτες, όπως η σύνδεση μεταξύ του ύψους και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι πιο κοντοί άνθρωποι μπορεί επίσης να ζουν περισσότερο από τους ψηλότερους, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Τι καινούργιο έδειξε η νέα έρευνα για την σχέση ύψους-υγείας ενός ατόμου

Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα μπόρεσε να υιοθετήσει μια πιο λεπτομερή προσέγγιση για την εξάλειψη πιθανών παραγόντων χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ομοσπονδιακή βάση δεδομένων Million Veteran Program, η οποία περιέχει γενετικά προφίλ 200.000 λευκών ενηλίκων και περισσότερων από 50.000 μαύρων ενηλίκων.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα ως βάση, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν περισσότερες από 1.000 παθήσεις, καθιστώντας αυτήν την μελέτη για το ύψος και τις ασθένειες την μεγαλύτερη στο είδος της.

“Βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής, όπως περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια”, είπε ο δρ. Sridharan Raghavan, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής ερευνητής στην μελέτη.

“Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πολλές κοινές παθήσεις στους ενήλικες”, πρόσθεσε.

Αλλάξτε όσα μπορείτε πραγματικά ν’ αλλάξετε

Το ύψος του ενήλικα μπορεί να είναι ένας “μη τροποποιήσιμος” παράγοντας κινδύνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην πιθανότητα ή τη σοβαρότητα νόσησης δεν μπορούν να αλλάξουν.

“Το μεγαλύτερο ύψος αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων πόνου στην πλάτη και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική διάταση των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης και στην σημαντική πίεση στους δίσκους λόγω επίμονης κλίσης”, εξήγησε ο δρ. Medhat Mikhael, ειδικός στη διαχείριση πόνου και διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σπονδυλικής Στήλης MemorialCare στο Ιατρικό Κέντρο Orange Coast.

“Οι ψηλότεροι ασθενείς διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβους αίματος και πιθανές επιπλοκές τους. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να ανιχνευθούν, να μετριαστούν και πιθανώς να προληφθούν εγκαίρως”, πρόσθεσε.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους σας σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να εστιάσετε στους παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε, όπως η υγιεινή διατροφή, το να πίνετε λιγότερο αλκοόλ και να κόψετε το κάπνισμα.

“Πολλές από αυτές τις μελέτες σε πιο ψηλούς και κοντούς ανθρώπους σχολιάζουν επίσης αν οι συμμετέχοντες είναι παχύσαρκοι, ή μέσου βάρους”, είπε ο Δρ. Clifford Segil, νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John.

“Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιλέξουν το ύψος τους, αλλά το βάρος ενός ατόμου είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου, είπε ο δρ. Segil. “Η παχυσαρκία, τόσο σε ψηλούς όσο και σε κοντούς ανθρώπους, αυξάνει τους κινδύνους για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη, και γενικά, το να είσαι πιο αδύνατος μειώνει αυτούς τους κινδύνους”.

πηγή

Τι είναι το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και πως μπορείτε να το εκδώσετε

Τι είναι ο αλτρουισμός και γιατί μας κάνει ευτυχισμένους;

Μετάβαση στο περιεχόμενο